Bitcoin’de sonun geldiğini söylemek için erken

Kripto para piyasalarında pik noktasına ulaşıldığı ve düşüşün yaklaştığına yönelik sinyaller vardı: Kripto borsası Coinbase’in halka arzı, Elon Musk’ın yorumları. Ancak kripto para daha önce de ölümden dönmeyi başardı.

Bitcoin’de sonun geldiğini söylemek için erken
Bitcoin’de sonun geldiğini söylemek için erken
GİRİŞ 20.05.2021 14:05 GÜNCELLEME 20.05.2021 14:05

Kripto para piyasası oldukça heyecan verici. Bitcoin yakın zamanda yeni bir rekor kırdı ve 14 Nisan’da 65 bin dolar seviyesine ulaştı. Ancak rekorun ardından istikrarlı bir düşüş başladı ve çarşamba günü bir çöküş haline geldi. New York saatiyle 9.00’da Bitcoin 5 haftada %54 düşerek 30,016 dolar seviyesine geriledi. İlerleyen saatlerde ise neredeyse %36’lık bir ralli gördü. Bitcoin’e yönelik birçok tartışma var ve bu tartışmalar kripto paraların yatırımcıları değil, inananları olduğunu gösteriyor.

Bu durum ise kripto paraların yatırım yapılabilir varlıklar olarak analiz edilmesini güçleştiriyor. Ancak geçtiğimiz hafta ilk kez kripto para piyasası hisseler üzerinde etki gösterdi. S&P 500 açılışta sert bir düşüş yaşarken, yatırımcıların kripto para piyasasındaki düşüşü izlediğinin sinyalleri geldi. Bitcoin fiyatında toparlanma görülmeye başladığında ise endekste de yükseliş başladı. Hisselerde satış dalgasının ortaya çıkmasında aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın Açık Piyasa Komitesi’nin notları da etkili oldu.

Doğal olarak kripto paralardaki düşüşün duygularla da oldukça yakından alakası var: Özellikle de Elon Musk’la. Ancak Musk’ın kripto para piyasasında neden olduğu dalgalanmayı hesaba katsak bile, bu kadar büyük bir satış dalgası ve ardından gelen ralliyi açıklamak için herhangi bir neden yok. Piyasalarda genellikle duygu dalgaları görülse de, bu dalgalar oldukça nadir olarak güçlü fiyat dalgalanmaları yaratıyor. Peki neler olduğunu nasıl açıklayabiliriz?

Bloomberg’in haberine göre, bu tür bir durumun yaşanacağının oldukça belirgin bir işareti vardı. Geçmişe bakıldığında, halka arzların genellikle güvenin pik yaptığı noktalarda gerçekleştiğini görüyoruz. Büyük özel şirketlerin sahipleri piyasa koşullarının uygun olduğunu düşündüğünde, halka arzlarını gerçekleştiriyorlar. Ve bu kişiler ne yaptıklarını bildiği için, geri kalanların da sinyali alması gerekiyor. En büyük kripto para borsası Coinbase geçtiğimiz ay Bitcoin fiyatları zirvedeyken halka arzını gerçekleştirdi.

Halka arzın ardından ise Bitcoin fiyatlarında sert bir düşüş görüldü. Halka arzın laneti daha önce de dev madencilik şirketi Glencore’un halka arzında, 2011 yılında görülmüştü. Bloomberg sanayi metalleri endeksi halka arzdan bir hafta önce zirve noktasına ulaştı. Dikkat çekici bir şekilde hem metal fiyatları hem de Glencore hisseleri, halka arzdan bu yana geçen 10 yılda eski seviyelerine dönemedi. Özel sermaye konseptini oluşturan Blackstone Group ise bir başka örnek.

Bunun gibi satın alım şirketleri hisselerdeki yüksek fiyat-kazanç oranı ve ucuz borçla destek buluyor. borsagundem.com'un derlemesine göre, Blackstone 2007 yazında, finansal krizin hemen öncesinde halka arzını gerçekleştirdiğinde şirketin hissesini alanların getiri elde etmeye başlaması için 2013 yılını beklemesi gerekti. Elon Musk’ın şovu ise çok daha eğlenceliydi ve Bitcoin aleyhindeki çevresel itirazları da oldukça geçerliydi. Ancak yine de kripto para yatırımına başlamadan önce, Musk’ın bu sorunları keşfetmiş olması gerekirdi.