Edirne

"Edirne'nin Arkeolojik Kimliği ve Turizm Potansiyeli" konferansı

19:02 10 Aralık 2015
"Edirne'nin Arkeolojik Kimliği ve Turizm Potansiyeli" konferansı

 Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kenttesi tarihi binaların üç beş kuruş uğruna yerle bir edildiğini belirterek, "O binalar bugüne kalsaydı, yıkılmaya yüz tutmuş olsa bile onların görünümü farklı olurdu" dedi. 

Şahin, Edirne Belediyesi tarafından Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Edirne'nin Arkeolojik Kimliği ve Turizm Potansiyeli" konferansında yaptığı konuşmada, 1900'lü yılların başında meydana gelen yangında Kaleiçi semtindeki pek çok kültür varlığının yok olduğunu söyledi.

Yangının ardından 2. Abdülhamit'in fermanıyla özel projeler çizdirildiğini ifade eden Şahin, projeler kapsamında bu alanda çeşitli düzenlemeler yapıldığını dile getirdi.

Daha sonra Kaleiçi'nde yanlış adımlar atıldığını aktaran Şahin, "Bin 400 bina yanıp kül oluyor. O zamanlar özel projelerle Kaleiçi hep yenileniyor" ifadesini kullandı.

Müteahhitlerin yanlış uygulamaları nedeniyle Kaleiçi'nin tarihi havasından uzaklaştığına vurgu yapan Vali Şahin, "O tarihi binaları yerle bir ettiler 'üç beş kuruş kazanacağım' diye ama o binalar bugüne kalsaydı, yıkılmaya yüz tutmuş olsa bile onların görünümü farklı olurdu" diye konuştu.

Edirne'deki Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun kuruluşunun geciktiğini savunan Şahin, kurulun tarihi eser sayısı bakımından İstanbul, İzmir ve Bursa'dan önce Edirne'de açılması gerektiğine işaret etti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da kentte gerçekleştirilen birçok kazı çalışmasının devam ettiğini ancak yeterli destek alınamadığı için kazı çalışmalarında aksaklıklar yaşandığını söyledi.

Gürkan, kazıların sıkıntısız sürmesi amacıyla bir "kazı fonu" oluşturulmasının yerinde olacağının altını çizdi.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç ise Trakya'nın turizmde arkeolojiden yararlanamadığına dikkati çekti.

Beksaç, İpsala Koyuntepe'deki 8 bin yıllık sunağın da taş ocakları tarafından tehdit altında olduğunu iddia etti.

Konferansta, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Lalapaşa Kaymakamı Faysal Yılmaz, Lalapaşa Belediye Başkanı Bülent Şahinşah, Müze Müdürü Hasan Karakaya ile Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ da kentin turizm potansiyeli konularında sunum yaptı.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.