KYK burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak? Sonuçlar için dikkat çeken takvim!

KYK burs ve öğrenim kredisi başvuruları için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumu işbirliğiyle öğrencilerin üniversite eğitimlerinde maddi anlamda sıkıntı yaşamaması için geri ödemeli veya karşılıksız burs yardımı yapılıyor. Başvuruların sona ermesinin üzerinden 20 gün geçerken ön lisans ve lisans öğrencileri KYK burs başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak? sorusuna yanıt arıyor. İşte 2021-2022 KYK burs ve kredi başvuru sonuçları için dikkat çeken tarih...

KYK burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak? Sonuçlar için dikkat çeken takvim!
KYK burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak? Sonuçlar için dikkat çeken takvim!
GİRİŞ 30.11.2021 17:43 GÜNCELLEME 30.11.2021 17:43

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen değerlendirme işlemlerinin sona ermesiyle KYK burs sonuçları açıklanacak. Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, son yaptığı açıklamada süreci en adil şekilde yürütmek için çalıştıklarını vurgularken mümkün olan  en kısa süre içerisinde sonuçların açıklanacağı bilgisini paylaşmıştı. Birçok özel kurum ve vakıf tarafından diğer burs başvuru sonuçları ilan edilirken KYK burs sonuçlarının açıklanması için dikkat çeken tarih ortaya çıktı. Öğrencilerin başvuru esnasında e-Devlet üzerinden beyan ettikleri belgeler 12 farklı kurumdan gelen bilgilerle kıyaslanarak, değerlendirme işlemleri 29 Kasım itibariyle devam ediyor. Burs almaya hak kazanan öğrencilere 12 ay boyunca 650 TL ödeme gerçekleştirilecek. Yeni yıl ile birlikte KYK öğrenim kredisi ve burs ödemelerinde artış yaşanması bekleniyor. Peki 2021-2022 KYK burs başvuruları ne zaman açıklanacak?

Üniversiteler tatil mi? 1 Aralık Çarşamba günü Yükseköğretim kurumları uzaktan eğitim...Üniversiteler tatil mi? 1 Aralık Çarşamba günü Yükseköğretim kurumları uzaktan eğitim...

KYK Burs Başvuru Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Burs ve öğrenim kredisi alabilmek için başvuru yapan öğrenci sayısının oldukça fazla olması nedeniyle bu yıl sonuçların açıklanmasında takvimde sarkmalar yaşanabilir.  Özellikle geçtiğimiz sene pandemi nedeniyle burs ve kredi almak istemeyen öğrenciler yüz yüze eğitime geçilmesi ve eğitim aldıkları şehirlerde yaşamaya başlaması ile burs ve kredi başvurularında artışlar yaşandı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, burs ve kredi değerlendirmesi yapılırken öğrencinin ailesinin maddi durumu, eğitim alan kardeş sayısı, ekonomik ve sosyal durum gibi farklı kriterler belirleyici oluyor. Maddi durumu olmayan öğrencilere karşılıksız burs verilirken, daha az ihtiyaç sahibi olan öğrencilere geri ödemeli kredi veriliyor. Gençlik ve Spor Bakanlığının resmi internet sayfasında burs önceliği tanınan öğrenciler aşağıda belirtilmiştir.

Şehit çocukları, (Şehit bekar ise bekar kardeşi)

Gazi çocukları, (Gazi bekar ise kendisi)

 Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,

 Anne ve babası vefat etmiş olanlar,

 Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme   Yurtlarında barınarak tamamlayanlar,

 Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,

 Amatör milli sporcu olan öğrenciler.

KYK burs başvuru sonuçları için henüz net bir takvim ve tarih açıklaması bulunmuyor. 2020-2021 eğitim öğretim yılı yani geçtiğimiz sene burs sonuçları Aralık ayının ilk haftası ilan edilmişti. Bu yıl başvuru sayısının fazla olması nedeniyle başvuru sonuçlarının en geç Aralık ayının ikinci haftası açıklanması bekleniyor.

Burs Ücretlerinin Yeni Yıl İle Birlikte Zamlanması Bekleniyor!

Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından burs ve kredi alan öğrencilere toplam 12 ay boyunca 650 TL burs ödemesi yapılıyor. Geçtiğimiz sene 550 TL olan bu ücret Ocak ayı itibariyle zamlanarak 650 TL'ye çekilmişti. Bu yılda ön lisans ve lisans eğitimi alan öğrencilerin burs ve öğrenim kredi ücretlerinin zamlanması bekleniyor. Yılbaşı sonrası bu miktarın 800 TL'ye kadar çıkması gündemde.

2016-17 yılında burs ücreti 400 TL

2017-18 yılında 425 TL

2018-19 yılında 470 TL

2019-20 yılında 550 TL

2021-22 (güncel) 650 TL

Başarısız Öğrencilerin Bursu Krediye Dönebilir!

Burs ve öğrenim kredisi alan öğrencilerin başarı durumları YÖK Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden kontrol edilir. 4'lük sistem üzerinden not ortalaması 2 ve üzeri 100'Lük sistem üzerinden not ortalaması 53,33 ve üzeri olan öğrenciler başarılı olarak kabul edilir. Not ortalaması bu puanların altında kalan veya hazırlık sınıfı geçemeyen öğrencilerin bursu geri ödemeli öğrenim kredisine dönüştürülür.

Burs ve Kredi Ödemeleri Hangi Durumlarda Kesilir?

Burs ve kredi ödemelerinin kesintiye uğradığı durumlar Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından belirlenmiştir. Öğrenim kurumundan ayrılma, çıkarma veya geçici olarak uzaklaştırılma, vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme, öğretim kurumunun kapatılması, bakanlığa bağlı faaliyetlerini sürdüren KYK yurtlarından süresiz çıkarma cezası alınması ve kesin hükümle mahkum olma durumlarında öğrencilerin burs ve kredi ödemeleri kesilir.

Kredi Ödemesi Ne Zaman Başlar?

Öğrenim kredisi alan öğrenciler, borçlarını taahhütname beklemeksizin normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak kredi aldıkları süre kadar aylık taksitler halinde ödeyeceklerini taahhüt etmektedir. Kredi ödemeleri mezun olunan tarihten 2 yıl sonra başlar. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...