40. yüz yüze buluşma öncesi Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'den Putin'e ve dünyaya mesaj

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna'daki savaşın sona ermesi için taraflar arasında "eşit, akılcı ve pragmatik sonuç odaklı diyalog ve müzakereye" ihtiyaç olduğunu belirtti.

40. yüz yüze buluşma öncesi Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'den Putin'e ve dünyaya mesaj
40. yüz yüze buluşma öncesi Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'den Putin'e ve dünyaya mesaj
GİRİŞ 20.03.2023 13:28 GÜNCELLEME 20.03.2023 13:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çin liderinin bugün başlayacak Moskova ziyareti öncesinde Rusya'nın "Rossiyskaya Gazeta" gazetesinde makalesi yayımlandı.

Makalesinde karmaşık sorunların basit çözümlerinin olmayacağını vurgulayan Şi, "İnanıyoruz ki tüm taraflar ortak, kapsamlı, işbirliğine dayalı sürdürülebilir güvenlik vizyonunu benimser, eşit, akılcı ve sonuç odaklı diyalog ve müzakereyi hedeflerse krizin çözümünün makul yolunu bulacaktır." ifadesini kullandı.

Şi, Ukrayna krizinin barışçı çözümü için Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın amaç ve ilkelerinin gözetilmesi ve tüm tarafların meşru güvenlik kaygılarına saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ABD'nin ve Batılı müttefiklerinin adını anmadan, küresel kalkınmanın hegemonya girişimleri ve zorbalıktan zarar gördüğünü ifade eden Şi, "Uluslararası toplum, dünyada tek bir üstün ülkenin olmadığının, herkese uyan tek bir ulusal yönetim modelinin ve tek bir ülkenin nihai sözü söylediği bir uluslararası düzenin olmadığının farkında." değerlendirmesinde bulundu.

Şi, Çin ve Rusya ilişkilerinin ittifak kurmama ve cepheleşmeme anlayışına dayandığını ve üçüncü tarafları hedef almadığını belirterek, iki ülkenin, ulusal gerçeklerine uygun kalkınma yolunu seçmesi, kalkınmasını ve ulusal canlanmasını gerçekleştirmesi için birbirlerini desteklediğini vurguladı.

İKİ ÜLKE ARASINDA TICARET HACMİ YÜZDE 116 ARTIŞLA 190 MLYAR DOLARI AŞTI

10 yıl önce devlet başkanı seçildiğinde ziyaret ettiği ilk ülkenin Rusya olduğunu anımsatan Şi, aradan geçen sürede Rus lideri Vladimir Putin ile ilişkilerde yeni bir sayfa açtıklarını ve iki ülke arasında ticaret hacminin yüzde 116 artışla 190 milyar doları aştığını ifade etti.

Şi, Çin ve Rusya'nın iki büyük ülke olarak uluslararası alandaki sorumluluklarını yerini getirdiğini, BM merkezli sistemi ve temelinde uluslararası hukukun olduğu uluslararası düzeni savunduğunu, çok kutuplu bir dünya ve uluslararası ilişkilerde daha fazla demokrasi için çalıştığını vurguladı.

Şİ VE PUTİN'IN 40. YÜZ YÜZE BULUŞMASI OLACAK

Çin lideri, üçüncü kez devlet başkanı seçilmesinin ardından yeni iktidar döneminin ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya yapıyor. Ziyaret, Şi ve Putin'in 40. yüz yüze buluşmasına tanıklık edecek.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından ilk kez büyük bir ülkenin lideri Moskova'yı ziyaret ediyor.

Şi'nin bugün akşam yemeğinin ardından Putin ile yüz yüze görüşmesi bekleniyor.

Ziyarette iki ülke lideri 2030 yılına kadar ikili ekonomik işbirliğini geliştirmek üzere bir plan ve iki ülkenin kapsamlı ortaklık ve stratejik etkileşimini derinleştirmek üzere bir belge imzalayacak.

Şi'nin Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile de görüşmesi planlanıyor. Bunun dışında iki ülke heyetleri arasında bakanlıklar ve kurumlar düzeyinde işbirliği görüşmeleri yapılacak.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir
Son Dakika: Erdoğan'dan 1915 mesajı!