ABD Senatosu savunma bütçe tasarısını onayladı: Dikkat çeken Türkiye detayı

ABD'nin 2023 mali yılı savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısı Senato'da oy çokluğuyla kabul edildi. Türkiye'ye F-16 satışına dair bilgileri de içeren tasarıyı, Biden'ın kısa süre içinde imzalayacak.

ABD Senatosu savunma bütçe tasarısını onayladı: Dikkat çeken Türkiye detayı
ABD Senatosu savunma bütçe tasarısını onayladı: Dikkat çeken Türkiye detayı
GİRİŞ 16.12.2022 08:23 GÜNCELLEME 16.12.2022 08:33
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi'nde 80'e karşı 350'ye oyla kabul edilen savunma bütçe tasarısı, ABD Başkanı Joe Biden'ın onayına gönderilmek üzere Senato'da da oylandı.

817 milyar doları Savunma Bakanlığı, 30 milyar doları Enerji Bakanlığı bünyesindeki nükleer harcamalar olmak üzere 2023 mali yılı için toplam 858 milyar dolar bütçe öngören tasarı Senato'da 11'e karşı 83 oyla kabul edildi.

TASARIDA YER ALAN GENEL BAŞLIKLAR

Yasa tasarısında, asker maaşlarının yüzde 4,6 artırılması, Pentagon'un taktik olmayan araç filolarını sıfır emisyonlu araçlara dönüştürmesinin yanı sıra Tayvan'a 2027’ye kadar 10 milyar dolarlık askeri yardım sağlanması öngörülüyor.

Tasarıda, Ukrayna ile ilgili olarak, Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimini finanse etmek için 800 milyon dolar, ABD’nin Avrupa’daki askeri operasyonlarını desteklemek için de 6 milyar dolardan fazla fon ayrıldı.

Savunma bütçe tasarısında ayrıca Irak ve Suriye'de terör örgütü DEAŞ ile mücadele kapsamında PKK/YPG dahil ABD ortaklarına verilmek üzere 502 milyon 926 bin dolar fon belirlendi.

Pentagon'un, Irak için istediği 358 milyon 15 bin doların 35 milyon 811 doları gerekçesiz görülerek tasarıdan çıkarılmıştı.

Suriye'de ise terör örgütü PKK/YPG'nin de faydalandığı 183 milyon 677 bin dolarlık talebin 18 milyon 368 bin doları gerekçesiz görülmüştü ancak örgütün de faydalandığı fon için 165 milyon 309 bin dolara tasarıda onay verildi.

Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını kısıtlayıcı şarta bağlayan Temsilciler Meclisince tasarıya eklenen değişiklikler tasarının son halinden çıkarılmıştı. Son haliyle onaylanan tasarıda, Türkiye'ye olası satışın önünde herhangi bir koşul kalmamış oldu.

ABD Başkanı Biden'ın tasarıyı en kısa sürede imzalaması bekleniyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 4
  • hanefi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunların parası kendilerinin olsun Katar dünya kupası organizasyonu için harcadığı parayı fakir ülkelere verse dünyada aç kalmazdı buna ne demeli.Vesselam.
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika İsrail 'e güvenmiyorum. Ne geçmişte ne şimdi ne de gelecekte güvenmiyorum çünkü Amerika İsrail milyonlarca Müslümanları katletti ve bunun hesabını verecekler. Lanetliler Hazreti Muhammed Efendimiz sav tarafından Medine'den çıkartıldı, O'ndan sav daha merhametli değiliz hatırlatırım. Yeryüzünde bozgunculuk yapıyorlar nesilleri mahvediyorlar. Her alanda İslam'a Müslümanlara karşı savaşıyorlar. Yaşasın cehennem zalimler için.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Suudi arabistan iran suriye ve afganistana güvenin nasıl tammı? Kuzey kıbrisi tanidilarda bizmi bilmiyoruz, pakistan hariç turkiyeye tam destek veren kimse yok.
    Cevapla
  • Serdengeçti 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlardaki paranın Türkiye de olduğunu düşünsenize dünyada aç susuz kimse kalirmiydi Rabbim o günleride göstersin inşallah
    Cevapla
DİĞER HABERLER
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama
Memleket Partili Belediye Başkanı'nın aracına silahlı saldırı