Üniversiteler bahar döneminde açılacak mı? Düşük ve orta riskli illerde yüz yüze eğitim için...

Üniversiteler ne zaman açılacak? Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan veriler doğrultusunda iller düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflara ayrıldı. Düşük ve orta riskli illerde eğitim faaliyetlerinin okullarda başlamasının ardından gözler üniversitelere çevrildi. YÖK uygulamalı eğitim veren bölümlerin açılması kararını almıştı. Peki haftalık vaka sayısına göre üniversiteler açılır mı?

Üniversiteler bahar döneminde açılacak mı? Düşük ve orta riskli illerde yüz yüze eğitim için...
Üniversiteler bahar döneminde açılacak mı? Düşük ve orta riskli illerde yüz yüze eğitim için...
GİRİŞ 09.03.2021 17:12 GÜNCELLEME 09.03.2021 17:12
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Eğitim öğretim faaliyetlerine kademeli olarak geçişin başlaması nedeniyle gözler tekrar Yükseköğretim Kurulu’na çevrildi. Sağlık Bakanlığı tarafından 2 haftada bir risk haritası oluşturularak yasak ve tedbirlerin devam etmesi veya kaldırılması konusunda karar verilecek. Düşük ve orta riskli illerde eğitim faaliyetlerinin başlamasıyla bu şehirlerde eğitim alan üniversite öğrencileri araştırma yapmaya başladı. YÖK, uygulamalı eğitim veren bölümlerin gerekli tedbirler alınarak yüz yüze eğitime geçebileceğini duyurmuştu. Üniversiteler Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği, Mühendislik gibi bölümlerde kısmen de olsa eğitim faaliyetlerine başlarken diğer bölümler için alınacak karar merak konusu oldu. Peki üniversiteler vaka sayılarına göre açılacak mı? İşte 2020-2021 bahar dönemiyle ilgili yaşanan gelişmeler...

 

ÜNİVERSİTELER AÇILACAK MI?

Yükseköğretim Kurulu Başkanı, Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı açıklamada Şubat ayı sonrası uygulamalı eğitim yapan bölümlerde yüz yüze, teorik programlarda ise çevrimiçi eğitim verileceğini duyurdu. YÖK Başkanı, Meslek Yüksekokulları, Sağlık Programları, Sanat ve Tasarım Programları, Mühendislik son sınıf öğrencilerinin gerekli yeterlilik kazanmadan mezuniyet aşamasına gelmiş olmasına ilişkin endişelerin  öğrenci ve akademisyenler tarafından kendilerine bildirildiğini açıkladı. 

Okullar, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık vaka sayısına göre illerde yüz yüze eğitim faaliyetlerine başladı. Düşük ve orta riskli illerde tümüyle açılma yaşanırken, yüksek ve çok yüksek illerde ise kademeli bir eğitim şekli uygulandı. Bu yöntemin üniversitelerin uygulanması için resmi bir açıklama bulunmuyor. Böyle bir adım atılması durumunda düşük ve orta riskli illerde yüz yüze eğitim faaliyetlerinin başlayabileceği öngörülüyor. 

HANGİ İLLER DÜŞÜK VE ORTA RİSKLİ DURUMDA?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada haftalık vaka sayılarının her hafta yayınlanacağını duyurdu. Yasak ve tedbirlerin kaldırılması veya uygulanması konusunda belirleyici olan risk haritası 2 haftada bir güncellenecek. 

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan risk haritasına göre 20-26 Şubat tarihleri arasında düşük riskli (mavi) iller Uşak, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman, Hakkari, Muş, Ağrı, Diyarbakır, Iğdır, Bingöl, Van, Şırnak ve Ağrı oldu.

Orta riskli (turuncu) iller ise  Bursa, Manisa, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Ankara, Çankırı, Karabük, Bartın, Kastamonu, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Gaziantep, Kilis, Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bayburt, Erzurum ve Kars olarak belirlendi.

İŞTE EĞİTİME BAŞLAYAN ÜNİVERSİTELER!

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ!

İstanbul Üniversitesi yaptığı açıklamada “Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 4, 5 ve 6. sınıf klinik uygulamalarının yüz yüze, teorik derslerinin yüz yüze ve dijital imkânlarla uzaktan öğretim yöntemleriyle olmak üzere hibrit şekilde; 

Veteriner Fakültesi 4 ve 5. sınıf klinik uygulamalarının yüz yüze,

“Ebelik” programı 3 ve 4. sınıf klinik uygulamalarının yüz yüze,

Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencilerinin 3 ve 4. Sınıf uzmanlık
dersleri ile Beden Eğitimi ve Spor Bölümü öğrencilerinin Takım Sporları derslerinin ve stajların yüz yüze yapılması” kararı aldıklarını duyurdu.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ (KONYA)

Selçuk Üniversitesinden yapılan bahar yarıyılı eğitim öğretim planlaması için yaptığı açıklamada “Rektörlüğün aldığı karar doğrultusunda, Selçuk Üniversitesi genelinde dersler hem Uzaktan Eğitim hem de Hibrit Eğitim Modeli ile yürütülecektir. Her iki model için de devam zorunluluğu bulunmamaktadır.” ifadesi yer aldı.

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ!

Sakarya Üniversitesi yaptığı açıklamada Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesinin bazı sınıflarında yüz yüze eğitime geçildiğini duyurdu. Staj+1 ve UMDE gibi mesleki uygulamalar tercihe bağlı olarak yüz yüze eğitim şeklinde yapılacaktır. Bunun dışında bulunan  bölümler bahar döneminde  uzaktan eğitime devam edecektir.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ!

Marmara Üniversitesi'nden yapılan açıklamada “ Tıp Fakültesi’ndeki 4. 5. ve 6. sınıfları, Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki 4. ve 5. sınıf öğrencilerimizin uygulamalı dersleri ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ndeki lisansüstü programlarının bazılarında öğrencilerimizin klinik uygulamaları yüz yüze yapılacaktır. Aşı programı kapsamında aşılarını olmaları durumunda Diş Hekimliği 3. Sınıf öğrencileri klinik uygulamalarını daha sonra belirlenecek tarihlerde yüz yüze yapacaklardır.

Bunlar dışında kalan hazırlık sınıfları, ön lisans, lisans ve lisansüstü programlardaki eğitim-öğretim faaliyetleri çevrim içi uzaktan öğretim yöntemleriyle yapılmaya devam edilecektir.” ifadeleri yer aldı.

YORUMLAR 27
  • Acele etmeyin 3 yıl önce Şikayet Et
    2022 de açılacak merak edenler için
    Cevapla
  • Garip 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah akıl fikir versin, üniversiteleri açmak başa dönmek demektir,bir yıldır harcanan emek ve paranın zayi olması demektir.
    Cevapla
  • Idil 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu sene zaten u,aktan egitimle bitireceğiz botirmesinede ya seneye ne olacak hiç bir gelişme iyileştirme yok eylul ekim aylarinda uzaktan egitim süprizi yapmazlar uzaktan çok sıkıcı dersler
    Cevapla
  • YYU öğrencisi 3 yıl önce Şikayet Et
    BESYO okuyan bir öğrenci olarak yazıyorum boşuna okuyoruz okulumuz çöp oldu resmen herşey serbest ama üniversite açılırsa virüs bulaşacak nasıl bir kafaysa artık antrenör olacam üçüncü sınıf oldum senyee mezun olacam ne öğrendim ne öğretecem acaba uygulamalı dersler yüz yüze olacak diyorlar ama sadece sözde icraat yok uzmanlık aliyorum uzaktan yarın birgün uygulama dersi verecem ama bişey öğrenmedim ne öğretecem acaba bu gidişle Allah sonumuz u hayır etsin bişey öğrenmeyen eğitimciler oluyoruz
    Cevapla
  • Emir 3 yıl önce Şikayet Et
    Sıkıldım bunaldım artık kafayi yemek üzereyim tamam baslarda online iyi hostu ama 1 yıldır online egitim beni bunalttı aga
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yılmaz Tunç: İki kulübün de sporcuları tarafından karşılıklı arbedeler söz konusu
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!