ÖSYM’den sınavlar hakkında kritik değişiklik: 2022 yılında KPSS, DGS, YKS ve ALES için…

31 Temmuz’da düzenlenen KPSS lisans oturumlarının iptal olmasının ardından ÖSYM yeni takvimi adaylar için duyurmuştu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, atılacak yeni adımlar ile birlikte sınavlarda soru hazırlama sisteminde köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Özellikle milyonlarca adayın katılımıyla yapılan KPSS, YKS, DGS ve ALES gibi sınavlarda devlet kurumları ortak çalışacak. Devlet Denetleme Kurulu’nun raporuna göre karar alınacak.

ÖSYM’den sınavlar hakkında kritik değişiklik: 2022 yılında KPSS, DGS, YKS ve ALES için…
ÖSYM’den sınavlar hakkında kritik değişiklik: 2022 yılında KPSS, DGS, YKS ve ALES için…
GİRİŞ 20.08.2022 09:36 GÜNCELLEME 20.08.2022 09:36
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Memur adaylarının katılımıyla gerçekleştirilen KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumlarında sınavda sorulan soruların bir yayınevinin deneme sorularıyla benzerlik göstermesi üzerine soruşturma başlatılmıştı. Bu kapsamda ÖSYM Başkanı görevden alınırken Devlet Denetleme Kurulu konuyla ilgili incelemelerini sürdürüyor. KPSS süreciyle ilgili uzman görüşleri alınırken güvenlik ve yazılım analizleri yapılıyor. Bundan sonraki yıllarda benzer olayların yaşanmaması için ise bazı köklü adımlar atılacak. Mevcut sınav hazırlama sisteminin değiştirilmesi gündemdeyken daha güncel ve şeffaf bir sistemin kurulup, adaylara ve ailelerine güven verilmesi amaçlanacak. İşte önümüzdeki yıllarda yapılacak KPSS, YKS, DGS ve ALES için atılacak adımlar...

RAV Vakfı burs başvuru ekranı: İlköğretim örtaöğretim ve lisans geri ödemesiz burs fırsatıRAV Vakfı burs başvuru ekranı: İlköğretim örtaöğretim ve lisans geri ödemesiz burs fırsatı

MEB öğretmenler için sınav görevi başvuruları başladı: 562 TL'ye kadar ücret verilecek...MEB öğretmenler için sınav görevi başvuruları başladı: 562 TL'ye kadar ücret verilecek...

Sınav Hazırlama Yönteminde Köklü Değişiklikler Yapılacak

Devlet Denetleme Kurulu, ÖSYM merkezinde yaptığı incelemelerin ardından tespitlerini de dikkate alarak bir takım önerilerde bulunacak. Hazırlanan raporda mevcut sınav hazırlama sisteminin mutlaka değiştirilmesinin tavsiye edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Geçmiş yıllarda yaşanan sıkıntılarda da aynı sistemin kullanılması akıllarda soru işaretlerine sebep oluyor. Daha güncel ve şeffaf bir sistemin kurularak kamuoyuna güven verilmesinin önemine dikkat çekiliyor. Önümüzdeki yıllarda yapılacak merkezi sınavların hazırlık aşamalarında köklü değişiklikler yapılacak.

Eylül'de Yapılacak Sınav İçin Yeni Havuz Hazırlanacak!

Devlet Denetleme Kurulu, müfettişlerince 2 haftadır devam eden incelemelerde soruların dışarı sızdırılıp sızdırılmadığı araştırılıyor. Güvenlik ve yazılım analizleri yapılırken KPSS sürecinde görev alan ÖSYM uzmanlarıyla birebir temas kuruluyor. İptaline karar verilen KPSS lisans oturumları Eylül ayında gerçekleştirilecek. Yapılacak sınavlarda ise yeni soru havuzundan alınan sorular kullanılacak. Sonraki yıllarda düzenlenecek YKS, DGS, KPSS ve ALES gibi kapsamı geniş sınavlar için yeni havuz hazırlanacak.

Devlet Kurumlarının Ortak Çalışma Yürütmesi Bekleniyor

Yeni düzenlenecek sınavlar için devletin güvenlik ve eğitim kurumlarının birlikte çalışması öngörülüyor. Soruların sızdırılmayacağı güvenlik ve bilişim altyapısının artırıldığı yeni sistemin kurulması için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) TÜBİTAK ve ASELSAN gibi kurumların ortak çalışması da planlanan öneriler arasında yer alıyor. Tespitlere dair ön çalışmalar yapılası da sınavlar için DDK'nın raporu beklenecek. 

Yeni Sınav Takvimi Belli Oldu

Adaylar arasında memurluk sınavı olarak da bilinen KPSS oturumları için yeni sınav takvimi belli oldu. İptaline karar verilen KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür sınavları 18 Eylül tarihinde düzenlenecek. Öğrencilerin üniversitelerde mezun oldukları bölümlerle alakalı olarak katılacakları KPSS Alan Bilgisi sınavları ise üç oturum şeklinde 24-25 Eylül tarihleri arasında yapılacak. ÖSYM'nin yeni yayınladığı takvime göre daha önce Ekim ayının ilk haftası düzenleneceği bilgisi paylaşılan KPSS ön lisans sınavı ise 9 Ekim'e alındı. Lise mezunlarının katılacağı KPSS ortaöğretim oturumu ise 6 Kasım tarihinde düzenlenecek.

Fuat İğci . Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Fuat İğci .
YORUMLAR 25
  • Ayyıldız 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi lan ordan Tek Vatan ismi kullanan vatandaş, millet ne hile hurda gördüyse bunların zamanında gördü
    Cevapla
  • Eskimalatyalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Tek çare sınav sorularını hazırlayan komisyonun ve basan matbaa çalışanlarının sınav bitene kadar soruların hazırlandığı ve basıldığı binada kalmaları yoksa bir şekilde sorular sızdırılıyor. Ak Parti iktidarına kadar en güvenilir kurum ÖSYM idi. Şimdi en güvensiz kurum oldu. Eski iktidarlar döneminde soruları hazırlayan TÜBİTAK çalışanlarının akrabalarını araştırmışlar akrabalarda dereceye giren yoktu. Hatta öyle ki soruyu hazırlayan bir üyenin çocuğu sınavı dahi kazanamamıştı. Düşünün babası soruları hazırlayan komisyonun içerisinde çocuğu sınavı kazanamıyor. Eski iktidarların tek kusuru dindar kesime karşı baskıcı olmalarıydı ama sınav konusunda güven zirvedeydi.
    Cevapla
  • Dilek 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanki derslikte olan soruları soruyor..
    Cevapla
  • Tek vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    Çünkü o zmn yapılan hileler hiç bir şekilde açığa çıkmıyordu. Simdi hersey daha şeffaf oldu. AKP.yi indirmek isteyenler yoğunlukta olduğu için de hersey açık açık soylenir oldu. Sanki AKP.den önce fetö yok muydu. Asıl AKP.den önce askeriyeye memurluğun içine fetö sızdı. Ama o zmnlar hiç birsey gösterilmedi. Göz yamuldu. AKP.den önce çalınan sorularla devlet kadroları ztn doldu. fetö.yu ne zmn Ki Erdoğan açıkladı. O zmn da kötü olan yine Recep Tayyip Erdoğan oldu. Gerçekleri bu millet biliyor....
    Cevapla
  • LİSANS 1 yıl önce Şikayet Et
    Yüksek lisans içinde ayrı kpss yapınız, lise kpps ile bu ülkenin hep eğitimsiz ve cahilleri memur oldu.
    Cevapla
  • Vanlıyam 1 yıl önce Şikayet Et
    Al sana bir tembel daha. Adam yüksek puan alabilmek için hertarafını yırtıyor. Bu Lisans gibi arkadaşlar da armut piş ağzıma düş modundalar. Sonra da 3- 5 fettöşün yaptığı hileyi bütün kazananlara yüklüyor. Sonra da feryad ediyor atanamadık diye.
    Cevapla
  • Ahmet alan 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar çalıştılar, kazandılar ve atandılar neyin çekememezliği bu. Biraz emeğe saygı lütfen..
    Cevapla
  • 345 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne alaka?
    Cevapla
  • misafir 07 1 yıl önce Şikayet Et
    okumak isteyenin önü açılmalı kişi tercih yaptı ise buna engel olmamalı bir yere yerleşmeli okumanın yaşı yoktur ilkesi yerine getirilmeli açıktan okuyan öğrenci kesin yerleşmeli sonuçta bedelini ödüyor ek yerleştirmede madur olan kişiler okullara yerleştirilmeli bakarsın başarılı olurlar okuyan yaşı artar
    Cevapla
  • Vanlıyam 1 yıl önce Şikayet Et
    Ada kardeşim sen de puanına göre bir tercih yapaydın. Çok iyi bildiğin gibi sıralamaya göre tercih yapılıyor ve senin gibi 300 puanlılar genellikle biraz daha küçük şehirleri tercih ediyor.
    Cevapla
  • Ada 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten öyle katılıyorum 300 puanla bir yere yerleşmediğimi öğrendim
    Cevapla
  • Zehra 1 yıl önce Şikayet Et
    Başta öğretmenlik olmak üzere bazı kurumlarda sadece kpss puanlarına göre alımlar olmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata ceza artıyor - Gazete manşetleri
Uzmanlar Haber7'ye açıkladı! AK Parti'de önce bu değişmeli