İran: Azerbaycan'ın endişeleri anlaşılabilir değil

İran, Ermenistan'a destek için sınırda askeri eğitim verdiğini öne süren Azerbaycan'ın iddialarını reddederek, Azerbaycan'ın 'anlaşılabilir davranmadığını' öne sürdü.

İran: Azerbaycan'ın endişeleri anlaşılabilir değil
İran: Azerbaycan'ın endişeleri anlaşılabilir değil
GİRİŞ 09.11.2022 11:45 GÜNCELLEME 09.11.2022 11:45
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Azerbaycan’ın, Tahran ile Erivan arasındaki “komşuluk düzeyindeki sıradan görüşmelerle ilgili endişelerinin nedeninin anlaşılabilir olmadığını" öne sürdü.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in İran ile ilgili ifadelerine ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Ülkesinin temel politikasının "iyi komşuluk ve tüm komşularla ilişkilerini genişletmek" üzerine kurulu olduğunu ifade eden Kenani, "Komşuların her biri ile ilişkileri güçlendirmek diğer komşuya karşı ilişkiler geliştirildiği anlamına gelmez." değerlendirmesini yaptı.

Kenani, “İran'ın Azerbaycan ile Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini, bu yüzden Ermenistan'ın Karabağ'daki işgalini kınadığını ve Azerbaycan'ın topraklarını işgalden kurtarmasını en üst düzeyde desteklediğini” savundu.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki görüşmelerde kalıcı barış ve uzlaşı yolunda atılan adımları da desteklediklerini belirten Kenani, bununla birlikte "Azerbaycan’ın Tahran ile Erivan arasındaki komşuluk düzeyindeki sıradan görüşmelerle ilgili endişelerinin nedeninin anlaşılabilir olmadığını” ileri sürdü.

Kenani, İran güçlerinin Azerbaycan sınırında yaptığı askeri tatbikatın da "önceden planlanmış ve rutin bir tatbikat" olduğunu ve komşu ülkelerin tatbikata ilişkin önceden bilgilendirildiğini iddia etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ Zaferi'nin 2. yılı dolayısıyla dün Şuşa'da düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, "Burada esas söz ve güç sahibi biziz. Ordumuz kahramanlık göstermiştir. Gerekirse yine göstereceğiz ve istediğimizi elde edeceğiz. Bunu herkes biliyor. Sınırımızda Ermenistan'a destek için askeri eğitim yapanlar da bilsin. Bizi kimse korkutamaz." ifadelerini kullanmıştı.

İran, 17 Ekim'de Azerbaycan sınırındaki Aras Nehri bölgesinde bir kaç gün süren askeri tatbikat düzenlemişti. Tahran yönetimi 21 Ekim'de de Azerbaycan'ı Nahçivan'a bağlayacak Zengezur Koridoru'nun öngörülen güzergahı yakınlarında yer alan Ermenistan'ın Kapan kentinde Başkonsolosluk açmıştı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da 1 Kasım'da beraberindeki heyetle Tahran'ı ziyaret ederek, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya gelmişti.

Azerbaycan, aynı gün "İran istihbarat servislerinin kontrolü altında oluşturulan" yasa dışı silahlı bir grubun üyelerini tespit ederek gözaltına aldığını duyurmuştu.

KAYNAK: AA
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 10
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İslam dünyasının en büyük düşmanı İran'dır ve 30 küsür yıldır Ermeniler kardeşlerimizin topraklarını işgal ettiler o kadar insanımızı öldürdüler bu İran Şiiası bu kâfirler ağızlarını dahi açmadıkları gibi Ermenistan'ı desteklediler ve hala destekliyorlar. Bir Müslüman olarak yıllarca acaba bu ihtilaf giderilirde İran Müslümanlara yaklaşır mı dedim ama kâfirler yaklaşır İran yine yaklaşmaz Müslümanlara. Şu bilinsin ki dünyada bir Müslüman öldürülüyorsa arkasında İran ya da iran'ın desteklediği bir güç var.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu iranın işi gücü etrafındaki müslümanlar.
    Cevapla
  • cahit 1 yıl önce Şikayet Et
    İran son yıllarda hata üstüne hata yapıyor Azerbaycan topraklarını işgalden kurtaramasın diye Ermenistan a yapmadığı yardım kalmadı pkk lıları otobüsle taşıma dan tut Ermenistan a lojistik bilgi vermeye kadar fakat hepisi boşa gitti Karabağ öz vatanına döndü ahmaklar da kala kaldı
    Cevapla
  • Çiçek 1 yıl önce Şikayet Et
    İRAN BELAMI ARIYOR AZER BEYCANLA SAVAŞ ÇIKARSA İRAN EKONOMİK ZARAR EDER DESTEK TE Bence alamaz ABDYE GÜN Dogar Zaten İran a düşman AMBARGO Yapıyorlar
    Cevapla
  • Edirneli 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaşşınma İran
    Cevapla
  • Hak 1 yıl önce Şikayet Et
    Send mi kasijan?? Once kendine dikkat et
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!