Stoltenberg'den İsveç ve Finlandiya açıklaması: İnanıyorum ki Türkiye de imzalayacak

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçlerinin Türkiye ve Macaristan'ın da onayıyla tamamlanacağına inandığını söyledi.

Stoltenberg'den İsveç ve Finlandiya açıklaması: İnanıyorum ki Türkiye de imzalayacak
Stoltenberg'den İsveç ve Finlandiya açıklaması: İnanıyorum ki Türkiye de imzalayacak
GİRİŞ 10.01.2023 16:20 GÜNCELLEME 10.01.2023 16:46
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ile AB arasındaki işbirliği konulu ortak deklarasyonun imza töreninden sonra AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İsveç’in Türkiye’nin taleplerinin hepsini karşılayamayacağına yönelik açıklamasıyla ilgili görüşü sorulan Stoltenberg, "İsveç ve Finlandiya’nın katılım protokollerinin tamamlanacağına ve tüm NATO üyelerinin katılım protokollerini meclislerinde onaylayacağına inanıyorum. Bu Türkiye için de geçerli" dedi.

İki ülkenin NATO katılım sürecinin, ittifakın modern tarihindeki en hızlısı olduğunu vurgulayan Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye ile Madrid’deki NATO Zirvesi'nde imzaladıkları üçlü muhtırayla terörle mücadelede işbirliği ve silah satışı kısıtlamalarının kaldırılmasında anlaştıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bunlar da yerine getiriliyor. Daha fazla bilgi ve istihbarat paylaşımı yapılan kalıcı bir mekanizma kurdular ve terör tehditlerine karşı daha yakın çalışıyorlar. Türkiye’nin meşru güvenlik endişeleri var. Hiçbir NATO müttefiki Türkiye kadar terörden yara almadı. O yüzden NATO müttefikleri ve İsveç ile Finlandiya’nın bu konuda daha fazla çalışmasını memnuniyetle karşılamalıyız."

Stoltenberg ayrıca İsveç ve Finlandiya’nın henüz NATO üyesi olmamalarına rağmen üyelik başvurusu öncesine göre çok farklı bir noktada olduklarını belirtti.

ABD dahil bazı NATO ülkelerinin Finlandiya ve İsveç’e güvenlik garantileri verdiğini, NATO’nun bölgede varlığını artırdığını hatırlatan Stoltenberg, iki ülkenin yetkililerinin artık birçok seviyede NATO toplantıları ve faaliyetlerine katıldığını kaydetti.

Stoltenberg, "Türkiye ve Macaristan’da meclislerinin onayıyla katılım protokollerinin tamamlanmasının önemini görüyorum. Bunun olacağına inanıyorum" diye konuştu.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 31
  • Gizmo 1 yıl önce Şikayet Et
    Asla hain İsveçi Natoya almasınlar nokta. Finlandiya belki olabilir..
    Cevapla
  • Nurhayat 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye nükleer güç olup natodan bir an önce çıkması lazım
    Cevapla
  • Nurhayat 1 yıl önce Şikayet Et
    Sahtekar Nato genel sekreteri olarak teröre destek veren NATO üyelerini hiç uyardınmı...ABD tasmalı seni tanımıyoruz...
    Cevapla
  • Özay 1 yıl önce Şikayet Et
    Ulan stoltenberg misin nesin önce İsveçe sorsana kaçtane pkklı iade ettin diye. Eğer Türkiye bu İsveçin NATO üyeligini onaylarsa yazıklar olsun derim. Elimizde bir koz var onunda vermeyelim. Bu itler bizi 60 yıldır Ab ye almadılar bizde bunları natoya almayalım. Bu itler resmen baskı yapıyor Türkiye imzalasın diye. Sakın ha imza yok. Pkknın en büyük destekçisidir isveç. Resmen teslim olmuşlar PKK'ya. Şehitlerimizi düşünerek isveçe imza yok...
    Cevapla
  • dede 1 yıl önce Şikayet Et
    sen kendini kandırmaya devam et Stoltenberg .çünkü sadece kendinizi kandirirsiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?
Macron: Karşımızda çok büyük riskler var Avrupa ölebilir