Jerome Powell konuştu, piyasalar coştu

10 yıllık tahvil faizinin yüzde1.40'ı aşması Wall Street yatırımcılarında enflasyon korkusuna yol açtı. Fed Başkanı Powell'ın Temsilciler Meclisi'ndeki konuşması endişeleri giderdi, hisse satışları yerini hızlı alımlara bıraktı.

Jerome Powell konuştu, piyasalar coştu
Jerome Powell konuştu, piyasalar coştu
GİRİŞ 25.02.2021 10:08 GÜNCELLEME 25.02.2021 10:08

ABD borsaları ekside başladığı günü yükselişle kapadı. 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizlerindeki yükselişin yarattığı enflasyon korkuları ile seansın başında satışa yönelen yatırmcılar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın enflasyon ve tahvil faizlerine ilişkin artan endişeleri yatıştırıcı açıklamalarının etkisiyle alımlara başladı.

Fed'in Para Politikası Raporu'na ilişkin salı günü Senatonun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesinde sunum yapan Powell, çarşamba günü de Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde sunumuna devam etti.

Powell, burada yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerine 3 yıldan önce ulaşamayacağını belirtti. Bu da Fed’in salgının ardından fiyatlarda olası ani artışı önlemek için uzun süre daha faiz oranlarını değiştirmeyeceği şeklinde yorumlandı. 

Ekonomi normale dönerken enflasyonun oynak olabileceğine işaret eden Powell, ancak enflasyonun yükselmesini beklemediğini, gerekirse Fed'in bununla mücadele edebilecek araçlara sahip olduğunu ifade etti.

JOHNSON AND JOHNSON'A FDA'DAN İLK VİZE

Öte yandan, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını ile aşı çalışmalarına ilişkin gelişmeler de piyasaların odağındaki yerini korudu.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Johnson and Johnson ilaç firması tarafından Kovid-19'a karşı geliştirilen aşının "güvenli ve etkili" olduğunu ve hastalığa karşı yüzde 66 koruma sağladığını bildirdi. FDA'nın açıklaması, Johnson and Johnson'ın yakın zamanda acil kullanım onayını almasının önünü açtı. FDA açıklaması sonrası J&J'nin hisseleri yüzde 1.3 değer kazandı.

GAMESTOP'TA NEDENİ ANLAŞILAMAYAN SERT YÜKSELİŞ

GameStop hisseleri, Çarşamba günü öğleden sonra yapılan işlemlerde iki katından fazla arttı. Ocak ayında Wall Street'i alt üst eden sert bir yükseliş ve dik bir dalıştan sonra video oyunu perakendecisinin yeniden GameStop'a yöneldiği belirsizliğini korudu.

POWELL'DAN TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE YATIRIMCILARA MESAJ

Piyasa beklentilerinin ortasında, Fed para politikasını beklenenden daha erken sıkılaştırmak zorunda kalabilir, üst düzey ABD merkez bankaları, yükselen ABD tahvil getirilerine ve fiyat risklerine odaklanan yatırımcılara basit bir mesaj verdiler: Ekonomi açıkça iyileşene kadar herhangi bir değişiklik beklemeyin.

Milletvekillerinin soruları üzerine Powell, enflasyonun 2023 yılına kadar merkez bankasının yüzde 2 hedefinde veya altında kalacağını söyledi.

TAHVİL FAİZİ ENDİŞELERİNİ DE GİDERDİ

Powell, enflasyonun yüzde 2'nin altında kaldığı sürece faiz artırımı da yapmayacaklarını ifade etti.

Powell’ın açıklamaları, ABD Merkez Bankası'nın halkı ve özellikle tahvil piyasası yatırımcılarını, insanların işe geri döndüğü netleşene kadar para politikasını sıkılaştırmayacağına ikna etme çabası olarak değerlendirildi.

ASYA BORSALARI POWELL İLE YÜKSELDİ

Asya hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde korona virüs aşısına yönelik olumlu gelişmeler ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın enflasyona yönelik endişeleri bulunmadığına dair açıklamalarından destek bularak kazanıma yöneldi.

Bölge genelinde kazanımlara Hong Kong, Güney Kore ve Japonya öncülük etti.

Güney Kore Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmedi. Banka iyileşme devam ederken desteğin süreceğine yönelik taahhütte bulundu. Bununla birlikte Kasım ayında yüzde 1 seviyesinde olan tüketici fiyat endeksi projeksiyonu yüzde 1,3’e revize edildi.

Japonya'da Şubat ayının ilk 10 gününde ticaret açık verdi. Japonya Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ticaret açığı 653,1 milyar yen oldu. Geçen yılın aynı döneminde 145,3 milyar yen fazla verilmişti. İhracat yüzde 1,6 düşüşle 1 trilyon 946,3 milyar yen olurken, ithalat yüzde 41,8 artışla 2 trilyon 599,4 milyar yen oldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL