KYK borçlarının silinmesi ne zaman başlayacak? Başvurular nasıl olacak?

Üniversite eğitimi boyunca Kredi Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim kredisi alan öğrencilerin KYK borçları silinmesine yönelik çalışma başlatılmıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KYK borç affı ile ilgili vatandaşları bilgilendirdi. Peki KYK borçlarının silinmesi ne zaman başlıyor?

KYK borçlarının silinmesi ne zaman başlayacak? Başvurular nasıl olacak?
KYK borçlarının silinmesi ne zaman başlayacak? Başvurular nasıl olacak?
GİRİŞ 18.12.2019 15:00 GÜNCELLEME 18.12.2019 15:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

KYK borçlarının silinmesine yönelik adımlar atıldı. Öğrencilik döneminde Kredi ve Yurtlar Kurumu KYK’dan borç alan ve ödeme süreci başlayan gençler KYK borçlarının ne zaman silineceğini merak ediyor. Konuya ilişkin en yetkili açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Mevcut çalışmaların tamamlanması halinde, yeniden yapılandırma yapılacak. Hacizlik olan 280 bin kişinin bu hacizleri kaldırılacak. Gecikme ve borca bağlı tüm faizler silinecek ve anapara üzerinden taksitlendirmeye gidilecek.

KYK BORÇLARI NE ZAMAN SİLİNECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarda mevcut düzenlemelerin bütçe görüşmeleri sonrasında olacağı belirtilmişti. KYK borçlarının silinmesi ile ilgili durumun TBMM’de Ocak ayı itibariyle görüşülmesi bekleniyor.

CUMHURBAŞKAN'I KYK BORÇLARI İLE İLGİLİ NE SÖYLEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca vatandaşın merakla beklediği KYK borçları silinecek mi konusu hakkında açıklama yaptı.

Erdoğan, "Kredi olayı farklı. Krediyi her müracaat eden alıyor ama daha sonra ödemek üzere alıyor. Burs konusunda ödeme sorunu yok. Beklentinizi biliyorum tamamıyla bu borçların silinmesi süreci olacaktır. O zaman burada bir başka tercih gündeme gelecektir. O da nedir? Demek ki kredi olayı kalkacaktır. Sadece burs verme noktasına gidilecektir. Onun çalışmasını, değerlendirmelerini yapıp adımımızı da ona göre inşallah atacağız." dedi.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI'NDAN KYK BORÇ AFFI AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının yapılandırılmasına ilişkin çalışmayla devlet milyonlarca üniversiteliye barış eli uzatacak. Bakan Albayrak, gençler için 2020 özelinde çalışma yaptıklarını söyledi. KYK borçlarına ilişkin yaklaşık 5 milyon üniversiteliyi ilgilendiren 6-7 milyarlık bir paket üzerinde çalışılıyor. 2020 itibarıyla yaşama geçirilecek paket kapsamında farklı formüller üzerinde çalışılıyor. Faizler nedeniyle anapara iki üç katına çıkarken, faizlerin yapılandırılması ya da silinmesi, taksit sayısının artırılması da seçenekler arasında yer alıyor.

KYK BORÇLARI YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR?

KYK borçlarının tahsili öğrenci mezun olduktan iki yıl sonra başlıyor. Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, TÜİK'in toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor.

İş bulamayanlar birer yıllık ertelemeler yapabiliyor. Ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 gecikme faizi uygulanırken, geciken borçlar nedeniyle alınan kredi 2-3 katına çıkıyor.

KYK kredi borçlarını birer yıllık süreyle ertelemek mümkün. Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler "turkiye.gov. tr"'den e-devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme başvurusunda bulunmak için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.

YORUMLAR 2
  • Özütürk 4 yıl önce Şikayet Et
    Hergün kyk affı haberine bakmaktan bıktım artık şunu bi açıklayın lütfen.
    Cevapla
  • fatma 4 yıl önce Şikayet Et
    İnsallah tamamen silinir cok magdur genc var ve issisiz.İntihar sebebi bile oluyor devletimiz buna care bulmali gencligin bu sorununu cozmeli
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi
İsrail İran'a saldırdı! Türkiye'den son dakika açıklaması