Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın ve dolardaki yükselişi Haber7’ye değerlendirdi. 

Daha önce kripto varlıkla ilgili bir çok kez uyarıda bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Thodex’de yaşanan ve 391 bin kişinin mağdur olduğu vurgunla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sabah kalktık yine piyasalarda bir kripto vurgunuyla piyasalar çalkalandı. Bugün 391 bin insanın Thodex mağduriyetini yaşadığı bir piyasayı konuşuyoruz, büyük bir vurgunu konuşuyoruz. 2 milyar dolar civarında kayıp bir paradan bahsediyorlar, bir bataktan bahsediyorlar. Bence daha yüksek bir miktar. Çünkü günlük hacim olarak 1 milyar dolardan fazla bir hacim yapıyor, aylık olarak 12,5 milyar dolardan fazla bir işlem hacmi yapıyor. Böyle 2 milyar dolarla kayıplara karışılacak bir piyasa değil, bence vurgun daha büyük. Ancak insanları sık sık uyardık; kolay para yoktur, zahmetsiz para yoktur ama insanlar maalesef nefsine yenik düşüyor. Alın terini heba etmiş, dolandırıcılara kaptırmış, ailesini yuvasını kaybeden, işini kaybeden birçok insan göreceğiz. Bunu ister kabul edin ister etmeyin ama gerçek bu. Bu saatten sonra yapılacak tek bir şey var insanlar kripto para piyasasına girerken yarın sabaha nasıl uyanacağını bilmiyor. Bu bilinçle piyasaya herkes varlıklarını koymalı. Sabah kalktığın zaman 100 liram vardı 300 lira oldu, 500 lira oldu diye bir hayat yok. Sabah kalktığınızda milyoner de olabilirsiniz evet, ama her şeyinizi de kaybedebilirsiniz.

GELENEKÇİLER ÖTEKİLEŞTİRİLİYOR

İnsanların ulus devletlerin arkasında olduğu bir piyasayı tercih etmesi gerekiyor. Ama maalesef nefis işte. İnsanların daha çok para kazanacağım diye siz cahilsiniz, siz bilmiyorsunuz, siz kripto para piyasasından anlamıyorsunuz diye gelenekçileri sürekli ötekileştiren ve hakir gören bir yapıları vardı. Bugün kendi kazdıkları kuyuya kendilerinin düştüğünü görmüş olduk.

İN İNSAN THODEX YEMİNİ YEDİ!

Tabi bu şirket sahibi olan Faruk Fatih Özer adlı kişinin de dün ABD'ye kaçtığı teyit edildi. Piyasayı dolandırmadan önce de 6 saatlik bir kesinti ve ara ara transferlerde problemler yaşanıyor. Varlıklarını Thodex'e koyan insanlar da diyor ki 'bazı problemler yaşıyoruz, ne oluyor'. Yetkililer de internet ağ yapısında bir değişiklik var, bir sistem sıkıntısı var, uğraşıyoruz yapacağız diyerek milleti oyalıyor.

Hâlbuki vurgunun alt yapısını hazırlamışlar. Daha sonra da 'size ücretsiz coin dağıtacağız, Porsche dağıtacağız' şekilde kampanyalar yapmışlar. Kim kime ücretsiz coin verir, Porsche verir bu âlemde hiç mi aklınız yok, mantığınız yok. Bu piyasada size neden Porsche versinler, siz kimsiniz onlar kim? Aranızda nasıl bir ticari hukuk var? Bu bir yemdi ve bu yeme kapılan 391 bin insan şimdi kahrediyor.

AL-SATLA PARA KAZANAMAZSINIZ

İnsanlar artık akıllarını başına almalı. Dünya ekonomik finans sisteminin zaten nereye gittiği belli değil, ciddi bir ekonomik kriz var. Bu krizde para kazanmayı, parayı katlamayı bırakın hazırda bulunan paranıza sahip çıkabiliyorsanız en büyük marifet sizde. Gram altın/TL fiyatı tekrar 470 TL'yi kırdı. Daha önce 425-430 lira beklentimiz vardı asla fırsat vermedi, başını kaldırdı gidiyor. Gram altın/TL fiyatı çok yakın zamanda haziran-mayıs ayları gibi tekrar 540-560 TL seviyelerine gelecek. Yıl için yine 600 seviyesini görüyor olacağız. 397 TL'den almayanlar kafasına vuruyor, 420 TL'den almayanlar kafasına vuruyor ama insanlarda hala düşünce aynı. Kısa vadede al-sat yaparım parayı kazanırım, çok zengin olurum. Türkiye'de al-sattan kim zengin olmuş? Türkiye'nin yarısı şu anda ters pozisyonda, açıkta. Borsada zarar ettiler, kripto para piyasasında zarar ettiler. Herkes zarar etti ve pusu da bekliyor; düşsün de alalım, yükselsin de satalım. Maalesef al-satla uğraşılarak para kazanılacak bir piyasa söz konusu değil.

KAR ETMEK İÇİN VARLIKLARINIZI SATMAYIN

Gümüşün gram fiyatı 7 lira seviyesine doğru yükselişte. Diyorum ki insanlara gümüşün gram fiyatındaki yükselişler 10 lira seviyesine kadar devam edebilir ama gümüşün gram fiyatı 10 lira olduğu zaman yine gümüşü satmayın. Altının gramı 600 lira olduğu zaman altınınızı satmayın. Ne zaman ihtiyacınız varsa o zaman satın, şu anda bir ihtiyacınız yok. O yüzden varlıklarınızı boşuna kar etmek amacıyla satmayın. 500 TL'den satan da pişman, 400 TL'den satan da pişman yarın 600 TL'den satan da pişman olacak. Emeklerinize sahip çıkın, alın terinize sahip çıkın. Bırakın boş muhabbetleri işinize sahip çıkın, daha fazla kazanmaya odaklanın, ek iş yapın. Dünya ekonomisi iyi bir yere gitmiyor, işinize sıkıca sarılın, varlıklarınıza sahip çıkın. Geyik muhabbetler yapmayın, sosyal medyada millete laf yetiştireceğim diye vaktinizi boşa harcamayın.

TEDBİRİNİ ALMAYAN ENKAZIN ALTINDA KALACAK

İnsanlar şu anda rehavette. İş yok oturalım, elimize telefonu alıp geyik yapalım. Böyle bir hayat yok. Ek iş yapın, daha çok üretin ek gelire çok ihtiyacınız olacak. Dünyada gelir adaletsizliği daha çok artacak, arada uçurum farklar oluşacak. İnsanlar şu anda bunu magazinsel bir söylem olarak görüyor olabilir. Bugün insanlara daha çok fakirlik, yokluk, kıtlık geliyor desen kimse keyfini bozmaz. Ama öyle bir sistem geliyor ki, öyle bir kıtlık geliyor ki, öyle bir işsizlik geliyor ki tedbirini almayan insanlar, maalesef bu enkazın altında yok olup gidecek.

Muhabir: Gamze TÜRK

Kurgu: Serdar GÜNEŞ

Kameraman: Cenk ŞENOĞLU

 

Yorumlar 68 Yorum Var
  • AYHAN 23.04.2021 14:02
    Bu kesin fetö ile alâkalı bir olay çıkacak.
  • ordontinsnst 22.04.2021 23:54
    kafayı fetöcülükle bozmuşlar tosun gibi çarptı gitti anlayın bi ameka
  • Bünyamin 22.04.2021 23:50
    sorsan millet aç, reel olarakta milli gelir ortada. ama gel görki sadece kripto parada bile dünya dördüncüsüyüz. aç olan insanlar değil, insanların gözü. hiç emek vermeden alnı terlemeden, devletini milletini hiçe sayıpta kolay para kazanma sevdalılarına umarım bu olay ibret olur.
  • hakan 22.04.2021 23:46
    kripto yasaklanmali seytani kumar
  • Ali 22.04.2021 23:25
    Bu olayin üstüne gidilmesi sart. Bu iste FETÖ kokuyor
Daha fazla yorum görüntüle