2021 yılında YKS, DGS, KPSS ve ALES sınavları ne zaman? ÖSYM sınav takvimi!

ÖSYM tarafından 2021 yılında düzenlenecek merkezi sınavların tarihleri merak konusu oldu. Pandemi süreci sebebiyle yüz yüze yapılacak sınavların ertelenmesinin ardından gözler önümüzdeki yıl düzenlenecek, kamu personeli, üniversiteye giriş, dikey geçiş ve akademik personel alımları sınavlarına çevrildi. Peki YKS, KPSS, DGS ve ALES sınavları ne zaman yapılacak? İşte sınav takvimine dair detaylar…

2021 yılında YKS, DGS, KPSS ve ALES sınavları ne zaman? ÖSYM sınav takvimi!
2021 yılında YKS, DGS, KPSS ve ALES sınavları ne zaman? ÖSYM sınav takvimi!
GİRİŞ 29.12.2020 09:25 GÜNCELLEME 29.12.2020 09:25
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Milyonlarca adayın iyi bir gelecek için hazırlıklarını sürdürdüğü yeni sınav tarihleri 2021 yılına kısa bir zaman dilimi kala araştırılmaya başlandı. Ülkemizde en çok adayın katıldığı Kamu Personeli Seçme sınavı ortaöğretim, önlisans ve lisans olmak üzere üç ayrı şekilde gerçekleştiriliyor. Eğitimlerini yükseköğretim kurumlarında sürdürmek isteyen lise mezunları ise üç oturumda düzenlenen YKS sınavına katılım sağlıyor. 2 yıllık önlisans mezunu adaylar ise Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek eğitimlerini 4 yıla tamamlamayı hedefliyor. Salgın şartlarından dolayı geçtiğimiz günlerde düzenlenecek ALES sınavları ertelenmişti. Peki ÖSYM 2021 yılı YKS, KPSS DGS ve ALES  yeni sınav tarihleri açıklandı mı? İşte yeni yılda düzenlenecek sınavlar!

 

 

YKS KPSS, DGS VE ALES SINAVLARI NE ZAMAN?

ÖSYM tarafından 2021 yılında düzenlenecek YKS, KPSS, DGS ve ALES sınav tarihleri netlik kazanmadı. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yeni sınavların yapılacağı tarihin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Merkezi sınav takviminde değişiklik yapılmazsa düzenlenen sınavlar her yıl benzer tarihlerde yapılıyor. İşte 2020 yılında yapılan merkezi sınavların tarihleri;

 

 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) TYT 27 Haziran 2020’de düzenlenirken 2. oturum olan AYT ve 3. oturum TYT sınav 28 Haziran’da gerçekleştirildi.

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Lisans sınavı Alan Bilgisi sınavları 12-13 Eylül 2020 tarihinde, Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) sınavı ise 20 Eylül 2020’de düzenlendi.

KPSS ortaöğretim ve önlisans sınavları 2021 yılı içerisinde düzenlenmeyecek. 2 yıllık üniversite mezunları ile lise mezunu adayların katılacağı kamu personeli seçme sınavları 2 yılda bir gerçekleştiriliyor.

Üniversitelerin önlisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler 2 yıllık eğitimlerini 4 yıla tamamlamak için DGS sınavına katılıyor. 2020 yılında Dikey Geçiş Sınav 9 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) bir yıl içerisinde  İlkbahar, (1) Sonbahar (2) üç kez düzenleniyor. 2020 yılı içerisinde düzenlenecek ALES/2 sınavı salgın hastalık sebebiyle ertelendi ve yeni sınav tarihleri henüz açıklanmadı. 

YKS SINAVI NASIL DÜZENLENİYOR?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı, 3. oturum şeklinde gerçekleştiriliyor. Alan Yeterlilik Testi (AYT) oturumunda öğrencilere 160 soru yöneltilirken bu soruların cevaplanması için 180 dakika süre tanınacak. Temel Yeterlilik Testi (TYT) 120 soru sorulurken çözüm için 165 dakika verilecek. Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) için öğrencilere 80 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecek.

KPSS LİSANS SINAVI NASIL DÜZENLENİYOR?

Kamu Personeli Seçme Lisans sınavında adaylara Genel Kültür bölümünden 60, Genel Yetenek bölümünden 60 olmak üzere toplam 120 soru yöneltiliyor. Bu soruların çözümü için 130 dakika süre veriliyor. Genel Yetenek dersinde Türkçe, (30) Matematik, (30) Genel Yetenek testinde ise Tarih, (25) Coğrafya, (18) Vatandaşlık, (9) ve güncel bilgilerden (6) soru soruluyor.

DGS SINAVI NASIL DÜZENLENİYOR?

Dikey Geçiş Sınavı, sözel ve sayısal olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor. Öğrenciler sözel bölümden 60 ve sayısal bölümden 60 soru yanıtlıyor. Toplam 120 sorunun çözümü için adaylara 150 dakika yani 2 saat 30 dakika süre tanınıyor. 

ALES SINAVI NASIL DÜZENLENİYOR?

Yükseköğretim Kurumlarına bağlı üniversitelerde akademik personel ve lisansüstü eğitim alacak adayların katılım sağlayacağı ALES sınavında 50 sayısal ve 50 sözel soru olmak üzere toplam 100 soru yönetilmektedir. 150 dakika süren sınavın sonuçları ilan edildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olmaktadır.

 

YORUMLAR 2
  • Beyzanur Demir 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben 2021 mayıs ayında olan ales'e girerim diye aralıkta olana başvurmamıştım ve o da ertelendi bu durumda benim mayısta girerim planları da hayal oldu. Şu durumda ertelenen sınav için tekrar başvuru açılır mı acaba bir bilgisi olan var mı bu konuda.
    Cevapla
  • hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    ertelemeden neredeyse 1 ay olacak ne yazıkki bi açıklama yok
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim