Büyük Türkiye şaşkınlığı: Daha fazlasını hak ediyor! Dikkat çeken ABD ve Çin detayı

Merkez Bankası'nın hamlelerini ve Fitch'in Türkiye kararını değerlendiren ekonomistler, Türkiye büyüme öngörüsünün 4 puandan 6 puana çıkarıldığına dikkat çekerek, "Görünüm değişimi kaçınılmaz. Daha fazlasını hak ediyoruz. ABD ve Çin arasındaki rekabet artış gösterdikçe Türkiye'nin önemi daha da artırmaya başlayacak" ifadelerini kullandılar.

Büyük Türkiye şaşkınlığı: Daha fazlasını hak ediyor! Dikkat çeken ABD ve Çin detayı
Büyük Türkiye şaşkınlığı: Daha fazlasını hak ediyor! Dikkat çeken ABD ve Çin detayı
GİRİŞ 24.02.2021 13:02 GÜNCELLEME 24.02.2021 13:03
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

CNN TÜRK canlı yayınına katılan uzman isimler İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ve Stratejist Cüneyt Paksoy Merkez bankasının kar oranından Fitch'in Türkiye kararına kadar birçok konuyu yorumladı. 

"MERKEZ BANKASI YERLİ VE YABANCI TALEBE GÖRE YANIT VERİR"

Stratejist Cüneyt Paksoy'un açıklamalarının satır başları şöyle:

"Bütün merkez bankaları kendi para birimleri dışında rezerv tutar. Dünyada rezerv para dolardır, emtia başta olmak üzere birçok şeyin fiyatlaması dolar üzerinden yapılır. Talep yoğun olduğu dönemde merkez bankası, o talebe cevap verir. Bu yerli talep olur, yabancı talep olur. O dövizi kullanır, yabancı giriş olduğu dönemde de merkez bankası bunu tutar. Merkez bankalarının rezervleri kredi kuruluşları için bir kriterdir. O yüzden kullanılmak üzere rezerv biriktirilir. Kullanılması gerektiğinde de kullanılır. Merkez Bankası, fiyat hareketleriyle bir kar oluşumu yazar. Bu karın da kullanımı o dönem Hazine ve Maliye Bakanlığı ile proaktif bir şekilde dengelenir. Ana amaç Merkez Bankası'nın karı değildir. Merkez Bankası bir istikrara amacı güder. Merkez Bankası yerli ve yabancı talebe göre yanıt verir.

"GÖRÜNÜMÜN DEĞİŞİM KAÇINILMAZ, DAHA DA FAZLASINI HAK EDİYORUZ"

Pandemi süresince ülkeler üretim motivasyonunu güçlü tutmak için önlemler aldı. Birçok ülke daralma ile bitirdi. Ülkelerin raporlarında bu rakamlar görülüyor. Rotasyonla ilerleyin Türkiye maliyeti enflasyon yaşadı. Merkez Bankası’nda da bir politika normalleşmesi yaşadık. Son rakamlar 1 Mart’ta gelecek. Türkiye büyüme ile bitirecek. Görünüm değişimi kaçınılmaz. Daha fazlasını hak ediyoruz ancak piyasa bunun fiyatlamasını gösterecek. Merkez Bankası ve BDDK ve piyasa oyuncularıyla birlikte yabancı girişi artış gösterecek. Kredi derecelendirme kuruluşlarının politikası değişecek. Global ölçekte riskler var. Türkiye yüzde 5’e düşene kadar proaktif ilerleme yapacak. ABD ve Çin arasındaki rekabet artış gösterdikçe Türkiye de önemini artırmaya başlayacak.

Stratejist Cüneyt Paksoy'un açıklamalarının satır başları şöyle:

Uluslararası derecelendirilme kuruluşları sizleri etkileyecek bir not veriyor. Aslında bu döngü birbirini tamamlıyor. CDS düşüyor.

CDS ülkelerin risk primi. Bu ülkelere yatırım yapılması ve yapılmamasına yönelik. Ne kadar yüksekse güvenli bir ülke ve yatırım yapılabilir oluyor. Kredi derecelendirilme kuruluşlarının haziran ve temmuz aylarında Türkiye’nin puanını 1 kademe yukarı çekecek.

"BÜYÜME ÖNGÖRÜSÜ 4 PUANDAN 6 PUANA ÇIKARILDI"

Pandemi süreci yavaş yavaş bitiyor. Fitch diyor ki Türkiye aldığı önlemlerle pozitf yönü gözüküyor. Bu sürece çabukca adepte olan Türkiye daha hızlı büyüyecek deniyor. Türkiye’deki büyüme öngörüsü 4 puandan 6 puana çıkarıldı. Önümüzdeki dönem büyüme anlamında enflasyon anlamında önemli aşamalar geçecek. Türkiye tedarik zincirinde önemli bir aktör olarak geliyor. Bono artışlarıyla biz çok daha güçlü olacağız. Özellikle yabancı derecelendirme kuruluşları enflasyonun tek haneliye döneceği söylüyor.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 15
  • Adsiz 3 yıl önce Şikayet Et
    Faiz artırımı yapılmadı faizler sabit tuttu MB. Bakalım Türkiyenin hakkında olumlu konuşanlar bu sefer ne yorum yapacak?
    Cevapla
  • sert can..... 3 yıl önce Şikayet Et
    çok büyük hissettik helal olsun emekli maaşı 1600 2000 bu büyüme bizi uçurur helal olsun akp helal olsun mhp 1100 tl faturalar kalan 800 900 e de uçarım 1 kğ pastırma 2 kilo balık sabah kahvaltısı eşimle 1 tenekede yağ 1 günlük sefa süper Allah razı olsun sizin sayenizde akp ve mhp 1 gün sefam oluyor ALLAH razı olsun 29 gün de diğer partilerin yüzünden geçim sıkıntısı çekiyorum .....
    Cevapla
  • Fatih Özarslan 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd.israil.yunan .avrupa .bir leş miş billetler ,leş yiyen akbaba gibi bekliyorlar .türkiyede şu an ekonomi,hastalık,akdenizde yahudi lobisi .tefeci simsarlar birlik olmuşlar ülkemle savaş halinde sende bir tenike yağ,patetes,sogan ,için akp.mhp.chp.der durursun ALLAH cc razı olsun reis gibi bir liderimiz var .emekliyim diyorsun 20 .30 sene önce sini aklına getir.şükret
    Cevapla
  • Hep beraber 3 yıl önce Şikayet Et
    Ekmek kuyruklarında Tüp kuyruklarında beklediğinizi ne çabuk unuttunuz? Emekli maaşları yine AK PARTİ ve MHP zamanlarında bunların zamanında yükseldi. Hayırdır her öğün PASTIRMA mı yiyordun sen ? Pastırma yeme kardeşim bende hiç yemedim. El insaf. Şükretmesinide bil azda olsa. ALLAH bundan aşağı etmesin yinede. Elindekinin kıymetini bil yoksa onuda bulamazsın. Ülkemizin 4 tarafı çevrilmiş çakal sürüleri pusuda bekliyor. AKILLI olalım...
    Cevapla
  • vatanperver 3 yıl önce Şikayet Et
    önceki dönemlerde yemeye ekmek da bulamayan vardı .Halinize şükredin biraz da
    Cevapla
  • mithat 3 yıl önce Şikayet Et
    chp ve hdp pkk ittifağı iktidara gelirse dertlerin biter
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    CHP yas ilan eder şimdi....
    Cevapla
  • sert can..... 3 yıl önce Şikayet Et
    biz çok zenginiz biz çok güçlüyüz teknoloji 1 numara zenginlik 1 numara güç silah bir numara ben bunun neden farkında değilim tank uçak denizaltı yapmadık fakat yapmış gibi hissediyorum nasılsa çok söylendiğinden heralde uzaya gitmemize 800 gün kadar kaldı.... izmir paralı yolu 367 tl osmangazi 137 izmir gidiş geliş 750 tl gibi normal mi sizce
    Cevapla
  • Remzi 3 yıl önce Şikayet Et
    kime anlatıyorsunuz geçin bunları avurpalının 3 bin euroya bindiği araba Türkiyede şu an 14 bin euro
    Cevapla
  • Nurullah Kontaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki neymiş, avrupanın 3 bin euroluk arabasına türkiyede 14bin euro verebilicecek kadar zenginiz :)))
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupaya git
    Cevapla
  • OSMANLI EVLADI 3 yıl önce Şikayet Et
    Kendi üretimini kıskanan karalayan sadece bizim ülkede olsa gerek. El insaf yazık çok yazık. Avrupada ekmek 1-2 Euro. Türkiyede Ekmek 1,5 TL Gel hesabı bunlardan yapalım. Avrupada Kira 500-1000 Euro, Türkiyede 500 TL - 1000 TL Gel hesabı buradan yapalım. Yahu kalkmışsın bana Avrupayı anlatıyorsun. Be kardeşim sen git o halde orada yaşa senin için uygun düşüyorsa. Bizler hep birlikte TÜRKİYEDE çok mutluyuz. Ayar oluyorum şu AVRUPA örneği verenlere.....
    Cevapla
  • Aydın 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupalının arabasına biceğine yerli Arabaya bin ve destekle
    Cevapla
  • ismi lazim degil 3 yıl önce Şikayet Et
    bir bitmediniz arkadas. vergi tabanli bir ulkede yasiyorsun.
    Cevapla
  • M 44 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanyada 3 bine akkülü pisiklete binersin anca :D
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle