İndirim sonrası daha da kötüleşecek: Türkiye'ye karşı kılıçları çektiler

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alınarak yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Bu hamleden sonra pazartesi günü piyasaların nasıl bir tepki vereceği, döviz kurunun nasıl hareket edeceği merak ediliyordu. Daha piyasalar açılmadan İngiliz Financial Times ve Guardian gazeteleri Türkiye'ye yapılacak saldırıların sinyalini verdi. Gazeteler yeni Merkez Bankası başkanını hedef aldılar.

İndirim sonrası daha da kötüleşecek: Türkiye'ye karşı kılıçları çektiler
İndirim sonrası daha da kötüleşecek: Türkiye'ye karşı kılıçları çektiler
GİRİŞ 22.03.2021 11:45 GÜNCELLEME 22.03.2021 11:45
Bu Habere 185 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevinden alındı ve yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Merkez Bankası’nda yaşanan görev değişikliği dünya basınında yankı bulurken, İngiliz medyasında yer alan analizlerde Türkiye’ye ekonomik saldırılar yapılacağının sinyalleri yer aldı.

MERKEZ BANKASI BAŞKANINI HEDEF ALDILAR

Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısı yapılmış ve Merkez Bankası yüzde 17 olan faiz oranını 200 baz puan artırarak faizleri yüzde 19’a çıkarmıştı. Bu karar ile birlikte Türk Lirası’na talebin artacağı konuşuluyordu. İngiltere'de yayın yapan Financial Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni atamasını “Merkez Bankası Başkanını kovdu ve yerine, liraya daha fazla baskı uygulayabilecek bir şok hamlesinde daha düşük faiz oranları için lobi yapan bir akademisyeni getirdi” şeklinde aktardı.

AK Parti'den 'Merkez Bankası' açıklaması: Bu bir meydan okuma değildir

TÜRKİYE DÜŞMANI DEVREYE GİRDİ

Merkez Bankası’ndaki değişikliğin önceki Naci Ağbal’ın faiz oranlarını 200 baz puan artırmasının ardından gerçekleştiğini vurgulayan İngiliz Financial Times, Türkiye düşmanlığı ile bilinen BlueBay Asset Management analistlerinden Timothy Ash’in “Çirkin bir tepki olacak” ifadesini öne çıkardı. Türkiye’yi yüksek faize mahkum etmek için daha önce Ağustos 2018, Mart 2019 ve Kovid-19 salgınıyla mücadele için piyasalara verilen 200 milyar liralık kaynak sonrasında gerçekleştirilen kur saldırılarını akıllara getiren bir ifade kullanan Financial Times, “Bu Erdoğan’ın verdiği tamamen akıldışı bir karar. Piyasalar pazartesi günü fikirlerini açıklayacak ve muhtemelen çirkin bir tepki olacak” göndermesinde bulundu.

YÜKSEK FAİZİ ÖVDÜLER

Gazete yaptığı analizde şu ifadelere yer verdi:

Naci Ağbal’ın göreve geldikten sonra politika faizini 875 baz puan artırarak faizi yüzde 19’a yükseltti. Böylece lirayı yatırımcıların gözünde yatırımcıların gözünde iyileştirmiş ve Türkiye’yi daha geleneksel para politikasına yönlendirmişti. Ama bu durum Erdoğan’ın ‘Yüksek faiz enflasyonun sonucu değil sebebidir’ görüşü ters düşüyordu. Erdoğan, ekonomik büyüme için kredilerin ucuz olmasını istiyordu. Böylece son 3 yıldır enflasyonu körükleyerek çift haneye çıkardı ve yabancı yatırımcıların gidişiyle Türk varlıkları çöpe dönüştü.

Dolarda geri çekilme başladı! Altında ani düşüş

FT’DEN TÜRKİYE TEHDİT GİBİ SÖZLER

İngiliz gazetesi değişiklik sonrası yaşanacaklara dair öngörülerini sunduğu kısımda, "Erdoğan'ın hamlesi, faiz indirimlerine neden olacak. Türkiye’nin enflasyon sorununu daha da kötüleştirecek” yorumunda bulunarak tehdit diline başvurdu.

KAVCIOĞLU’NA TEHDİT: PİYASALAR CEZALANDIRACAK

Financial Times’ın görüşlerine başvurduğu Timothy Ash Twitter hesabından ise Londra piyasalarındaki rahatsızlığı dile getiren paylaşımlar yaptı. "Gerçek bir vatansever" olarak tanımladığı Naci Ağbal'a hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek görevden alınışından dolayı üzüntüsünü attığı Tweetlerle gösteren Timothy Ash, Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Türkiye piyasalarını da tehdit etti. Ash, yeni Merkez Bankası Başkanı’nın ‘piyasalar tarafından cezalandırılacağını ve Naci Ağbal'dan daha fazla faiz artırımı yapmak zorunda bırakılacağını’ yazarak Türkiye’ye yapılacak kur saldırısının işaretlerini verdi.

GUARDİAN DA DEVREYE GİRDİ

Guardian gazetesine konuşan yerel bankada çalışan bir borsacı, Kavcıoğlu'nun nisan ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısından önce faizleri indirmesinin beklenebileceğini aktardı. Gazeteye göre Capital Economics'ten analist Jason Tuvey ise piyasa notunda, "Türkiye'nin karmaşık bir ödemeler dengesi krizine doğru ilerlemesi şimdi yüksek bir ihtimal olarak görülüyor" dedi.

MAGGİO: TL YÜZDE 15 DEĞER KAYBEDECEK

Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities'ten gelişen piyasalar baş stratejisti Cristian Maggio, yayımladığı piyasa notunda TL'nin birkaç gün içinde yüzde 10-15 kadar düşmesinin beklenebileceğini aktardı. Maggio, pazartesi günü Asya piyasalarının açılmasıyla beraber Türk Lirası'nda satış dalgasının başlamasını bekliyor. Dolar/TL kurunun 7,50; 7,79 ve 8,00 seviyelerine kolaylıkla çıkabileceğini söyleyen Maggio, Türk yetkililerin bu satış dalgasına karşı bazı önlemler alsa da bunların uzun vadede başarılı olmasını beklemenin zor olduğunu aktardı.

TÜRKİYE’DEKİ EKONOMİ YÖNETİMİNE KARŞI KILIÇLARI ÇEKTİLER

FT’nin analizini yapan uzmanlar, bunu küresel sermayenin 'Türkiye’deki ekonomi yönetimine karşı kılıçların çekildiğinin ilanıdır' şeklinde yorumlayarak, “ Uluslararası basında 200 baz puanlık faiz artışının alkışlandığını vurgulanıyor. Yani faiz artışı destekleniyor. Çünkü herhangi fiziki bir yatırım değil sadece paralarını Türkiye’de faize yatırım daha sonrada çıkıp gidiyorlar” ifadelerini kullandılar.

YORUMLAR 185
  • Ezgi 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizden nemalanan kan emici sülükler faizler düşmesin diye ağlamaya başlamış yine
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Rakamlarda Görüyoruz ki Naci Ağbal sayesinde artırdığı son 2 puan Faizde Türk milletine boşu boşuna girmiş oldu. Afiyet olsun arkadaşlar hepimize
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Demekki gelen adam daha iyi. Düşman onun istemiyor. O zaman biz isteyeceğiz
    Cevapla
  • Levrok 3 yıl önce Şikayet Et
    ne yani, bu adam iyimi simdik ?
    Cevapla
  • Gül 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne zaman Türkiyede herhangi bir değişiklik olsa Avrupanın itleri ulumaya başlıyor çünkü kemik az düşecek demekki doğru yoldayız. onlar havaya dursun kemik yok artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle