Yunan uzman şoke oldu: Böylesini görmedim, neredeyse ülkemiz büyüklüğünde...

Deprem bölgesine giden Yunan bir deprem uzmanı daha önce hiç böyle bir şey görmediğini ifade etti. "Hasarın boyutu Yunanistan'ın tamamı kadar" diyen Panagiotis Karydis aynı zamanda merak edilen bir soruya da yanıt verdi.

GİRİŞ 09.02.2023 06:29 GÜNCELLEME 09.02.2023 10:42
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş'ta 9 saat ara ile yaşanan iki deprem hem Türkiye'yi hem de dünyayı yasa boğdu. 10 ili etkileyen depremde arama-kurtarma çalışmaları son hızla devam ediyor.

Yunanistan da Türkiye'de yaşananları yakından takip ediyor. Yunan basınında ise deprem profesörü Panagiotis Karydis'in durumu incelemek için bölgeye gittiğini ifade etti.

"HASARIN BOYUTU NEREDEYSE YUNANİSTAN'IN BÜYÜKLÜĞÜNDE"

Yunan basınına konuşan Karydis "Dünyadaki pek çok deprem bölgesine gittim. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim. Hasarın boyutu neredeyse Yunanistan'ın büyüklüğünde" sözlerine yer verdi.

Karydis konuşmasının devamında arama-kurtarma çalışmalarına katıldığını da ifade etti. Aynı bölgede bazı apartmanların çökmesine ancak hemen yanındaki başka bir apartmanının niçin çökmediğine de yanıt veren profesör buna 'harmonik çöküş' dendiğini ifade etti.

Karydis, "Harmonik çöküş bir yerin deprem nedeniyle hareketlenme eğiliminden kaynaklanıyor. Ağırlıklı bir biçimde orta bölge dikey ve yatay dalgalar birleşiyor" sözlerine yer verdi.

Buna göre binayı buran deprem yoğunluğu, boyutu ve yakınlığı bazı binalarda daha fazla hissedilirse, aynı siteye ait iki bina da olsa biri çöküp diğeri ayakta kalabiliyor.

Böyle durumlarda ise 'masa altına girmek' ya da 'güvenli bir alan' bulmanın pek işe yaramayacağına dikkat çeken profesör, "Bina dümdüz aşağıya gidiyor" açıklamasında bulundu.

Aynı zamamdan Karydis, depremin merkez üssünün evlerin altı olması ve herkesin depreme uykusunda yakalanması nedeniyle yıkıcılığının bu kadar büyük olduğunu sözlerine ekledi.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 45
  • Eskipazar 1 yıl önce Şikayet Et
    Hainler duysun.Yunan kadar olamadınız.En azından adam doğruları söylüyor.Muhalefette ki bazı zibidi partiler bu durumda bile algı yapmaktan kaçınmıyorlar.Doğruya doğru diyecek kadar erdeminiz bile yok.Siz çadır yönetemezsiniz çadır.
    Cevapla
  • Deprem 1 yıl önce Şikayet Et
    10 yıldan eski yapıların yıkılıp yeniden yapılması,ve her 10 senede bir yapı stoğunu yıkıp yenilemek üzere yeniden inşaa edecek bir sistem kurulamaz mı?hem inşaat sektörü sürekli canlı, sürekli üretimde kalır...istihdam açığı ,arz açığı kapanır...
    Cevapla
  • Ekrem cingöz 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalnız yeni binalarda yıkım daha çok.
    Cevapla
  • Jgff 1 yıl önce Şikayet Et
    3 milyonluk evler 33 milyon olur ondan sonra.nüfusun 10/9 uda çadırda kalır
    Cevapla
  • Gurbet 1 yıl önce Şikayet Et
    Betonun ömrü en az 50 senedir, celik köprülerin yük tasiyan parcalari korozyona ugrayip ugramadigi nin kontrolü de bellirli zaman araliklariyla yapilir. 10 sene de bir binalari yenilemeye hic bir devletin gücü yetmez.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamın anklı almadı tabi böyle yüksek deprem riski olan bölgelerde böyle çürük binalar yapıldığına inanamamıştır. Daha dursun bunlar iyi günler marmara depremi olursa (Allah korusun) neler göreceğiz neler.
    Cevapla
  • dadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    şimdiden çalışmalar yapılması lazım , başka şehirlerinde bu duruma düşmemesi için, yoksa yıllarca arama çalışmaları devam eder durur
    Cevapla
  • ALİ KARA 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben EYT liyim sayın ERDOĞANA sesleniyorum cumhurbaşkanım EYT aylıklarının bağlanmasını 3 ay ertele bu maaşları direk depreme yönlendirin lütfen mağdurlara evler yapılsın birlikten kuvvet doğar.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan komşu kavgasını bırakıp yardıma koştu dünyanın öbür ucundan Pakistan bile tümkamu çalışanların maaşların dan türkiyeye yardım yolladı sıra şim bizimtürkiye büyükmillet meclisinde hadi millet vekilleri birer maaş yardımadavetediyorum devlet bahçeli görevini yaptı sırasizde
    Cevapla
  • Mahsun 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna bile yardıma geldi adamlar savaş içindeler yardıma geliyolar
    Cevapla
  • turk 1 yıl önce Şikayet Et
    pakistan bile derken ? tarih boyunca en iyi muttefikimiz oldular
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı