YÖK Başkanı Saraç'a "Özel Onur Ödülü"

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'a, Türk Fizik Derneği Yönetim Kurulu tarafından "Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü" verildi.

YÖK Başkanı Saraç'a "Özel Onur Ödülü"
YÖK Başkanı Saraç'a "Özel Onur Ödülü"
GİRİŞ 05.09.2018 16:40 GÜNCELLEME 05.09.2018 16:40

Bu yıl yedincisi verilen "Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü", Muğla'da 5-9 Eylül 2018 tarihleri arasında düzenlenecek olan Türk Fizik Derneği 34. Uluslararası Fizik Kongresi'nin Açılış Töreni'nde YÖK Başkanı Saraç'a takdim edildi. 

2012 yılından bu yana fizik biliminin tanıtılmasına ve sevdirilmesine, bilim ve teknoloji alanında toplumda farkındalık yaratılmasına katkı yapanlara verilen ödül, ülkemizde Temel Bilimlerin gelişmesi için Yükseköğretim Kurulu tarafından başlatılan YÖK- TEBİP Üstün Başarı Sınıfları'nın açılması, temel bilimler okumak isteyen öğrencilere yönelik burs verilmesinin başlatılması ve mümkün olduğunca başarılı öğrencileri bilim insanı olarak Türkiye'ye kazandırılması amacıyla yapılan çalışmalarından dolayı YÖK Başkanı Saraç'a verildi.

"Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü"nü alan YÖK Başkanı Saraç açılış töreninde yaptığı konuşmasına bu nazik davetleri için emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak başladı.

Son 20 yılda globalleşen dünyada üniversite yapısı ve yükseköğretim ile ilgili olağanüstü, baş döndürücü değişimler yaşandığını belirten YÖK Başkanı Saraç, 21. Yüzyıl müfredatı, 4.0 endüstri devrimi, sürdürülebilir kalkınma, dijital akış, bölgesel kalkınma, akıllı uzmanlaşma gibi yeni kavramlar çerçevesinde Yükseköğretim Kurulunca üniversiter yapımıza bir çok proje ile yenilik kattıklarının altını çizdi. 

Yükseköğretimde yapısal değişiklik için dört ana proje belirlediklerini dile getiren Başkan Saraç, bunların Kalite Kurulunun kurulması, Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma, Hedef Odaklı Uluslararasılaşma ve 100/2000 YÖK Doktora Bursu projeleri olduğunu hatırlattı.

Temel Bilimler alanında yapılan teşvik ve destek düzenlemelerinden söz etmeden önce fizik programlarının mevcut durumu ile ilgili bazı sayısal bilgiler vermek istediğini dile getiren YÖK Başkanı Saraç, "Mevcutta ‘Fizik' programlarımızda (aktif programlar) 44 devlet üniversitemizde 5.514, 4 vakıf üniversitemizde ise 178 olmak üzere toplamda 5.692 öğrencimiz bulunuyor. Geçen sene 946 öğrenci yerleşmişti, bu yıl ise 1.032 öğrencimiz fizik programına yerleşmiş durumda." diye konuştu. 

Öğretim elemanı sayılarına bakıldığında ise bu bölümlerde toplam 846 öğretim üyesi, 63 öğretim görevlisi, 291 araştırma görevlisi olmak üzere fizik programlarındaki toplam öğretim elemanı sayısının 1.200 olduğunu ifade eden Başkan Saraç, bu sayıların gün geçtikçe daha da olumluya gittiğinin altını çizdi. 

Geçen sene 32'si devlet, 4'ü vakıf üniversitesinde 36 fizik bölümüne öğrenci alındığını hatırlatan YÖK Başkanı, "Bu sene 44'ü devlet, 4'ü vakıf üniversitemizde 48 fizik bölümü öğrenci alıyor. 12 fizik programı daha eğitim öğretime başlayacak. Bildiğiniz gibi, bir dönem temel bilimlere olan ilginin azalması sonucu, birçok üniversitemizde fizik programlarımızın da kontenjanları boş kalmıştı. Bu durum siz değerli hocalarımın ve fizikçilerinde katkıları ile olumlu süreçlere doğru evrilmiştir" ifadelerinde bulundu.

Geçtiğimiz hafta sonuçları açıklanan YKS'deki temel bilimler özelinde gidişatın istenilen düzeyde olmadığının görmekte olduklarını vurgulayan Başkan Saraç, işte bu nedenle ve bu kapsamda birtakım düzenlemeler gerçekleştirdiklerini söyleyerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"2015 yılından önce temel bilimler programlarında doluluk oranları oldukça düşük idi. (Fizik bölümünde doluluk oranları 2012'de %23.39) Pek çok üniversitemizde bu programları öğrencilerimiz tercih etmemekteydiler. Son üç yılda yaptığımız rasyonel kontenjan planlarımızla birlikte doluluk oranları yükselmeye başladı. 2017 yılında temel bilimler programlarına toplam 8.906 öğrenci yerleşirken, 2018 yılında yükselme göstererek toplam 9.570 öğrenci bu programlara yerleşti.

Geçen sene üniversitelerimizde toplamda 221 temel bilim programı var iken şimdi bu sayı 255 oldu. Matematik, fizik, kimya ve biyolojinin her birinde öğrenci alan program sayısı arttı. Geçen seneye göre 34 temel bilim programında daha eğitim öğretim süreci başlayacak. Öğrencilerimizin temel bilimlere olan ilgisindeki bu artış yükseköğretimimiz adına gelecek için umut vaad etmektedir. 

Yeni YÖK olarak Türkiye'nin kalkınmasında öncelikli alanların başında gelen temel bilimlere ilişkin yükseköğretimde örneği olmayan bir uygulamayı hayata geçirdik. Türkiye'nin temel bilimler (Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji) programlarına ilk üç sırada yerleşen öğrenciler için İstanbul Üniversitesinde özel bir müfredatla, başka üniversitelerin hocalarının da ders vermesiyle farklı üniversitelerin kültürlerini tanıma, her dönem sosyal bilimler ve güzel sanatlardan ders alma, güçlü bir yabancı dil desteği imkânlarıyla özel sınıflar oluşturuldu. Başta İstanbul Üniversitesi ve Fen Fakültesi yöneticileri olmak üzere bu projeye katkı sağlayan bütün hocalarımıza YÖK adına teşekkür ediyorum… 

Bu projeyi, temel bilimlerde ‘geleceğin entelektüel bilim insanı yetiştirme projesi' olarak tanımlıyoruz."

YÖK Başkanı Saraç, Yükseköğretim Kurulu olarak, temel bilimler alanına ilgi ve alakalarını sürdüreceklerini, bu konuyu mühmel bırakmayacaklarını, gereken her türlü desteği vermeye devam edeceklerini belirterek konuşmasını tamamladı. 

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın törende yaptığı konuşmanın metni için tıklayınız. 

Beş gün boyunca sürecek olan kongreye, üniversitelerden fizikçi öğretim üyeleri, yabancı ve Türk çağrılı konuşmacılar, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile sanayi çevrelerinden bilim insanı ve araştırmacılar katılacak. 

Kongredeki ana konu başlıkları olarak Astrofizik ve Kozmoloji, Atom ve Molekül Fiziği, Enerji, Fizik Eğitimi ve Felsefesi, istatistiksel Fizik, Matematiksel Fizik, Medikal Fizik, Nükleer Fizik, Uygulamalı Fizik, Yoğun Madde Fiziği ve Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği görüşülecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler