ABD Başkanı Biden: Endişelenmeyin, İran'ı özgürleştireceğiz

ABD Başkanı Joe Biden, İran'da genç bir kadının polis nezaretinde hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve yaklaşık 50 gündür devam eden protestolara ilişkin, "Endişelenmeyin, İran'ı özgürleştireceğiz" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden: Endişelenmeyin, İran'ı özgürleştireceğiz
ABD Başkanı Biden: Endişelenmeyin, İran'ı özgürleştireceğiz
GİRİŞ 04.11.2022 10:55 GÜNCELLEME 04.11.2022 16:07
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden, 8 Kasım'daki Kongre ara seçimleri öncesi Kaliforniya'da düzenlenen Demokrat Parti etkinliğinde yaptığı konuşmada, İran'daki gösterilerine değindi.

Konuşması sırasında destekçilerinin cep telefonlarını kaldırarak "Özgür İran" mesajı göstermesi üzerine Biden, "Endişelenmeyin, İran'ı özgürleştireceğiz. Onlar çok yakında kendilerini özgürleştirecek" dedi.

Biden konuya ilişkin daha fazla açıklama yapmadı.

İRAN'DAN YANIT

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Biden'ın açıklamasına tepki göstererek, "İran 43 yıl önce özgürleşti. Ülke olarak esaretinize düşmeme konusunda ise kararlıyız. Yaklaşık bir kaç saat önce ABD Başkanı'nın dikkat eksikliği nedeniyle yaptığı bir açıklamayı duydum. Kendisi, İran’ı özgürleştirmekten bahsetmiş. İran 43 yıl önce özgürleşti ve bir daha esaretinize düşmeme konusunda kararlıyız. ABD bugün ulusal güvenliğimizi ve istikrarımızı hedef almaktadır. Bu konuda tüm İran milleti uyanık ve bilinçli olmak zorunda. Son günlerde ayaklanmalara katılan herkes düşmanın planı doğrultusunda hareket etmektedir. ABD bağımsız ülkelerde terör ile mücadele ve özgürlük bahanesini kullanarak tekfirci ve bölücü terör örgütlerini destekliyor ve o ülkelere karşı yaptırımlar uyguluyor. ABD 300’den fazla savaş ve 62 darbede doğrudan yer almıştır. Tüm bu cinayetlere rağmen kendilerini insan hakları ve özgürlük savunucuları olarak gösteriyorlar. Kendi itiraflarına göre DEAŞ gibi bir terör örgütünü kuran ABD’nin bu vaatlerine dünyada kimler inanır?" ifadelerini kullandı.

İRAN'DAKİ GÖSTERİLER

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi İran'da ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Olaylarda resmi kaynaklardan sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmedi.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise gösterilerde 253 kişinin öldüğünü duyurmuştu. İran medyasına yansıyan haberlerde ise gösteriler sırasında şu ana kadar 30'dan fazla güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

İRAN, ABD VE İSRAİL'İ SUÇLUYOR

İran yönetimi, yaklaşık 50 gündür devam eden olayları, "ülkeyi parçalamayı hedefleyen ABD ve İsrail gibi güçlerin komplosu" olarak değerlendiriyor.

ABD, Mahsa Amini gösterilerinde polisin eylemcilere yönelik müdahalesine ilişkin bazı İranlı güvenlik yetkililerine yaptırım kararları almıştı.

Washington yönetimi, ayrıca yakın zamanda İran'a, "Ukrayna'da kullanması için Rusya'ya silahlı insansız hava araçları ve teknik yardım sağladığı" gerekçesiyle yaptırım uygulamıştı.

İran da ABD'nin yaptırımlarına karşılık 1 Kasım'da "ülkedeki şiddeti kışkırtmak ve iç işlerine müdahale" gerekçesiyle üst düzey sivil ve askeri yetkililerin de aralarında bulunduğu Amerikalı 10 kişi ve 4 kuruluşa yaptırım kararı almıştı.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 55
  • Yavuz 1 yıl önce Şikayet Et
    AmerikaAmerika hiç halt edemez İmam Humeyni
    Cevapla
  • TürKürt 1 yıl önce Şikayet Et
    amerika ve özgürlük getirmek? hic gülesim yoktu
    Cevapla
  • süleyman 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd önce kendi halkını özgürleştirsin
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İran'da yaşananları tasvip etmiyorum ama ABD den özgürlük olmaz nere gitse katliam silah ticareti onlar özgürlüğü Meksika sınırında plastik mermi sıktığı mülteci kere getirsin dünyadakien korkak 1.israil ikinci abd dir bunu ABD ve İsrail polisinin sokak tutumlara bakıp görebilirsiniz
    Cevapla
  • erdal 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd hiçbir yere özgürlük getirmez çoğulluğu azınlığa yönettirir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı
Dünyanın konuştuğu operasyon sonrası Kuzey Kore'den 'İran' sürprizi!