Dünyada sayılı ülkede var! Türkiye lazer silah için kolları sıvadı

Savunma sanayi alanındaki hamleleriyle tüm dünyanın dikkatini üstüne çeken Türkiye, dünyada sayılı ülkede bulunan yeni bir silah için kolları sıvadı. Türkiye, TÜBİTAK, ASELSAN, Bilkent Üniversitesi’nin işbirliği ile yoğunlaştırılmış enerji silahını üretimi yapacak. Üretilecek silahın ağırlık ve teknik özellikler bakımından incelendiğinde Akıncı TİHA'ya entegre edilmesi planlanıyor.

Dünyada sayılı ülkede var! Türkiye lazer silah için kolları sıvadı
Dünyada sayılı ülkede var! Türkiye lazer silah için kolları sıvadı
GİRİŞ 16.03.2021 16:29 GÜNCELLEME 17.03.2021 09:16
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin son yıllarda ortaya koyduğu milli savunma sanayii hamlesinde öncelik her ne kadar mevcut sistemlerin millileştirilmesi ekseninde ilerlese de yeni teknolojiler için de son derece değerli bir süreç yürütülüyor.

Bu projelerden biri de TÜBİTAK, ASELSAN, Bilkent Üniversitesi gibi farklı kurumların iş birliğiyle geliştirilen yoğunlaştırılmış enerji silahı IŞIN. Bu tanımlamayla IŞIN için bilim kurgu filmlerinde kullanılan silahlar akla geliyor ve gerçekte de durum pek farklı değil.

İsveç merkezli şirket duyurdu: Son 5 yıla Türk damgası

Peki bu enerji silahı hangi alanlarda kullanılabilir, neleri etkisiz hale getirebilir? Hem bu soruların yanıtını hem de IŞIN yoğunlaştırılmış enerji silahının getireceği imkan ve kabiliyetlerini Savunma Sanayii Araştırmacısı Yusuf Akbaba anlattı.

IŞIN 20 kW Yüksek Güçlü Lazer Sistemi Teleskobu

DÜNYADA SAYILI ÜLKEDE VAR

Yusuf Akbaba, IŞIN projesindeki mevcut durum ve hedeflerden bahsetmeden önce söz konusu teknoloji için dünyanın henüz daha başlangıç seviyesinde olduğu bilgisini paylaştı. Bu nedenle ülkemiz de dahil olmak üzere yoğunlaştırılmış enerji silahı alanında çalışan ülkelerin sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor.

Savunma sanayinden müthiş hamle! KARGU, hedefe sadece 2 saniye tanıyor

Bir hedefe yoğunlaştırılmış bir şekilde yüksek düzeyde enerji vererek onu saf dışı bırakan bir sistemden bahsediyoruz… Dolayısıyla hemen herkesin yabancı olduğu bu teknolojinin biraz daha net anlaşılabilmesi için IŞIN projesinde bazı teknik detayları soruyoruz…

Savunma Sanayii Araştırmacısı Yusuf Akbaba

“TÜBİTAK BİLGEM'de yürütülen IŞIN yoğunlaştırılmış enerji silahı projesi TSK'nın istekleri ve değişen muharebe sahasının gereksinimleri göz önünde bulundurularak başlamış bir proje” diyen Akbaba, 20 kilovatlık milli lazer silahı IŞIN ile 1,5 kilometre mesafedeki hedeflerin 10 saniye gibi kısa bir sürede tahrip edilebildiğini söyledi.

ALÇAK İRTİFA FÜZELERE KARŞI ETKİLİ OLABİLECEK

Projede ilerleyen süreçte 60 kilovat güce ve 3 kilometre menzile ulaşılmasının hedeflendiğini anlatan Akbaba, “İlerleyen yıllarda daha yüksek güçleri de görebiliriz. Sistem özellikle kara ve deniz platformlarında alçak irtifa hava savunma için kullanılabilecek. Ayrıca mevcut hava savunma sistemlerinin tamamından daha az maliyetli olacak. Sürü drone ve birçok İHA tehdidine karşı etkili şekilde kullanılabilecek. Alçak irtifada füzelere karşı da etkili olabilecek” bilgisini paylaştı.

AKINCI TİHA’YA ENTEGRE EDİLEBİLİR

Savunma Sanayii Araştırmacısı Yusuf Akbaba’ya söz konusu sistemin nerelerde kullanılabileceğini soruyoruz:

“Öncelikle deniz platformlarına ve karadaki önemli üslere sabit bir şekilde konuşlandırılması planlanıyor. Hava sistemlerine entegrasyonunu da ilerleyen yıllarda görebiliriz ancak o noktada enerji kaynağı ve ağırlık gibi sıkıntılar mevcut.

Lazer silahı alanında başı çeken ABD'nin 2030'lu yıllarda F-35 savaş uçağına ve Jet motorlu İHA'larına lazer silahı entegrasyonu planladığına yönelik haberleri daha önce okumuştuk… Türkiye de bu alanda öncü ülkelerden biri olduğundan farklı hava platformlarında yerli lazer silahlarımızı görebiliriz.

TÜBİTAK BİLGEM'in geliştirdi bir diğer lazer silahı olan Armol'un ağırlık ve teknik özellikler bakımından incelendiğinde Akıncı TİHA'ya entegre edilebileceğini düşünüyorum… Tabii ki aşılması gereken bazı teknik engeller mevcut. Gelişen teknoloji ile lazer silahları bütün hava şartlarında etkin şekilde çalışabilir hale gelecektir.”

22 MM gemi çeliği üzerindeki testlerden bir görüntü!

TÜRKİYE BU ALANDA ÖNEMLİ ÜLKELERDEN BİRİ OLACAK

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde TÜBİTAK BİLGEM, ASELSAN ve SAVER gibi kuruluşların bu alanda çeşitli projeler yürüttüğünü anlatan Akbaba, IŞIN yüksek güçlü lazer silahının da bu kapsamda yüksek oranda yerli/milli bir proje olacağının altını çizdi.

Özellikle lazer kaynağı, fiber ve mercek gibi önemli sistemlerin tamamının yerli imkanlarla geliştirilmesi için çok önemli çalışmalar yapıldığına işaret eden Yusuf Akbaba, şunları söyledi:

“Dünyada bu teknolojiye sahip ülkelerin sayısı neredeyse iki elin parmağını geçmez... Bu nedenle gerçekten kritik bir proje olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Söz konusu sistemin envantere girişi için henüz bir tarih söylemek mümkün değil. Gelişim süreci devam eden bir teknoloji... Ancak araç üstü ARMOL lazer silah sisteminin TSK envanterine girmeye hak kazandığını hatırlamakta fayda var.”

KAYNAK: TRT HABER/SERTAN AKSAN
YORUMLAR 37
  • Büyük Türkiye 3 yıl önce Şikayet Et
    bu lazer teknolojisi ışığın dalga boyu ve miktarı ile alakalıdır. nasıl çocukken güneş ışınlarını mercekle bir noktada toplayarak kağıt yakardık. aynı mantık. uzun menzilde mümkün mertebe dağılmayan bir dalga boyu ile şimdilik 1500 metrede etkili olabiliyorlar. bu zamanla artacaktır. ama esas nükleer teknoloji ile böyle bir ışın üretilebilirse ki onlarca km uzağa ulaşabilen, (mutlaka dünyada bu konuda çalışmalar vardır.) işte o zaman bunu başarabilen ülkeye kimse bulaşamaz
    Cevapla
  • said 3 yıl önce Şikayet Et
    Üstad sana katılıyorum açıklamada güzel olmuş
    Cevapla
  • A.elüstü 3 yıl önce Şikayet Et
    500 metre menzili olan bu aletle neyin yanına yanaşıcaksında onu imha ediceksin dalgamı geçiyosunuz milletle sen daha diğil 500 metre 50 km yaklaştığın anda füzeyle öldün demektir
    Cevapla
  • DELİ DUMRUL 3 yıl önce Şikayet Et
    Nükler silah bekliyoruz en acilinden
    Cevapla
  • Erdo 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz bu işlerin çok daha fazlasını en az elli önce yapmalıydık. Düşünün ki 1970 li yılların sonuna doğru malum ülkeler nükleer enerji ve nükleer bomba teknolojisinin zirvesini yaşarken, biz Akkuyu yu daha yeni Rusların sayesinde yapmaya çalışıyoruz. Bilmem ki acaba daha kaç fırın ekmek yememiz lazım. Küçük şeyleri çok büyütmeyin.
    Cevapla
  • said 3 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın bizim heykellerin gözüne lazer yerleştirilmeliydi !
    Cevapla
  • Türkiye 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar küçük değil sizinaklınız kısa bence ondan algılama sıkıntısı çekiyorsunuz chp söylede heykelle dikmekten ve Türkiyeyi düşmana şikayet edip hainliğinden vazgeçseydi sizinde hedefiniz küçük olmazdı.
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunu zaten yaptık ya devasa boyutta atom bombası gibi etkili demekki yeni acikliyorlar
    Cevapla
  • 1071 3 yıl önce Şikayet Et
    Tiha'ya monte edilecekse demek ki o kadar devasa değil işlevsel yani !..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle