Liselere Geçiş Sınavı'na (LGS 2022) katılım zorunluluğu var mı? Tercih tarihleri...

5 Haziran Pazar günü düzenlenecek Liselere Geçiş Sınavı sebebiyle 4-14 Nisan tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafınca merkezi başvuru yapıldı. Öğrenciler Pazar günü sabah saat 09.30 ile 11.30’da iki oturumdan oluşan sınava girerek puanla öğrenci alımı yapan liseler için en yüksek puanı almaya çalışacak. Peki, LGS’ye katılım zorunluluğu var mı ve bu yıl (2022) lise tercihleri ne zaman yapılacak?

Liselere Geçiş Sınavı'na (LGS 2022) katılım zorunluluğu var mı? Tercih tarihleri...
Liselere Geçiş Sınavı'na (LGS 2022) katılım zorunluluğu var mı? Tercih tarihleri...
GİRİŞ 31.05.2022 14:55 GÜNCELLEME 31.05.2022 14:55

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) çatısı altında bu yıl Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS 2022) beşincisi düzenlenecek. İlk olarak 2017-18 eğitim döneminde TEOG yerine uygulamaya alınan Liselere Geçiş Sınavı, iki farklı bölümden oluşuyor.

Liselere Geçiş Sınavı'nda (LGS 2022) başarılı olma yöntemleri! Uzmanlardan ve birincilerden tavsiyelerLiselere Geçiş Sınavı'nda (LGS 2022) başarılı olma yöntemleri! Uzmanlardan ve birincilerden tavsiyeler

Adaylar ilk oturumda sözel alandan gelen soruları, ikinci oturumda da sayısal alan sorularını cevaplandırıyor. Her iki oturumun soru sayısı (SÖZEL: 50, SAYISAL: 40) ve süresi (SÖZEL: 75 dakika, SAYISAL: 80 dakika) farklı olacak. Öğrencilere iki sınav için verilen süre, 155 dakika.

Bilindiği üzere, LGS başvuruları bizzat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle gerçekleştirilmişti. Bu sebeple ortaokul 8’inci sınıf çağındaki tüm öğrencilerin sınav başvuruları yapılmış durumda. Peki, LGS’ye katılım zorunluluğu var mı ve lise tercihleri ne zaman yapılacak?

LİSELERE GEÇİŞ SINAVI’NIN (LGS) ÖĞRENCİ NEZDİNDEKİ STATÜSÜ

Liselere Geçiş Sınavı, puanla öğrenci alımı gerçekleştiren liseler açısından önem taşımaktadır. Bunun dışında, puanla öğrenci alan okullara başvurmak istemeyen öğrenciler de kendilerini deneme maksadıyla sınava dâhil olabilir. Fakat sınav başvuruları merkezi sistem aracılığıyla yapılmasından ötürü LGS’nin herhangi bir zorunluluğu bulunmuyor.

LGS

Sınava katılmak isteyen öğrenciler, 27 Mayıs Cuma günü itibariyle internet üzerinden veya okul yönetimleri aracılığıyla sınav yerlerini öğrenebiliyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, LGS’nin katılım statüsüne ve başvuru sistemine yönelik yaptığı açıklamada: "Sınava katılmak isteyen öğrenciler, herhangi bir başvuru işlemine gerek duymadan sınava katılabilecek" ifadelerini kullanmıştı.

HANGİ OKULLAR LGS ile ALIM YAPIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanan LGS kılavuzuna göre, sınavla öğrenci alımı gerçekleştiren okullara da yer verildi. Buna göre, Fen Liseleri; Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları gibi okullar, öğrenci alımında LGS’yi ilk sıraya koyuyor. 

FEN LİSELERİ: Fen programlarıyla desteklenen lise türüdür. İlk olarak, 1962 yılında Ford Vakfı’nın önayak olmasıyla Ankara’da açılmıştır.

Yozgat Şehitler Fen Lisesi

SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ: Sosyal Bilimler ve Edebiyat alanında öğrenci yetiştirmeyi hedefleyen lise türüdür. İlk kez, 2003 yılında İstanbul’da açılmıştır.

PROJE OKULLARI: Başarı sıralaması yüzde 1’in içinde bulunan öğrencilerden kuruludur. Okuldaki öğretmen atamaları doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden yapılır. İlk olarak 2014 yılında yine Milli Eğitim Bakanlığı’nın girişimleriyle açılmıştır.

MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSELERİ: 4 yıllık eğitimin sonucunda meslek kazandıran liselerdir. Bu eğitim yuvalarında sektöre ara eleman yetiştirilir. Öğrenciler eğitim süreci boyunca okulda bulundukları kadar, yönelmek istedikleri alanda da staj yaparak deneyim kazanır.

TERCİH DÖNEMİ NE ZAMAN?

Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) sonucu bu yıl 30 Haziran Perşembe günü www.meb.gov.tr adresi üzerinden duyurulacak. Bu tarihten sonra tercihlerin başlaması öngörülüyor. Öğrencilerin tercihlerini yapacağı tarih aralığı da, sınav sonuçlarının açıklanmasıyla beraber Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet adresinden duyurulacak. Lise tercihleri, öğrencinin okuldaki öğretmenleriyle veya bizzat danışmanlarla yapılabilir.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail açıklaması! 1019 ürün dahil edildi
Fahiş fiyata ceza artıyor - Gazete manşetleri