Eski İran Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza, idam edildi

Eski İran Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi, İngiltere adına casusluktan suçlu bulunarak idam edildi.

Eski İran Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza, idam edildi
Eski İran Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza, idam edildi
GİRİŞ 14.01.2023 13:28 GÜNCELLEME 14.01.2023 13:29
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Eski İran Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi, casusluktan suçlu bulunarak idam edildi. İran yargısına bağlı Mizan haber ajansı Ali Rıza Ekberi'nin İngiliz istihbarat servisinin "en önemli ajanlarından biri" olduğu ve devlet sırlarını ifşa etmekten suçlu bulunduğu belirtildi. Haberde, Ekberi'nin casusluk faaliyetleri karşılığında 1 milyon 800 bin euro ve 50 bin dolar para aldığı ileri sürüldü. Ekberi, çarşamba günü BBC'de yayınlanan ses kaydında, kendisine ait olmayan suçları ağır işkence altında kabullendiğini söylemişti. İngiltere hem İran hem İngiltere vatandaşı olan Ekberi'nin serbest bırakılmasını istemiş ve idam cezasını siyasi bir karar olarak nitelemişti.

İNGİLTERE'DEN TEPKİ

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Ekberi'nin idam edilmesi sonrasında yaptığı açıklamada "İngiliz-İran vatandaşı Ali Rıza Ekberi'nin İran'da infaz edilmesi karşısında dehşete düştüm. Bu, kendi halkının insan haklarına saygı duymayan barbar bir rejimin, katı yürekli ve korkak bir eylemiydi" ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de "Bu barbar eylem olabilecek en güçlü şekilde kınanmayı hak ediyor" dedi.

FAHRİZADE SUİKASTİYLE İLİŞKİLENDİRDİ

İran devlet medyasında yer alan haberlerde ayrıca Ekberi'nin nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade'nin 2020 yılında suikasta kurban gitmesinde rol oynadığı ileri sürüldü. İran o dönem cinayetten İsrail'i suçlamıştı. Ekberi ifadesinde suikasta karıştığını kabul etmemiş sadece bir İngiliz ajanının Fahrizade hakkında bilgi istediğini söylemişti.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 8
  • Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Pis kokular...
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    İngiltere bu kadar tepki verdiğine göre adam casus demektir yoksa elin İngilizi bir mısırlı için niye böyle cümleler kursun.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    İngilterenin tepkilerin ebakınca, karar doğru görünüyor.
    Cevapla
  • harun 1 yıl önce Şikayet Et
    İranın devlet sırları da amma ucuzmuş.
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    komediye bak. iran yüzlerce yıldır ingilizin uşaklığını ve casusluğunu yapar. tek düşmanı ise sünni islam ve Türklerdir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası
Murat Kurum: "Ölçümlerimize göre 1.7 puan farkla kazanacağız"