Alman dergisi Stern'den deprem "analizi": Erdoğan'ın siyasi hayatı tehlikede

Alman dergisi Stern, Kahramanmaraş merkezli depremleri üzerinden siyaset yaptı. Haberinde, sarsıntılar sonrası hükümetin yetersiz kaldığını ifade eden dergi, "Erdoğan'ın krizden korunma önlemleri yeterli değil" dedi.

Alman dergisi Stern'den deprem "analizi": Erdoğan'ın siyasi hayatı tehlikede
Alman dergisi Stern'den deprem "analizi": Erdoğan'ın siyasi hayatı tehlikede
GİRİŞ 07.02.2023 11:53 GÜNCELLEME 08.02.2023 15:04
Bu Habere 100 Yorum Yapılmış

Uluslararası basın, Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6; Gaziantep'te de 6,4 ile 6,5 büyüklüğünde depremler sonrası Türkiye'den canlı yayına geçti. Gelişmeleri anbean ülkeleriyle paylaşıyor. Basın kuruluşları yaşanan felakete dair yayınlarını hassaslık ilkesiyle sürdürüyor.

Alman Stern dergisinden tepki çekecek 'Kundakçı Erdoğan' kapağıAlman Stern dergisinden tepki çekecek "Kundakçı Erdoğan" kapağı

STERN'DEN DEPREM HABERİ

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için "Kundakçı Erdoğan (Erdogan Brandstifter)" manşetini atan Alman Stern dergisi, şimdi de Kahramanmraş merkezli şiddetli depremlerin ardından bir haber yayımladı.

Derginin internet sitesinde "Türkiye'de felaket: Erdoğan'ın Kabusu - Deprem Türk Cumhurbaşkanı için neden siyasi açıdan da tehlikeli?" başlığıyla yayımlanan haberde, depremler sonrası yaşananlar, diğer ülkelerden gelen yardımlar ve kurtarma operasyonları ele alındı.

"EKİPLER BÖLGELERE ULAŞAMIYOR" İDDİASI

Erdoğan'ın haberi alır almaz Twitter'dan mesaj paylaştığını yazan dergi, "Kabus başladığında gece yarısıydı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, on yılların en kötü depreminin korkunç haberi kendisine ulaştığında muhtemelen hala yatağındaydı. Sabah saat 4'te Türkiye ile Suriye arasındaki sınır bölgesi 7,8 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha 30 dakika sonra Twitter'dan mesaj yayımladı. Erdoğan'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da hemen tepki göstererek daha geceleyin en yüksek seviye olan dördüncü afet seviyesinin etkinleştirildiğini duyurdu" ifadelerini kullandı.

Depremin ilk saatleri: Erdoğan, AFAD binasında çalışmaları organize ediyor.

Çoğu bölgeye ekiplerin gidemediğini kaydeden dergi, "Buna rağmen kurtarma operasyonlarının çok yavaş ilerlediğini olay yerinden alınan duyumlar açıkça ortaya koyuyor. Sosyal medyada profesyonel yardım almadan yakınlarını arayan insanların, çöken binaların ve moloz yığınlarının videoları dolaşıyor. Diğer çekimler, kendilerini kayda alan, enkaz yığınları arasında mahsur kalan, çığlık atan ve ölüm korkusu içindeki insanları gösteriyor. Türkiye'nin güneyinde her yerde umutsuz kurtarma operasyonları sürüyor ancak hayatta kalanlar Stern'e yardımın birçok bölgeye -depremden saatler sonra- hala ulaşmadığını söylüyor" diye yazdı.

Devlet tüm birimleriyle teyakkuzda: 10 ilde 14 bakan görevinin başındaDevlet tüm birimleriyle teyakkuzda: 10 ilde 14 bakan görevinin başında

"EN BÜYÜK ENGEL HAVA"

Soğuk hava ve kar yağışının en büyük engel olduğunu kaydeden Stern dergisi, "En büyük sorun yoğun kar yağışı. Türkiye'nin güneyinin büyük bir bölümünde kurtarma ekiplerinin yardım çalışmalarına engel oluyor. Hava şartlarından dolayı bazı yollardan geçmek zor. Almanya, İngiltere, Fransa, Hindistan, İsrail ve Rusya dahil birçok ülke yardım teklifinde bulundu. AB'nin dış politika sorumlusu Josep Borrell, on üye ülkeden arama kurtarma ekiplerinin seferber edileceğini duyurdu" ifadelerini kullandı.

DEPREM ÜZERİNDEN SİYASİ YORUM

Bölgedeki Kürt nüfusunun yüksek oluşuna değinen dergi, "Önümüzdeki günlerde afet bölgesine seyahat etmesi muhtemel olan Erdoğan için şu anda tehlikede olan çok şey var. Onun için sadece hayat kurtarmak değil aynı zamanda mayıstaki seçimlerdeki siyasi geleceği söz konusu. Seçim kampanyasında başarılı olabilmesi için yetenekli bir kriz yöneticisi olduğunu kanıtlaması gerekiyor ancak yetkililerin tepkisi ilk birkaç saatte pek etkili değildi. Anlaşılan Erdoğan'ın krizden korunma önlemleri de yeterli değildi. Görüş belirtenler, onu felaket için gerekli önlemleri almamakla suçluyor. Depremde binlerce bina yıkıldı. Aralarında, tehlikeli bölgede devlet tarafından imarına yeni izin verilenler bile var. ...bu tür iddialar yeni değil. 2021'de rakipleri onu orman yangınlarıyla mücadelede ihmalle suçlamıştı. Erdoğan'ın yeterli yangın söndürme uçağı sağlamadığı iddia edilmişti. Başkan'ın trajediyi hızla kontrol altına alması şimdi çok daha önemli. Bölgede yaşayan ve Erdoğan için seçimlerde önemli olabilecek çok sayıda Kürt var. İç siyasette baskı altında. Bu arada, onu devirmek isteyen altı partiden oluşan bir muhalefet ittifakı kuruldu. Mevcut anketlere göre muhalefet ve hükümet eşit durumda. Siyasi eşitlik durumu, Kürt oylarını belirleyici faktör haline getirebilir" şeklinde yorumda bulundu.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 100
  • ismailbey 1 yıl önce Şikayet Et
    alman hanzo iç meselemiz sizi bu kadar alakadar ettiyse demekki sizde küresel güçlere silahşör sarı zaflı nefersiniz demek sizin bağlayıcınız yok temennilerinize kendinize saklayın siz önce almanya emeklilileri sosyal yardımlaşma fonuna muhtaç olmalarındankurtarın dangalaklık yapmayın...
    Cevapla
  • cem 1 yıl önce Şikayet Et
    bu nasil birdergidir kapatin bunu insanin midesini bulandiriuor
    Cevapla
  • EBUBEKİR BALCI 1 yıl önce Şikayet Et
    gavurlar Türk’ün düşmanıdır ama tclilerin de yavuklusudur.Bu cümleden ne anlarsanız artık
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    hey gidi almanya , sende böyle bir deprem olsa varya 3 sene kendine gelemezssin ,
    Cevapla
  • iiiiiiiiiiiiiiiii 1 yıl önce Şikayet Et
    organize adaylık başvurusunda ne zaman bulunacaktır seni bekliyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor