Suudi Arabistan BM ile anlaşma imzaladı

Suudi Arabistan ile Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) arasında 500 binden fazla Yemen vatandaşına gıda desteği sağlamak için 20 milyon dolar değerinde anlaşma imzalandı.

Suudi Arabistan BM ile anlaşma imzaladı
Suudi Arabistan BM ile anlaşma imzaladı
GİRİŞ 23.12.2022 22:56 GÜNCELLEME 23.12.2022 22:57

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi'nin (KSRelief) internet sitesinde yayınlanan açıklamada, KSRelief yetkililerinin BM Dünya Gıda Programı yetkilileriyle telekonferans aracılığıyla bir toplantı yaptığı belirtildi.

Açıklamada, Yemen'deki en muhtaç grupların temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması için iki taraf arasında 20 milyon değerinde ortak işbirliği anlaşması imzalandığı kaydedildi.

KSRelief Operasyon ve Programlar Merkezi Genel Danışman Yardımcısı Ahmed Al-Biiz, anlaşma kapsamında 16 bin 908 ton buğday unu satın alınarak dağıtılacağını ve bundan Yemen'in 7 vilayetinde 524 bin 847 kişinin faydalanacağını ifade etti.

WFP Yemen Direktörü Richard Ragan da KSRelief'ın son yıllardaki desteğinin, Yemen halkının açlık tehlikesinden korunmasına katkıda bulunduğunu kaydetti.

Ragan, yapılacak yeni yardımın ihtiyaç duyan aileler için kritik bir zamana denk geldiğini vurguladı.

Açıklamaya göre anlaşmadan Aden, ed-Dali, Şebva, el-Hudeyde, Hacce, Taiz ve Marib illeri yararlanacak.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, 17 Ekim'de yaptığı açıklamada, Yemen'de 23,4 milyon kişinin insani yardıma muhtaç, 17 milyon insanın da gıda güvenliğinden yoksun olduğunu belirtmişti.

Yemen'de kadın ve çocukların yetersiz beslenme konusunda dünya sıralamasında üstlerde yer aldığını kaydeden Msuya, 1,3 milyon hamile veya emziren kadın ile 5 yaş altı 2,2 milyon çocuğun akut yetersiz beslenme nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyduğunu ifade etmişti.

Msuya, bağışçıların yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda milyonlarca insanın açlık tehlikesiyle yüz yüze olduğuna işaret ederek, Yemen'e insani yardımların yoğunlaştırılması çağrısında bulunmuştu.

- Yemen'deki iç savaş ve insani kriz

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi.

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle yaşanan insani kriz, her geçen gün daha da büyüyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı