Okullar ne zaman açılacak? | MEB Akademik Takvim

Yaz tatilinin sonlarına geldiğimiz bu günlerde, 2020-2021 eğitim ve öğretim döneminin ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesabı üzerinden okulların açılması ile ilgili açıklama yaptı. Peki okullar ne zaman açılacak? Okullarda hangi önlemler alınacak?

GİRİŞ 17.08.2020 09:08 GÜNCELLEME 17.08.2020 09:09
Bu Habere 134 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığı, corona virüs sebebiyle okulların açılması ile ilgili herhangi bir ertelemenin söz konusu olmadığını belirtmişti. Yaz tatilinde olan öğrenciler, Eylül ayına yaklaşmasıyla birlikte, okulların ne zaman açılacağını araştırıyor. Peki 2020-2021 Eğitim Öğretim dönemi ne zaman başlayacak? Okullar ne zaman açılacak? İşte MEB tarafından yapılan açıklama…

Kreşler ve anaokulları ne zaman açılacak?

 

2020-2021 OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

2.5 saat süren toplantının ardından tavsiye kararı yazılı olarak açıklandı. Tavsiye kararında yüz yüze eğitimin en az bir ay boyunca başlatılmaması, yüz yüze eğitime kademeli olarak geçilmesi ifadeleri yer aldı.

Ziya Selçuk'un açıklamalarından satır başları:

  • 31 Ağustos 2020 tarihinde okulları uzaktan eğitimle açıyoruz.

  • 21 Eylül'de Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda, aşamalı ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitime başlanacak."

 

  • Birinci dönem ara tatili 16-20 Kasım 2020'de, yarıyıl tatili 25 Ocak-5 Şubat 2021'de, ikinci dönem ara tatili 12-16 Nisan 2021'de yapılacak.

HANGİ YAŞ GRUBU OKULA BAŞLAYACAK?

Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz velilerimiz için de hazırlanan bu klavuzlarımızın takibi öğretmenlerimiz ve yöneticilerimiz tarafından takip edilecek.

21 Eylül'den itibaren eğitimin başlaması konusunda Bilim Kurulu'muzun tavsiyesi oldu. Hangi yaşların başlaması konusunda Bilim Kurulu'muzun tavsiyesi olacak. Sınava giren öğrencilerimizle ilgili olarak müfredat içeriği ve onların çalışmalarına destek olmak için planlamalar yapıyor.

(Kovid-19 tedbirleriyle başlayacak yeni eğitim-öğretim yılı) Bakanlık olarak tüm süreç boyunca sahada ve okullarımızda olacağız.

UZAKTAN EĞİTİM NASIL OLACAK?

Uzaktan eğitim araçları EBA televizyon kanalları, öğretmenleriyle yaptıkları canlı dersler, EBA internetin içeriğindeki birtakım konulardan oluşuyor. Ayrıca hazırlanan destek materyalları ile öğrencilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

Okullarımızı açtığımızda öğrencilerimize, öğretmenlerimize, personele, servis sürücülerine varana kadar herkesin sağlık durumları, test kodlarıyla takip altında olacak. Gerekli önlemler alınacak.
Servislerde, okul bahçesi girişinde maske ve benzeri standartlar hususunda kılavuz çerçevesinde belirlenmişti. Öğrenci ve öğretmenlerimiz ve velilerimiz için rehber ve kılavuzlar hazırladık. Bunların ne şekilde uygulanacağının ayrıntısını da devam ettireceğiz.

Öğrencilerimizin teneffüste neler yapacağı konusunda kılavuzumuzda açıklanacak. Maske temin edilecek. Okullarımızın uyması gereken hijyen standartları konusunda birtakım kılavuzları daha önce de hazırlamıştık. Bu standartlar nasıl denetlenecek? 2000 denetmenimiz şu anda sahada ve okullardadırlar.

Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, velilelerimiz için hazırlanan bu kılavuzun takibi devam edecek. Okulun ilk haftasında özel bir uyum çalışmalarımız olacak. Okulların hijyenini sağlamak için temizlik ve personel alımları devam ediyor. Bu personelin sayısında artışa gitmiş bulunuyoruz.

MASKE TEDARİKİNİ BAKANLIK SAĞLAYACAK 

Servislerde, okul bahçesine, binasına girişte, ders başlayana kadar maske ve benzeri hususlardaki standartların daha önce hazırlanan kontrol kılavuzu çerçevesinde belirlendiğini anımsatan Selçuk, bu kapsamda hem öğrenciler, hem öğretmenler hem de veliler için bir takım rehberler hazırlandığını kaydetti.

Ziya Selçuk, teneffüslerde ve benzeri durumlara ilişkin standartların da bu kılavuzlarda yer aldığını ve zamanı geldiğinde ayrıntılı biçimde bunları açıklayacaklarını anlattı.

Maske tedarikinin Bakanlık tarafından da sağlanacağını, okulların hijyen standartlarını geliştirmek üzere çeşitli kurumlarla çalışmaları devam ettirdiklerini aktaran Selçuk, bu standartların denetimi için 2 bin denetmenin şu anda sahada ve okullarda olduklarını ve her bir okulun standardını gözden geçirdiklerini ifade etti.

Okulun ilk haftasında da özel bir uyum programı ortaya koyacaklarına işaret eden Bakan Selçuk, "Yani öğretmenlerle ilgili daha önce bir çalışmamız olacak ama çocuklarımız için de 1 hafta boyunca uyum çalışmaları konusunda açıklamalarımız devam edecek." diye konuştu.

ÖZEL OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Bakan Selçuk, "Dileyen özel okullar 17 Ağustos itibarıyla uzaktan eğitim araçlarıyla eğitim faaliyetlerine başlayabilecek." ifadesini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ‘Verilere bakarız, ağustos sonu, eylül başında nasıl bir tablo varsa hareket planımızı ona göre uygularız. Her türlü altyapımız ve imkanımız fazlasıyla var. İsteyen özel okul 15 Ağustos'ta faaliyet başlayabilir.’ dedi.

Bir gazetecinin 'Resmi okullarda yüz yüze eğitim yapılırken, özel okullarda uzaktan eğitim hakkı tanınır mı? Seyreltilmiş sınıf uygulaması ile öğretmen ihtiyacı ortaya çıkabilir mi?' sorusuna Bakan Selçuk, "Devlet okulları için başka şart var da özel okullar için başka şart var diye bir şey söz konusu değil. Bütün çocuklarımızın sağlığı, özel okullardaki öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin sağlığı bizim önceliğimiz arasında." yanıtını verdi.

‘Özel okulların temsilcilerinin tamamıyla görüşmeler yapıyoruz’ 

‘Uzaktan eğitim süreci devam ederse, veliler için özel okul ücretlerinde indirim olabilir mi? Bununla ilgili kararınız var mı?’ sorusu üzerine Bakan Selçuk, velilerin mağdur olmaması noktasında genel prensip kararları ile ilgilendiklerini ama ticaret hukuku ile ilgili hususlara müdahil olmalarının doğru olmadığının altını çizdi.Selçuk, ‘Özel okulların belirli harcama kalemleri var. Bu harcama kalemlerinin değerlendirilmesi hususunda bütün derneklerle istişare içindeyiz. Türkiye'deki özel okulların temsilcilerinin tamamıyla görüşmeler yapıyoruz. Onlarla birlikte bu meselenin geleceği hususunda, ki öyle bir konu söz konusu olursa, o zamanın konusu.’ değerlendirmesinde bulundu.Velilere imzalatılması planlanan taahhütnameye ilişkin olarak Ziya Selçuk, görüşmelerin devam ettiğini, Sağlık Bakanlığı ile gereken tartışmaları, görüş alışverişlerini yaptıklarını ve gelecek hafta bu konularla ilgili sürekli netleştirilen açıklamalarda bulunacaklarını sözlerine ekledi

MEB, BİLİM KURULU TOPLANTISINI İŞARET ETMİŞTİ

Milli Eğitim Bakanlığı, dün akşam saatlerinde bir açıklama yaparak okulların açılmasıyla ilgili değerlendirme sürecinin nihai aşamaya geldiğini duyurarak Bilim Kurulu toplantısına dikkat çekilmişti. Bakanlık açıklamasında, "2020-2021 eğitim öğretim yılına ilişkin değerlendirme nihai aşamada. Bilim Kurulu toplantısında alınacak karar, kamuoyuyla paylaşılacaktır." denildi.

OKULLARLA İLGİLİ MODELLER NELER?

Okulların açılmasıyla ilgili 31 Ağustos tarihi açıklanmıştı ancak bu tarihte okullar açılmayabilir. Bilim Kurulu'ndan bu yönde bir tavsiye kararı çıkabilir. Ancak açılırsa da farklı modellerle açılabilir. Bu şu anlama geliyor; açılırsa tüm kademelerde açılmayabilir, hibrit modeliyle açılabilir ya da şehir bazlı açılabilir. Tüm bu seçenekler hem Bilim Kurulu üyeleri tarafından hem de MEB yetkilileri tarafından çalışıldı. Bugün çıkacak kararın ardından okullar ya açılacak ya da ileri bir tarihe ertelenecek. Fakat açılırsa da farklı bir modelle açılacak. 

YORUMLAR 134
  • isimsiz 3 yıl önce Şikayet Et
    hepiniz kesin sesinizi okullar açılsın bence
    Cevapla
  • Isimsiz 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar 31 ağustos uzaktan eğitim basliyacakmis ben okullar açılıyor sandım ama 21 Eylül okullar bence yine acilmiycak açılsa bile koruyucu maske eldiven gibi şeylerle gitcez
    Cevapla
  • Yok 3 yıl önce Şikayet Et
    Bencede
    Cevapla
  • isimsiz 3 yıl önce Şikayet Et
    okullar açılsın eba dan veya canlı dersten 1 saatlik dersle olacak şey değil bu ya da bu sene eğitim öğretim olmasın çünkü evinde tv bilgisayar olmayan çocuklar var veya 2-3 çocuk bir tv mesela eğitimde fırsat eşitliği olmalı bu sene muaf olsun çocuklar
    Cevapla
  • Aynn 3 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın
    Cevapla
  • NAZAN 3 yıl önce Şikayet Et
    O zaman etüt merkezleri de kapatılmalı
    Cevapla
  • İsimsiz 3 yıl önce Şikayet Et
    Meslek liseleri ne olacak 12 sınıflar onların bu yıl sınavı olacak bide staj var tabi ki
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...