Çin manyetik raylı tren sisteminin ilk hız kovanı testlerini yaptı

Çin, manyetik raylı tren teknolojisini geliştirmek için kurduğu hız kovanı tünelinde ilk hareket testlerini yaptı.

Çin manyetik raylı tren sisteminin ilk hız kovanı testlerini yaptı
Çin manyetik raylı tren sisteminin ilk hız kovanı testlerini yaptı
GİRİŞ 19.01.2023 22:02 GÜNCELLEME 19.01.2023 22:02

Çin manyetik raylı tren sisteminin ilk hız kovanı testlerini yaptı. China Space News'in haberine göre, testler 14 Ocak'ta, Çin Havacılık-Uzay Bilimi ve Sanayisi Kurumunun (CASIC) ülkenin kuzeyindeki Şaanşi eyaletinin Datong şehrinde kurduğu hız kovanı tünelinde gerçekleştirildi.

Manyetik kaldırma teknolojisiyle süper iletken raylara temas etmeden hareket eden taşıma podları, üç test sürüşünde saatte 50 kilometre hıza kadar çıkarak her seferde 210 metre hareket etti.

FİKİR, İLK KEZ ELON MUSK TARAFINDAN ORTAYA ATILMIŞTI

Manyetik ray teknolojisini hız kovanı tünelleri ile taşımacılık alanında kullanma fikri, ilk kez SpaceX'in kurucusu Elon Musk tarafından ortaya atılmıştı. Musk, bu fikri hayata geçirebilmek için Boring Company adlı tünel açma şirketini kurmuştu.

Ardından Virgin Galactic'in kurucusu İngiliz iş insanı Richard Branson, Hyperloop One adlı şirketi kurarak bu alanda çalışmalara başlamıştı. Şirket, 2020'de manyetik raylarda saatte 172 kilometre hıza kadar çıkan podlarla ilk yolcu taşımacılığı testini gerçekleştirmişti.

Ancak her iki şirket de yüksek maliyetler ve teknik zorluklar nedeniyle son yıllarda projelerini rafa kaldırmış, Hyperloop One yolcu taşımacılığı projesinden vazgeçmiş, Boring Company de Los Angeles'ta hız kovanı inşa etmek için açtığı tüneli sonradan SpaceX çalışanları için otoparka çevirmişti.

Çin'in teknoloji kurumlarının ise geç girdikleri bu alanda daha ileri adımlar atmaya kararlı olduğu değerlendiriliyor. Çin, halihazırda 42 bin kilometreyi aşan dünyanın en geniş hızlı tren ağına sahip bulunuyor. Hükümet, "kurşun treni" adı verilen hızlı trenlerin azami hızını 2025'e kadar saatte 400 kilometreye çıkarmayı hedefliyor.

KAYNAK: AA
Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi