Rus rublesini 'dijital ruble' ile güçlendirme planı

Rusya Maliye Bakanlığı Mali Politikalar Müdürü Çebeskov, “dijital ruble” sayesinde, geleneksel Rus rublesinin uluslararası alandaki rekabet gücünün artırabileceğini söyledi.

Rus rublesini 'dijital ruble' ile güçlendirme planı
Rus rublesini 'dijital ruble' ile güçlendirme planı
GİRİŞ 12.02.2021 09:00 GÜNCELLEME 12.02.2021 09:00

Rusya Maliye Bakanlığı Mali Politikalar Müdürü İvan Çebeskov, Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Rusya Merkez Bankası’nın dijital ruble kullanımına yönelik attığı adımları değerlendirdi.

ÇİN'İN DİJİTAL YUAN PLANI
Dijital para birimlerinin, uluslararası ödemelerde bir araç olarak kullanılmaya başlayabileceğine işaret eden Çebeskov, “Çin “dijital yuan” ile yuanı küresel rekabette güçlendirmek istiyor. Bu konuya daha yakından bakmalıyız. Çünkü dijital ruble de sıradan rublenin yanı sıra dünyanın diğer dijital para birimleriyle rekabet edebilecek.” dedi.

Dijital rublenin, diğer dijital para birimleri arasında daha cazip hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Çebeskov, “Avrasya Ekonomik Birliği ve dışında kalan ülkelerin dijital rubleye erişiminin basitleştirilmesi gerekir. Böylelikle geleneksel Rus rublesinin de uluslararası alandaki rekabet gücünü artırabiliriz.” yorumunu yaptı.

"DİJİTAL RUBLE, KAPILARI AÇABİLİR"

Para birimlerinin dijitalleşme sürecinin mali sistemleri kökten değiştirebileceğinin altını çizen Çebeskov, “Dijital rublenin de tüm potansiyel avantajlarını değerlendirmek şu an için zor. Doğru bir yapı ile dijital ruble, verimlilik, şeffaflık, bütçe ve harcamalar süreçleri dahil olmak üzere Rusya Maliye Bakanlığı için bir fırsatlar okyanusunun kapılarını açabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Merkez Bankası tarafından Ekim 2020’de yapılan açıklamada, dijital rublenin tedavüle sokulma sürecinin değerlendirildiği kaydedilerek, “Dijital ruble, nakit ve nakit dışı ödemelerle birlikte yeni, ek bir ödeme biçimi haline gelebilir.” denilmişti