Edirne

"Piyasa fiyatının altında satılan alkolden kuşkulanın"

13:05 12 Aralık 2015
"Piyasa fiyatının altında satılan alkolden kuşkulanın"

CİHAN DEMİRCİ - Alkol tüketicilerinin, piyasa fiyatının altında satılan alkolden uzak durmaları gerektiği bildirildi.

Madde ve Alkol Bağımlılığı Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Ayhan Kalyoncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda sahte alkol kullanımına bağlı ölümlerin artış gösterdiğini, alkol kullanan kişilerin içecekleri alkolün güvenilir olduğundan mutlaka emin olmaları gerektiğini söyledi.

Kalyoncu, kolay yoldan para kazanma hırsındaki, insan sağlığını hiçe sayan kişilerin tuzaklarına düşülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Alkol tüketenlerin piyasa fiyatı altında sattıkları alkollü ürünlere şüpheyle yaklaşılmaması ve bu ürünlerin kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kalyoncu, "Sahte alkol kullanımı çok tehlikeli geri dönüşü olmayan bir durumdur. Sahte alkolde görülen fiyat avantajı insanları kullanmama yönünde uyarıcıdır. Bu ürün piyasa değerinin altında size sunuluyorsa lütfen bu ürünün sahte olduğunu ve bundan doğabilecek sağlık problemlerinizin olabileceğini unutmayın" diye konuştu.

- "Sahtesini içtikten sonra gerçeğini içmek fayda sağlamaz"

Sahte alkol tüketimi sonrası yaşanan olumsuzlukları, rahatsızlıkları gidermek adına gerçek alkol tüketmenin bir fayda sağlamayacağını ifade eden Kalyoncu, şu uyarılarda bulundu:

"Sahte alkol zehirlenmelerinin etkisini aza indirmek gerekçesiyle üzerine gerçek alkol kullanımı yanlış bir yöntemidir. Sahte alkolden etkilenen kişinin en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması gereklidir. Kendi kendine yapılan tedavi kaş yaparken göz çıkartmaya benzer. Kesinlikli böyle bir şeyi tavsiye etmiyorum. Sahte alkol zehirlenmesinde, bir daha alkol verilen kişi bu nedenle bile komaya girerek ölüm tehlikesi geçirebilir."

- "Sahte alkol öldürmezse kör eder"

İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Psikiyatri Enstitüsü Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yasin Genç ise alkol tüketenlerin fiyatına kanarak sahte alkole yönelmelerinin hayatları için pahalı sonuçlara neden olabileceği vurgusunu yaptı.

Sahte alkolün adeta vücut kimyasını bozarak ölümle sonuçlanan durumlar doğurduğunun herkesçe bilinmesinin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sahte alkol kullanan kişide, bellekte dalgalanma, kusma, bulantı, titreme, terleme, denge sorunu ortaya çıkar. Bu belirtilerin ardından tedavi olmazsa koma ve komanın ardından solunum durmasıyla ölüm meydana gelir. Yine sahte alkolde en çok ifade edilen görmeyle ilgili problemler ve körlük ortaya çıkar. Sahte alkol kullanımından sonra etkilenen kişilerin bazılarının etkileri azaltmak için gerçek alkol kullandığını duyduk. Bu kesinlikle yanlıştır. Bu durumun tedavisi hastanede olmalıdır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.