Gerilla liderliğinden devlet başkanlığına

Uruguay’da seçimler yüzde 50 barajı aşılamadığı için ikinci tura giderken, eski bir gerilla ve “Büyük Cephe” koalisyonunun adayı olan Jose Mujica’nın ikinci tur seçimleri kazanacağı öngörülüyor.

Gerilla liderliğinden devlet başkanlığına
Gerilla liderliğinden devlet başkanlığına
GİRİŞ 28.10.2009 13:23 GÜNCELLEME 28.10.2009 13:23

“El Pepe” diye de bilinen 74 yaşındaki Jose Alberto Mujica Cordano, 18. yüzyılda Peru’nun İspanya tarafından işgaline karşı isyan eden bir İnka devrimcisi olan ve öldürülen Tupac Amaru II’yi kendisine önder olarak seçen Tupamaros örgütüne 1960’lı yıllarda katıldı. “Ulusal Özgürlük Hareketi (MLN)” diye de bilinen Tupamaros, 1973-1984 yılları arasındaki askeri diktatörlük döneminde direniş saflarında yer aldı. 1971 yılında yakalanan Mujica, 14 yıl hapis yattı. Hapisteyken, Tupamaros’un kurucusu ve lideri Raul Sendic ile tanıştı.

1985 yılında askeri diktatörlüğün sona ermesiyle serbest kalan Mujica, Tupamaros ulusal seçimlere girme kararı alınca, diğer gerillalarla birlikte “Halk Katılım Hareketi”ni kurdu. 2004 yılında bir sol koalisyon olan Büyük Cephe ile seçimlere giren parti, 300 bin oy aldı.

1 Mart 2005 tarihinde, başkan Tabare Vazquez tarafından Hayvancılık, Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı’na atanan Mujica, 2008 yılındaki kabine değişikliğiyle görevinden ayrıldı. Senato’dan da istifa eden Mujica, daha sonra görevine döndü.

Geçen yıl Aralık ayında yapılan olağanüstü parti kongresinde, Cephe’nin resmi başkan adayı olarak açıklanan Mujica, kendisinden başka dört adayın çıktığı ön seçimleri kazanarak, başkan adaylığını ilan etti. Mujica, Mayıs ayında verdiği bir demeçte, “başkan seçilirse Uruguaylıları daha iyi temsil etmek için partisinden istifa edeceğini” belirtmişti.

(www.sol.org.tr)  

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de korkutan olay! Millilere eşlik eden konvoyda kaza: Görevliler yardıma koştu
Bakan Gürlek dev operasyonu duyurdu! 6'sı avukat 54 kişi gözaltına alındı