Son dakika: ABD krize neden olan "casus balonu" vurdu

Çin’e ait olduğu iddia edilen ve ABD hava sahası üzerinde uçuş yapan yüksek irtifa istihbarat balonu vuruldu.

GİRİŞ 05.02.2023 06:40 GÜNCELLEME 05.02.2023 11:27
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

ABD semalarındaki Çin "casus balonu" Amerikan karasularında Atlantik okyanusu üzerine çıktığında Amerikan ordusuna ait jet uçaklar tarafından vurularak düşürüldü.

"Üç okul servisi otobüsü büyüklüğünde" olduğu ve 60 bin fit yükseklikte uçtuğu belirtilen balondan geriye kalan enkazın çıkarılması çalışmaları devam ediyor.

Balonun düşürülmesi operasyonu için yerel saatle 13.50'de ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), "Savunma Bakanlığının güvenlik çabalarını desteklemek için" Kuzey ve Güney Carolina eyaletlerindeki üç havaalanından kalkış ve varış seferlerini durdurduğunu, hava sahasının da uçuşa kapatıldığını açıklamıştı.

ABD İLE ÇİN ARASINDA "CASUS BALONU" KRİZİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2 Şubat'ta Çin’e ait olduğu iddia edilen yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD ana kıtası üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini açıklamıştı. Çinli yetkililer balonun Çin'e ait sivil bir hava aracı olduğunu, meteorolojik araştırma için kullanıldığını, rüzgarlarla sürüklenerek yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiğini belirtmişti.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri ise "Çin'in açıklamasının farkındayız ancak bunun bir gözetleme balonu olduğunu biliyoruz." demişti. Balon krizi üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da 5-6 Şubat'ta Pekin'e yapacağı ziyareti erteleyeceğini açıklamıştı.

Casus balon nedir?

BİDEN'DAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü, mümkün olan en kısa sürede ABD semalarındaki Çin "casus balonunun" düşürülmesi için talimat verdiğini ancak kimseye zarar vermemek için uygun zamanı beklediklerini söyledi.

ABD Başkanı Biden, Washington'daki Maryland hava alanında uçaktan indikten sonra ABD hava sahasındaki Çin'e ait "casus balonun" düşürülmesine ilişkin konuştu.

"Çarşamba günü balonla ilgili bilgilendirildiğimde, ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) onu mümkün olan en kısa sürede düşürmeleri talimatını verdim." diyen Biden, balon anakara üzerindeyken kimseye zarar vermemek için Savunma Bakanlığının "en iyi zamanı" beklediğini söyledi.

ÇİN, ABD'NİN YÜKSEK İRTİFA BALONUNU VURARAK DÜŞÜRMESİNİ PROTESTO ETTİ

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Çin, ABD'nin sivil insansız hava aracına güç kullanması karşısında derin hoşnutsuzluk içindedir ve saldırıyı protesto etmektedir." ifadelerine yer verildi.

Çin tarafının, Washington'ı, hava aracının sivil amaçlı olduğu, zorlayıcı sebeplerle Amerikan hava sahasına girmesinin tamamen tesadüf eseri olduğu konusunda bilgilendirdiğini ve meselenin sakin, profesyonel ve itidalli şekilde ele alınmasını açıkça talep ettiğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, balonun yerdeki personele askeri veya fiziksel tehdit oluşturmadığını söyledi. Bu şartlar altında, ABD tarafı güç kullanmakta ısrar ederek aşırı bir tepki verdi ve uluslararası kural ve teamülleri açıkça ihlal etti."

Açıklamada, Çin'in, olaydan zarar gören şirket ve kurumlarının meşru haklarını ve çıkarlarını koruyacağı ve gerekli tepkileri verme hakkını saklı tuttuğu belirtildi.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 69
  • DEMİR 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD de Elli milyona Yakın Çinli Yaşıyor . Çini Küçümsemeyi Bırak Yanına Bile Yaklaşamaz . ABD de Taşayan Sonradan ABD Vatandaşı Olmuş Çinlileri Beyazlar İkinci Sınıf Vatandaş Olarak Görülüyorlar . Çin Hükümetinin Bir Hareketine Bakıyor . ABD Yönetimi Bunun Farkında Olsa Gerek Çin İle Mesafeyi Koruduğu Gibi Çekindiği Aşikar .,..
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu tür balonlar , Irak , Suriye , Libya , Doğu Akdeniz ve Ege'de epey işimize yarar , Düşman konvoy , uçak , destroyer ve denizaltılarını takip edebiliriz . SİHA ların güvenliğini ve yakıt tasarrufunu temin eder .
    Cevapla
  • Adem 1 yıl önce Şikayet Et
    Rus kafiri belasını buldu..Suriye'de yuzbinlerce müslümanı katletti.. Sıra büyük şeytan Amerikan ve çin kafirinde ALLAH tan dileğim bizden uzakta bize dokunmadan bu 2 kâfir birbirlerini yesinler bu zaaman zarfında da tüm dikkatleri ve enerjileri orada iken bizde Yunan i halledelim kiyimiza yakın adalari Rodos ve Girit dahil hepsini TURK toprağı yapalım..Yunan a öyle bı vuralimki birdaha ayağa kalkacak halı kalmasın CENABi HAK herşeye kadirdir
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    balon 3 tane otobus buyuklugunde ve daha yeni buldular, bu demekturki USA hava savunma sistemin bu mu ??
    Cevapla
  • Aydın 1 yıl önce Şikayet Et
    Balkon patladı !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço