İran'la Irak arasında ceset takası

Irak makamları, 1980-1988 yılları arasındaki İran-Irak savaşında hayatını kaybeden 98 İran askerine ait ceset kalıntılarını ülkeye teslim ederken, 3 Irak askerinin ceset kalıntılarının teslim alındığını açıkladı.

İran'la Irak arasında ceset takası
İran'la Irak arasında ceset takası
GİRİŞ 15.12.2022 17:07 GÜNCELLEME 15.12.2022 17:07

Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı İnsan Hakları Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, 1980-1988 yıllarında İran-Irak arasındaki Körfez Savaşı'nda hayatını kaybeden 98 İran askerine ait ceset kalıntılarının İran'a teslim edildiği, İran'dan da 3 Iraklı askere ait ceset kalıntılarının teslim alındığı duyuruldu.

Takasın iki ülke arasında 2008 yılında imzalanan mutabakat zaptı uyarınca yapıldığı, teslim edilen İranlı 98 askere ait ceset kalıntılarından 63'ünün kimliğin belli olduğu aktarıldı.

Irak'ın teslim aldığı 3 askere ait ceset kalıntılarından birinin pilota ait olduğu, diğerlerinin kimliğinin belirsiz olduğu kaydedildi.

Takasın Basar'daki Selamca sınır kapısında Uluslararası Kızılhaç denetiminde gerçekleştirildiği duyuruldu.

20. yüzyılın en uzun savaş olarak bilinen Irak-İran savaşında yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybederken, savaş 400 milyar dolarlık maddi hasara yol açmıştı.

KAYNAK: İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız