ABD'den Türkiye'ye F-16 mesajı: Onaylayın, uçakları alın

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Ankara'ya, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin onaylanması halinde, Türkiye'ye F-16 satışına ABD Kongresi'nde daha sıcak bakılmasını sağlayacağı mesajını verdiklerini kaydetti.

ABD'den Türkiye'ye F-16 mesajı: Onaylayın, uçakları alın
ABD'den Türkiye'ye F-16 mesajı: Onaylayın, uçakları alın
GİRİŞ 27.01.2023 08:07 GÜNCELLEME 27.01.2023 09:22
Bu Habere 316 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda düzenlenen "Rusya'nın Saldırganlığıyla Mücadele: Ukrayna ve Ötesi" adlı oturumda, Türkiye'ye olası F-16 satışı ve Ankara'nın İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğine itirazları gündeme geldi.

"ERDOĞAN MESELEYİ İÇ SİYASETTTE KULLANIYOR"

Victoria Nuland'ın senatörlerin sorularını yanıtladığı oturumda, Demokrat Senatör Jeanne Shaheen, Türkiye iki kuzey Avrupa ülkesinin NATO üyeliğini onaylamadığı sürece F-16 satışına karşı çıkacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu durumu iç siyasetteki çıkarları için kullanıyor gibi göründüğünü kaydeden Shaheen, bu durumun NATO'nun çıkarlarına aykırı olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland

"ONAYI VERİN, UÇAKLARI DAHA RAHAT ALIRSINIZ MESAJINI VERDİK"

Bu yorum üzerine konuşan Nuland da "Müttefiklerimiz olarak ihtiyaç duyduklarını düşündüğümüz güvenlik desteğini onlara verebilmek için Kongre'nin desteğine ihtiyacımız olduğunu Türk müttefiklerimize de belirttik" dedi. Nuland, Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermesinin, Türkiye'ye F-16 satışına ABD Kongresi'nde daha sıcak bakılmasını sağlayacağı mesajını verdiklerini kaydetti.

ABD'Lİ SÖZCÜ FARKLI KONUŞTU

Öte yandan Nuland'ın "Türkiye'ye mesaj" olarak nitelendirilen bu açıklamaları, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın günlük basın brifinginde de gündeme geldi. Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Kongre'de F-16 satışına muhalefet sürerken Nuland'ın sözlerinin Ankara tarafından "dostça bir öneri" olarak yorumlanmasının nasıl beklendiği sorusuna, bugünkü oturumu izlemediğini ancak genel olarak yürütmenin, Başkanı Joe Biden'ın ve bakanlığın F-16'lar konusunda çok net olduğu yanıtını verdi.

Patel, "Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğu ve NATO sistemi içerisinde güvenlik operasyonelliği konusunda desteğimizin devam edeceği konusunda net olduk. Bu iki konu, yani F-16'lar ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya kabulü, birbirinden ayrı olmaya devam edecek; herhangi bir karşılıklılık söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 316
  • tayfun 1 yıl önce Şikayet Et
    abd bizim için en büyük düşmandır .bunu evvelinden beri yapıyor .kıbrıs harekatındada bize büyük kalleşlik yaptı . . hiç dostluğunu görmedik .bu durumu kendine kul köle arayan amerikanın hayranı olan gençler iyi bellesin .bu günkü 6 lı amerikan uşağı masası ülkemize amerikaya ve emperyalizme sömürge olmayı getirecek hainler topluluğudur .
    Cevapla
  • Ali Can 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupaliyi 40 yil sirtinda gezdir. Sonra indirdigin takdirde isin bitmistir. Iha ve Sihalari bunlara vermeyin. Ileride görürüz, Ukraynaya verdigimiz destek bile kadir kiymet görmez. Bunlarda bize hirlarlar
    Cevapla
  • yasin arslan 1 yıl önce Şikayet Et
    herkesi kendiniz gibi sanmayın karşınızda müslüman bir ülkenin müslüman başkanı var uçağınızı başınıza çalın abd isveç natoya giremiyecek
    Cevapla
  • mmed 1 yıl önce Şikayet Et
    kendi uçağımız şu an savaş olsa 1 aya hazırlanır 2. dünya savaşı zamanı teknolojiler bu kadar süreç yaşamadan devreye alınıyordu.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    senin olaya çook sıcak bakman için gerekeni yapabiliriz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi