Edirne

Atık yağ şampiyonu çevreci mahalleler

11:42 05 Haziran 2018
Atık yağ şampiyonu çevreci mahalleler

Edirne'de 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlenen törende, "Mahalleler Bitkisel Atık Yağlarını Biriktiriyor" yarışmasında dereceye giren mahallelerin muhtarlarına plaket verildi.

Edirne Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce, Atatürk Anıtında tören düzenlendi. Törende, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Edirne Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerden birincilere bisiklet, ikinci ve üçüncülere çeyrek altın hediye edildi.

Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül de konuşmasında çevreyi koruma bilincinin oluşturulması için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Törende, atık pil toplama yarışmasında dereceye giren okullara da ödül verildi.

- Çevreci mahalleler

Edirne Belediyesi'nce, 1 Ekim - 15 Nisan tarihleri arasında düzenlenen "Mahalleler Bitkisel Atık Yağlarını Biriktiriyor" yarışmasında dereceye giren mahalleler açıklandı.

Merkezdeki muhtarlıklardan 16 bin 550 kilogram, bitkisel atık yağ toplama noktalarından 232 bin 480 kilogram olmak üzere toplam 249 bin 30 kilogram bitkisel atık yağ toplanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş lisanslı bitkisel atık yağ firmalarına teslim edildi.

6 bin 200 kilogram ile en çok bitkisel atık yağ toplayan Şükrüpaşa Mahallesi muhtarı İrfan Tasmalı, 3 bin 800 kilogram ile ikinci olan 1. Murat Mahallesi muhtarı İsmail Gül ve 3 bin 400 kilogram ile üçüncü olan Fatih Mahallesi muhtarı Bilal Ürer'e plaket verildi.

Edirne Belediyesi Çevre Mühendisi Murat Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahalle muhtarlıklarından 50 kilogramlık atık yağ toplama bidonları konulduğunu belirterek, "Ev hanımları, vatandaşlarımız ve esnafımız biriktirdikleri atık yağı muhtarlıklara teslim edebiliyorlar. Marketlerde, camilerde, derneklerde de atık yağ toplama bidonlarımız mevcut. Vatandaşımız bu konuda gün geçtikçe bilinçleniyor. Bilinç arttıkça toplanan yağ miktarı her yıl daha fazla olmaktadır. Türkiye genelinde nüfusa oranla atık yağ toplamada ilk 10'da olduğumuzu söyleyebiliriz." diye konuştu.

Biyodizel Atık Yağ Toplama Firması Trakya Temsilcisi Ercan Güler de ev hanımları ve esnafların atık yağ konusunda bilinçlendiğini söyledi. Atık yağın çevreye verdiği zararlar konusunda broşürler dağıtarak bilgilendirme yaptıklarını anlatan Güler, toplanan atık yağların geri dönüşümde biyodizel yapıldığını kaydetti.

"Mahalleler Bitkisel Atık Yağlarını Biriktiriyor" yarışmasında birici olan Şükrüpaşa Mahallesi Muhtarı Tasmalı ise mahalle sakinlerini atık yağ konusunda bilgilendirdiklerini belirterek, "Eğer doğayı seviyorsak, temiz bir ortamda yaşamak istiyorsak muhakkak çevreye duyarlı olmamız lazım. Birinci olmak çok önemli değil, önemli olan dünyamızı temiz tutmaktır." şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.