Erdoğan'ın önerisi sonrası ABD'den Esad açıklaması

Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerinin seyri Rusya'nın da içinde olduğu denklemde ele alınırken; ABD, Esad'la diplomatik ilişkilerini geliştirmeyeceğini, diğer ülkelerin de ilişkilerini geliştirmesini desteklemediğini açıkladı.

GİRİŞ 24.12.2022 06:43 GÜNCELLEME 24.12.2022 09:06
Bu Habere 118 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerinin geleceğine yönelik açıklamalar art arda geliyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Suriye-Türkiye-Rusya üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz. Önce istihbarat örgütlerimiz, ardından savunma bakanlarımız, daha sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim" sözleri, bölgedeki gelişmeleri daha dikkatli gözlerle izlenmesini sağladı.

Son Dakika: Erdoğan'dan son dakika Esed açıklaması: Cumhurbaşkanınızı tanıyamadınız!Erdoğan'dan Esad açıklaması: Putin'e teklif ettim

Rusya'nın da denklemde olduğu konuda, ABD'nin konuya yaklaşımı da belli oluyor. Ciner Medya Grubu ABD Temsilcisi Ali Çınar, konuyu ABD Dışişleri Bakanlığı'na sordu.

"İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEYECEĞİZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın basın ofisinden Ali Çınar'a verilen yazılı yanıtta, Biden yönetiminin Suriye'deki rejimin lideri Beşar Esad'a herhangi bir destek vermeyeceği ve Esad'ın itibarının iade edilmesinin söz konusu olmayacağı kaydedildi. Esad'ın "acımasız diktatör" olarak tanımlandığı açıklamada, "ABD, Esad rejimi ile diplomatik ilişkilerimizi geliştirmeyecek ve diğer ülkelerin ilişkilerini geliştirmesini desteklemiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

"KALICI SİYASİ ÇÖZÜM" VURGUSU

Açıklama şu cümlelerle devam etti:

"Bölgedeki devletleri, Esad rejiminin son on yılda Suriye halkına uyguladığı zulmü ve ayrıca rejimin ülkenin büyük kısmının insani yardım ve güvenliğe erişimini engellemeye yönelik devam eden çabalarını dikkatlice düşünmeye çağırıyoruz. Suriye'de ve daha geniş bir bölgede istikrarın ancak tüm Suriyelilerin iradesini temsil eden siyasi bir süreçle sağlanabileceğine inanıyoruz ve kalıcı bir siyasi çözümün ülke içinde kalmasını sağlamak için müttefikler, ortaklar ve BM ile birlikte çalışmaya kararlıyız."

Rusya'dan olası Esad-Erdoğan görüşmesine dair peş peşe açıklamalarRusya'dan olası Esad-Erdoğan görüşmesine dair peş peşe açıklamalar

Erdoğan-Esad görüşmesi olacak mı? AK Parti'den yeni açıklamaErdoğan-Esad görüşmesi olacak mı? AK Parti'den yeni açıklama

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ÖNERİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen haftaki Türkmenistan ziyareti dönüşünde bölgedeki operasyonlara ilişkin soru üzerine şu yanıtı vermişti:

"Burada, her ikisinde de şu anda belki gündemde olmayan ama daha sonra gelişmelerle gündeme gelebilecek birçok başlık söz konusu. Ama dikkat ederseniz bir şeyi daha açıkladım. O da şu, biz, şu an itibarıyla Suriye-Türkiye-Rusya üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz. Bunun için de önce istihbarat örgütlerimiz bir araya gelsin, ardından savunma bakanlarımız bir araya gelsin, daha sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Onların yaptığı görüşmelerden sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim. Bunu da Sayın Putin'e teklif ettim. O da buna olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeler zincirini başlatmış olacağız. Süratle adım atılması gereken bir diğer konu daha var. O da nedir? Terör örgütleri Suriye'de, özellikle Suriye'nin kuzeyinde rahat durmuyorlar. Zaman zaman ülkemizi oradan tehdit, tahrik ediyorlar, her şeyi yapıyorlar. Bizim de Soçi Mutabakatı olsun, Astana olsun buralarda verilmiş kararımız var. Nedir bu karar? Sınırımızdan 30 kilometre güneyde biz rahatsız edildiğimiz zaman bu bizim güvenlik koridorumuzdur. Bu güvenlik koridorunda biz her türlü adımı atarız."

Rusya'dan yapılan açıklamalarda ise, Erdoğan'ın önerisine sıcak bakıldığı kaydedildi.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 118
  • Mehmet Aygün 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika maymundur.Fiyasi tum dunya tarafindan bilinmektedur.Yalanci hileci üç kagitcidir.Gözlerine dik bakarak onlardan korkmadiginizi haykirmalisiniz ancak o zaman gozlerini kacirir kacar maymun.Bu kaideyi siyasi olarak uygulamak gerekir
    Cevapla
  • Tuğrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd çıkarına olmayan herşey bizim menfaatimizedir. Bu vakte değin tüm karşı aktörler Esad ile ipleri gerdirdi kendide akılsız bir tutuma girdi şuanda devlet aklı her anlamda gereğini yapıyor. Tarih tekerrürden ibaret doğu ve güneydoğu kapısını kapatmadan Türk ordusu batıya dönmemeli bu Fatihte' de Abdülhamid te de böyle oldu Abd orada istediği devleti kurmak için bizi Yunan ile oyalamak bir it dalaşına sokmak peşinde. Kuzey Irak, Suriye güven altına alındıktan sonra sıra Yunan'a da gelecek elbette o adalar alınacak hatta Selaniğe kadar batı Trakya bizimdir.....
    Cevapla
  • Alper Aktepe 1 yıl önce Şikayet Et
    Eğer ABD itiraz ediyorsa doğru yoldayız.esed ile anlaşma ABD nın bölgeden defolup gitmesi demektir.
    Cevapla
  • Analizi 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD bölgede istikrar istemiyor bu ta baştan belli böyle. Bu sorunu çözmek için üçlü devletlerin görüşme yapması , sorunu çözmesi tüm bölgenin en öncelikli sorunu . Suriye sorunu çok derinleşmeden çözülmeli ..! Rusya Türkiye ve Suriye ABD ye karşı bu sorunu çözer .
    Cevapla
  • Doğan 1 yıl önce Şikayet Et
    Hırsız hain Amerika ne işin var senin orada demek ki reis doğru yolda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı