Çin Dışişleri Bakanı: ABD iş birliğinden söz ederken arkadan bıçaklamamalı

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD'nin bir yandan Çin'i çevrelemeye çalışırken diğer yanda diyalog kurmaya çalışmaması gerektiğini belirterek, böyle bir tavrın kaçılmaz olarak çatışmayla sonuçlanacağı uyarısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı: ABD iş birliğinden söz ederken arkadan bıçaklamamalı
Çin Dışişleri Bakanı: ABD iş birliğinden söz ederken arkadan bıçaklamamalı
GİRİŞ 23.12.2022 22:27 GÜNCELLEME 23.12.2022 22:28
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde ilişkilerde son dönemde artan gerilimlere dair görüşlerini dile getirdi.

Washington'ın bir yandan Çin'i çevreleme politikası izlerken diğer yandan diyalog arayışında olmasının anlamsız olduğunu söyleyen Vang, "ABD iş birliğinden söz ederken arkadan bıçaklamamalı." ifadesini kullandı.

Vang, sıfır toplamlı oyun mantığına dayalı bir rekabetin yalnızca sürtüşmeyle ve "kafa kafaya çarpışmayla" sonuçlanacağına dikkati çekerek "Bu tavır makul rekabete değil, akıl dışı baskıcılığa yol açıyor. Farklılıkları yönetmek yerine çatışmayı artırıyor. Geçmişte Çin'e karşı başarılı olmadı, gelecekte de olmayacak." değerlendirmesini yaptı.

"SALAM DİLİMLEME" TAKTİĞİ

Çin'in egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını kararlılıkla savunmayı sürdüreceğinin altını çizen Vang, "ABD, Çin'in meşru kaygılarına kulak vermeli, çevreleme siyasetini ve kalkınmasını baskılamayı, salam dilimleme taktikleriyle kırmızı çizgilerini sınamayı bırakmalı." diye konuştu.

Vang'ın, Blinken'ın gelecek ay Pekin'e yapmayı planladığı ziyaret öncesinde gerçekleşen görüşmede sert bir söylem benimsemesi dikkati çekti.

"Salam dilimleme" ifadesiyle, ABD'nin Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan ile ilişkilerini geliştirerek Pekin'in Ada üzerindeki egemenlik iddiasının temelini aşındırmasını kabul etmeyeceklerini ima eden Vang, Ukrayna konusunda ise uluslararası toplumun tarafları barış görüşmelerine teşvik etmesinden yana olduklarını, Çin'in krizin çözümü için "kendi tarzında" yapıcı rol oynamayı sürdüreceğini vurguladı.

ABD'DEN AÇIKLAMA: İLETİŞİM KANALLARI AÇIK TUTULMALI

ABD Dışişleri Bakanlığı ise görüşmeye ilişkin açıklamasında, Blinken'ın, iki ülke ilişkilerinin sorumlu şekilde yönetilmesi ve taraflar arasında iletişim kanallarının açık tutulması gereğine işaret ettiği kaydedildi.

Blinken'ın ayrıca Rusya'nın Ukrayna ile savaşının küresel güvenliğe ve ekonomik istikrara verdiğini zarar dair endişelerini dile getirdiği, COVID-19 konusunda uluslararası topluma karşı daha şeffaf olunması gerektiği uyarısında bulunduğu aktarıldı.

KAYNAK: AA
Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 23
  • Anahtar 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş şu amerikayi hep birlikte kuşatalim kimseyle uğraşamasin
    Cevapla
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    abd terörist bir ülke asla güvenilmemeli
    Cevapla
  • Komik 1 yıl önce Şikayet Et
    Her zamanki abd taktiği. Bir taraftan dostuz deyip. Öbür taraftan düşmanlarını destekler.
    Cevapla
  • enver 1 yıl önce Şikayet Et
    emperyal devletlerin her zaman başka ülkenin sivri uçları ile ilişkileri var. kimilerini gizli kimilerini açıktan destekliyor. ülkemizde de hem iktidar taraflarına hem de aynı zamanda muhalif taraflarına arka çıkan unsurları var. o ülkelerde kim kazanırsa kazansın onlar için farketmiyor.
    Cevapla
  • erdal 1 yıl önce Şikayet Et
    çinliler yeni uyandı abd arkadan iş çevirme konusunda dünya lideri.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mavi Vatan’da yeni sayfa: KALKAN DİHA
Güney Kore ile görülmemiş anlaşma! Altay Tankı detayı çok konuşulacak