ABD'den Çin hamlesi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in gelecek yıl gerçekleşecek Çin ziyaretinde Pekin ile işbirliğini genişletmeyi ve iki ülke arasındaki bağları istikrara kavuşturmaya yönelik müzakereleri ilerletmeyi planladığı belirtildi.

ABD'den Çin hamlesi
ABD'den Çin hamlesi
GİRİŞ 26.12.2022 07:55 GÜNCELLEME 26.12.2022 07:59
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kyodo ajansının haberine göre, ABD'nin Doğu Asya ve Pasifik İlişkilerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink, bir röportajda Blinken'in gezisinde Çin ile ilişkilerini pekiştirmeyi hedeflediğini söyledi.

Kritenbrink, "Bu gezinin aramızdaki rekabeti bilinçli şekilde yönetmeye ya da istikrar kazandırmak adına ilişkiye zemin oluşturmada katkıda bulunacağını umuyoruz." şeklinde konuştu.

ABD yönetiminin Çin'e yaklaşımını üç temel kurala dayalı şekilde sürdüreceğini belirten Kritenbrink, bu kuralları şöyle sıraladı:

"Ülke içindeki güce yatırım yapmak, bölgesel ve küresel kurallara dayalı düzeni desteklemek için müttefikler ve ortaklar ile işbirliğini sürdürmek, Çin ile yanlış anlaşılmalara yol açmadan güçlü ve bilinçli şekilde rekabet etmek."

Kritenbrink, ayrıca Tokyo ve Seul'u içeren üçlü işbirliğinin "benzeri görülmemiş bir düzeye" ulaştığını söyledi.

Kuzey Kore'ye daha fazla füze testi olması durumunda kuvvetli bir yanıtla karşılık verileceği konusunda uyarıda bulunan Kritenbrink, "Kuzey Kore ile diplomasi kapısının açık olduğunu" da vurguladı.

Kritenbrink başkanlığındaki ABD diplomatik heyeti, 11 Aralık'ta Çin'i ziyaret etmişti.

Çin'in ardından Güney Kore ve Japonya'ya da ziyaret gerçekleştiren heyet, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 14 Kasım'da Endonezya'nın Bali Adası'nda yaptıkları görüşmenin ardından Pekin'i ziyaret eden ilk üst düzey diplomatik heyet olmuştu.

Biden ile Şi'nin görüşmesinde iki ülke arasında iletişim kanallarının açık tutulması ve Dışişleri Bakanı Blinken'in Çin'i ziyaret etmesi kararlaştırılmıştı.

İki liderin görüşmesinin ardından ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Çin Savunma Bakanı Vey Fınghı, geçen ay Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) genişletilmiş Savunma Bakanları Toplantısı marjında buluşmuştu.

Ayrıca iki ülkenin iklim temsilcileri, geçen ay Mısır'ın Şarm El-Şeyh şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP 27) görüşmüştü.

KAYNAK: AA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD Çin'le mücadelesinde çevre ülkeleri Çin'e karşı kurgulayıp desteklemeye çalışmaktadır. İşte bu kurgulanan ülkelerden biri de "ABD'nin Nagazaki ve Hiroşima'ya atom bombası attığı " JAPONYA'dır. Geçmişte “sırtında ölmüş kardeşini onurlu duruşuyla taşıyan” “onurlu gururlu Japon halkı “, Nagazaki ve Hiroşimayı unutup !!?” ABD değirmenine su taşıyacağım derken bu kez de ÇİN'den darbe yiyecek…
    Cevapla
  • YUSUF YILDIZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Eyy kafir ABD, sen şımarık köpeğin Yunanistanı kışkırtıp bizim üstümüze salarsan ÇİN de Kuzey Kore, ye atom bombası verip senin üstüne salar. İlahi adalet budur.
    Cevapla
  • yandım ali 1 yıl önce Şikayet Et
    biz buna kısaca bükemediğin bileği öpmek diyoruz siz ne derseniz deyin çini adam eden zengin eden vazgeçilmez eden gene sizsiniz sizin en büyük fabrikalarınız çinde sarıların trump bu işle çok uğraştı ama başını yedi o da küreselcilerin gücünü gördü kendi çapında mücadele ediyor...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'