TEI'yi zirveye taşıyan isim; Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit

İlk Milli Helikopter Motorumuz TEİ-TS1400’ün teslimatı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapıldı. Bir büyük rüya daha gerçekleşirken, Türkiye'yi devler ligi arenasına sokacak motorun yapımında başrol oynayan TUSAŞ Motor Sanayi TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut F. Akşit'in başarılarla dolu kariyeri dikkat çekiyor.

GİRİŞ 06.12.2020 21:20 GÜNCELLEME 06.12.2020 21:20
Bu Habere 80 Yorum Yapılmış

Daha önce tüm testleri başarıyla geçen ilk Milli Helikopter Motorumuz TEİ-TS1400’ün teslimatı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı törenle yapıldı.

BİR RÜYA DAHA GERÇEK OLDU

“Motoru yerli mi?” sorusunu tarihe karıştıracak olan TEİ-TS1400’ün, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen yerli Gökbey Genel Maksat Helikopteri’nde ve daha pek çok platformda kullanılması planlanıyor.



Tamamen TEI mühendisleri ve teknisyenleri tarafından tasarlanan ve geliştirilen motorda, 700 kişilik ekibin imzası bulunuyor.

 

 

İşte Türkiye'yi Devler Ligi'ne taşıyan motorun müthiş özellikleri


TÜRKİYE 7 ÜLKEDEN BİRİ

TEI-TS1400 ile Türkiye, gaz türbinli motor teknolojisinde sahip 7 ülkeden biri konumuna geldi. Milli motor, diğer hava araçlarında kullanılacak motorların geliştirilmesinin de önünü açacak. Ayrıca yedek parça üretiminde, kalite ve hacim yönünden de TEİ dünya birincisi oldu.



TEI'Yİ ZİRVEYE TAŞIYAN İSİM; MAHMUT FARUK AKŞİT

TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş.(TEİ) tarafından geliştirilen ilk yerli milli helikopter heyecanı yaşanırken, TEİ'nin başındaki Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit'in başarılarla dolu kariyeri dikkat çekiyor.



Üniversite eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde tamamlayan Akşit, doktora çalışmalarını ise ABD'de tamamladı. Akşit, 2013'ten bu yana TEİ'nin Genel Müdürlüğü görevini yürütüyor.

TEI NELER YAPTI?

 

 

PROF.  MAHMUT FARUK AKŞİT KİMDİR?

1967 yılında Denizli’de doğan Prof. Dr. Mahmut F. AKŞİT, 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Lisans derecesi ile mezun olmuştur.

Akademik çalışmalarını ABD Troy, NY’da bulunan Rensselaer Polytechnic Institute’da sürdüren Sn. AKŞİT, Makina ve Havacılık Mühendisliği Bölümünden 1993 yılında Yüksek Lisans [MSc], 1998 yılında da Doktora [PhD] derecelerini tamamla 2004 yılında Doçent, 2015 yılında Profesörlük unvanlarını aldı.

ABD bulunduğu sırada General Electric Corporate ArGe Merkezi’nde 10 yıl boyunca sırasıyla Consultant Research Engineer, Senior Researcher, Static Seals Manager ve son olarak da Advanced Seals Research Team Leader olarak görev yaptı.

AKŞİT 2001 yılında Türkiye’ye dönerek Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü. Kariyerine 2003 yılından itibaren Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünde devam eden Sn. Akşit 2016 yılında Profesörlük unvanını almıştır.

Profesör Akşit, 2013 yılı Aralık ayında TEI (TUSAŞ Uçak Motor Sanayi A.Ş.) Genel Müdürlüğü’ne atanmış olup halen bu görevinin yanında MILRES Milli Rüzgar Türbini Geliştirilmesi Projesi Başkanlığı, ESAC Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Uluslararası Gaz Türbini Enstitüsü Isı Transferi Teknik Komitesi üyeliği görevlerini de yürütmektedir.

Profesör Akşit’in Uçak Motorları, Gaz ve Buhar Türbinleri konularında 25 yılı aşkın tecrübesi, 16 değişik ülkede yayınlanmış 60’ın üzerinde patentleri, 150’ye yakın makale, tebliğ, NASA ve NATO teknik raporları ve benzeri bilimsel yayınları bulunmaktadır.

Mahmut Faruk Akşit, ünlü ilahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit'in oğlu.

YORUMLAR 80
  • Cemal Yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok mükemmel bir haber.Yıllardır bunun özlemini çekiyorduk.Böyle iyi eğitimli insanlara bu ülkenin ihtiyacı var.Allah kem gözlerden korusun.Bu kişilerin devlet tarafından özel korumaya alınması gereklidir.
    Cevapla
  • Fahri şen 3 yıl önce Şikayet Et
    Başarılarınızın devamlı diliyerek RABBIM SİZİ KÖTÜ İNSANLARIN TUZAKKARINDAN KORUSUN AMİİİİN
    Cevapla
  • Emşn Bayram 3 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim önüne çıkacak olan engelleri kahrı perişan eylesin.
    Cevapla
  • Hasan. 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı babanın, hayırlı evladı.
    Cevapla
  • Battal 3 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH c.c bu insanları daha başarılı kılsın ve sayılarını çoğaltsın.Bize çok lazım bu bilim insanları.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle