TÜGVA'dan örnek proje

TÜGVA, geleceğin bürokrat, diplomat ve akademisyenleri yetiştirmek için Bölge Uzmanı Yetiştirme Programı'nı hazırladı. Çin, Hindistan, Rusya ve Ortadoğu bölgeleri üzerine eğitim alan öğrenciler, hem bu bölgelerde konuşulan bir dili öğreniyor hem de İngilizcelerini geliştiriyor. Bölge uzmanı adayları her yaz ilgili ülkelere giderek 2 ay dil kursu alıyor, eğitim sonunda ise staj yapma imkanına sahip oluyor.

TÜGVA'dan örnek proje
TÜGVA'dan örnek proje
GİRİŞ 19.09.2019 15:47 GÜNCELLEME 19.09.2019 15:51

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), yeni nesil vakıfçılık için 4 senedir Bölge Uzmanı Yetiştirme Programı ile uzmanlar yetiştiriyor. 

 

 

Proje ile öncelikle nitelikli insan gücü oluşturulmak hedefleniyor. Çin, Hindistan, Rusya ve Ortadoğu toplumlarının siyasi yapısı, dış politika karakteri, tarihi ve sosyolojik kodları, ülke tarihine yön vermiş liderleri, sanatkar ve düşünürleri hakkında derin bilgiye sahip bölge uzmanları yetiştirilecek. 

Programdan yetişen kişilerin, Türkiye'nin menfaatlerini gözetleyen bürokrat, diplomat ve akademisyen olması amaçlanıyor. 

 

 

Proje 2015 yılında Çin, Hindistan ve Rusya bölgelerinde başladı. 2016'da Ortadoğu bölgesi de projeye eklendi. Bu kapsamda; Çince, Hintçe, Urduca, Rusça, İbranice ve Farsça bilen, bunun yanında İngilizceye de hakim nitelikli öğrenciler yetiştiriliyor. 

Haftanın 3 günü bölge dilleri eğitiminin yanında, Yakın Siyasi Tarih, Siyasal Düşünceler Tarihi, İktisat ve Uluslararası Hukuk ile hadis ve kıraat dersleri de veriliyor. Öğrenciler, eğitimin ikinci senesinde bir akademisyen gözetiminde okumalar yaparak, bölge uzmanı olma yolunda ilerliyor. Ayrıca; Çin, Hint, Rus ve Ortadoğu toplumlarının tarihi ve kültürel değerleriyle birlikte siyasi yapıları ve dış politika karakterleri, ülke tarihine yön veren liderler, sanatkarlar ve düşünürler de öğrencilere anlatılıyor. 

Öğrenciler, Türkiye'de devam eden eğitimlerinin yanında, her yaz ilgili ülkede 2 ay dil kursuna katılıyor. Adaylar gittikleri ülkelerde hem dilini geliştirme fırsatı buluyor, hem de oradaki toplumu yakından tanıyor. 

Programı başarıyla bitiren bölge uzmanı adayları, ilgili ülkelerde yüksek lisans ve doktora yapıyor. Bunun dışında, TÜGVA'nın yurt dışı temsilciliklerinde staj da yapıyor.

ŞU ANA KADAR 74 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRDÜ

TÜGVA Genel Başkanı Enes Eminoğlu, programla ilgili Haber7.com'a açıklama yaptı. Eminoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Programımıza 2015 yılında Çin, Hindistan ve Rusya bölgeleri ile başladık. Ardından 2016 yılında Ortadoğu bölgesini ekledik. Aradan geçen 4 yılda 74 öğrenciye eğitim verdik. Geçtiğimiz seneden itibaren ilk mezunlarımızı vermeye başladık. Şu anda mezunlarımızdan 4 öğrencimiz Hindistan’da olmak üzere Çin, Rusya, İran, Pakistan ve İsrail’de de 1’er öğrencimiz ülkelerin en iyi üniversitelerinde yüksek lisans eğitimlerini devam ettiriyorlar. Programımızın başarı oranı ilk mezunlarımızda yüzde 90 civarında. 

BÖLGE TERCİHİNİN SEBEBİ

Programımızın özellikle bu bölgeleri tercih etmesinin sebeplerinden birisi de bu bölgelerin siyaset, ekonomi ve nüfus bakımından dünyada en önemli bölgelerinden olmalarıdır. Çin’in hem dünya siyasetinde hem de dünya ekonomisindeki yeri hepimizin malumu. Hindistan aynı şekilde dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olmasıyla beraber dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden birine sahip. Rusya tarih boyunca dünya siyaseti içerisinde önemli bir pozisyona olmuş ve günümüzde de bölgemizde ve dünyada önemli bir aktör olduğu görülmektedir. Ortadoğu bölgesi de ülkemizin tarihinde çok önemli yer tutmasıyla birlikte güncel siyasi ve ekonomik konjonktürde de önemini sürdürmektedir.

BU PROJE KİLİT ROL OYNAYACAK
 
Bu bölgeler üzerine uzmanlar yetiştirerek, ülkemizin hedeflerini gerçekleştirmek istediği hedeflere doğru ilerlemesine katkı sağlayarak uluslararası arenada hak ettiği konuma gelmesini umut ediyoruz.

Bu yüzden, Bölge Uzmanı Yetiştirme Programı Türkiye’nin ihtiyacı olan enerjinin sağlanmasında kilit rol oynayacak ve ülkenin yetişmiş insan gücü potansiyelini arttıracak, vizyoner bir projedir. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Para kuleleri skandalında komik savunma!
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü