"Ukrayna askerlerinden PKK/YPG'ye destek" iddiası doğru değil

Ukrayna askerlerinin, Türkiye'nin Pençe Kılıç Hava Harekatı ile darbe indirdiği terör örgütü PKK/YPG'ye destek mesajı yayınladığı iddiasının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

"Ukrayna askerlerinden PKK/YPG'ye destek" iddiası doğru değil
"Ukrayna askerlerinden PKK/YPG'ye destek" iddiası doğru değil
GİRİŞ 30.11.2022 14:25 GÜNCELLEME 30.11.2022 21:21
Bu Habere 530 Yorum Yapılmış

Rusya'yla savaş halinde olan Ukrayna askerlerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Pençe Kılıç Harekatı'yla ağır darbe vurduğu Suriye'nin kuzeyindeki PKK/YPG'li teröristlere destek mesajı gönderdiği iddia edildi.

Ancak kısa süre sonra, bu fotoğraftaki kişilerin Ukrayna askeri olmadığı ve olayın da Rus propagandası olduğu anlaşıldı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotarov'dan Haber7'ye yapılan açıklamada, "Türk medyasında Ukraynalı askerlerin PKK/YPG terör örgütlerine destek verdiği iddiasıyla ilgili haberler yayıldı. Bu bilgi gerçeği yansıtmamakta ve Rusya Federasyonu tarafından yeni bir provokasyon girişimi olarak değerlendirilmektedir. Bu yalan haberin orijinal kaynağı, Rus haber ajansı Sputnik Türkiye'nin temsilcileri tarafından Ukrayna'daki olaylar hakkında alternatif bir bilgi kaynağı olarak sunulan, Rus kökenli şüpheli bir Telegram kanalıdır. Bu tür bir provokasyonları Rusya Federasyonu ilk kez gerçekleştirmemektedir. Bunların amacı Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin itibarını zedelemek ve geleneksel Ukrayna-Türkiye dost ilişkilerini olumsuz etkilemeye çalışmaktır. Rusya Federasyonu kaynaklı bu yayın, Ukrayna ve Türkiye tarafından her türlü tezahüründe şiddetle kınanan terörizmi desteklemeyi amaçlamaktadır" denildi.

Bir diğer Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Boğdan Konopliastyi de sitemize yaptığı açıklamada, "Elçilik olarak resmi sitemizden, Twitter ve Facebook'tan bir açıklama yaptık. Açıklama şu şekildeydi; Türk medyasında Ukraynalı askerin terör örgütü PKK'ya destek vermesi ile ilgili haber. Bu fotoğraf gerçeği yansıtmamakta ve Rusya Federasyonu tarafından yeni bir provokasyon girişimi olarak dillendirilmektedir. Bu yalan haberin orijinal kaynağı Rus haber ajansı Sputnik Türkiye'nin temsilcileri tarafından Rus kökenli şüpheli bir Telegram kanalıdır. Bu tür provokasyonları Rusya ilk kez gerçekleştirmemektedir. Bunların amacı Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin itibarını zedelemek ve geleneksel Ukrayna-Türkiye dost ilişkilerini olumsuz etkilemeye çalışmaktır. Rusya kaynaklı bu yayın Ukrayna ve Türkiye tarafından her türlü tezahüründe şiddetle kınanan terörizmi desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu tamamen yalan ve bunun kaynağı şüpheli bir Telegram kanalı ve araştırmalarımıza göre Rus kökenli bir adam bu kanalı yönetiyor. Daha önce de söz konusu kanal reklam olarak Sputnik Türkiye ajansına ait olan Twitter hesaplarında dolaşıldı ve yani daha önce söz konusu provokasyon savaş başlangıcında yer almaktaydı ama şu an devam ediyor. Ama bu haberi tamamen yalan olarak değerlendirdik" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.