Yangın fırsatçılarına kötü haber! Bakan Muş'tan son dakika açıklaması

Son dakika haberi: Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yangın söndürme ekipmanlarında fahiş fiyat artışları yapıldığına ilişkin iddiaların ardından inceleme başlatıldığını duyurdu.

Yangın fırsatçılarına kötü haber! Bakan Muş'tan son dakika açıklaması
Yangın fırsatçılarına kötü haber! Bakan Muş'tan son dakika açıklaması
GİRİŞ 04.08.2021 13:51 GÜNCELLEME 04.08.2021 13:52
Bu Habere 108 Yorum Yapılmış

Yangın, deprem ve sel gibi doğal afetler sonrası pek çok insan, mağdur olanlara yardım etmek için seferber olurken, bazı kesimler bu durumu bile bir vurgun fırsatı olarak görüyor. Fırsatçılar, Türkiye’nin güney kesimlerindeki yangınlar sonrası yine sahneye çıktılar.

İLK HABER7.COM GÜNDEME GETİRDİ

Dün Haber7.com olarak ‘Yangını da fırsata çevirdiler! Fiyatları 2 katına çıkardılar’ başlığıyla gündeme getirdiğimiz yangın fırsatçılarına yenileri de eklenmeye devam ediyor. Dünkü haberimizde fırsatçıların Türkiye’nin güney kesimlerindeki yangınlar sonrası yangın söndürme cihazlarına yüzde 100 zam yaptığını, 6 ay öncesine kadar 260 TL’ye satışa sunulan 'Elektrik Aktivasyonlu Yangın Söndürme Topları'nın fiyatlarının 1 Ağustos itibariyle 460 TL’ye kadar çıktığını duyurmuştuk.

6 ay öncesine kadar 260 TL’ye satışa sunulan 'Elektrik Aktivasyonlu Yangın Söndürme Topları'nın fiyatları 1 Ağustos itibariyle 460 TL’ye kadar çıktı.

YANGINDAKİ İHTİYAÇ LİSTESİNE GÖZ DİKTİLER

Pandemide maske fiyatlarını üçe katlayan, depremde ev kiralarını fahiş zam yapan fırsatçılar şimdi de yangındaki ihtiyaç listelerine göz dikti. Yangın söndürme topundan eldivene hatta yangın kremine kadar hemen hemen her ürünün fiyatı birkaç gün içinde yüzde 10'dan başlayıp yüzde 630'lara kadar varan oranlarda zam yaptıkları tespit edildi.

ELDİVENE BİR GÜNDE YÜZDE 633 ZAM

Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre sosyal medyada sıkça dolaşan yangındaki ihtiyaç listesindeki ürünlerin fiyatları tek tek incelendi. En yüksek zammın ısıya dayanıklı yanmaz eldivene yapıldığı görüldü. Öyle ki, 2 Ağustos tarihine kadar 44 TL olan ısıya dayanıklı eldiven bir günde yüzde 633 artarak 330 TL'ye çıkartıldı. İkinci yüksek zam ise yangın söndürme topunda yapıldı. 6 ay önce 262 TL olan yangın söndürme topu 480 TL'den satılıyor.

AĞUSTOSTA ARTIRDILAR

28 Temmuz'da başlayan yangınlarla birlikte zamlar da ayyuka çıktı. Örneğin 20 metrelik yangın söndürme hortumları 5 Temmuz'da 426 TL iken 1 Ağustos itibarıyla yüzde 15 artışla 490 TL'ye çıktı. 28 Temmuz'da 165 TL olan tozlu 6 kg'lık yangın söndürme tüpünün fiyatı yüzde 21 artışla 200 TL, 60 TL olan 1 kg'lık yangın söndürme tüpü de 2 Ağustos itibarıyla yüzde 17'lik artışla 69 TL'ye yükseldi.

MİNİMUM YÜZDE 8 YÜKSELDİ

Yangınla mücadelede vatandaşların dumandan etkilenmesini önlemek için en önemli gereçlerden biri de maske. Her ürüne olduğu gibi maskeye zam fırsatı da kaçırılmamış! 1 Ağustos'a kadar 215 TL olan aktif karbon filtreli maskenin fiyatı yüzde 11 artışla 241 TL'ye çıkarıldı.

31 Temmuz'a kadar 85 TL olan çelik burunlu iş ayakkabılarının fiyatı ise yüzde 10 artarak 90-95 TL'ye kadar yükseldi. 5 Temmuz'da 65 TL olan baret lambasının fiyatı yüzde 14 artışla 75 TL'ye, 28 Temmuz'a kadar 180 TL olan uzun görüşme mesafeli el telsizi ise yüzde 8'lik artışla 195 TL'ye çıktı.

KREMİ İKİYE KATLADILAR

Yangın sonrası olası kazalar için en temel ihtiyaçlarından biri de yara-yanık kremleri. Fırsatçılar bu oranlara da yüzde 180'lere varan oranlarda zam yaptı. 5 Temmuz'da 25 TL olan yanık kremi yangının başladığı hafta olan 29 Temmuz itibarıyla ikiye katlayarak 49 TL'ye çıktı. Yine yara-yanık izi giderici krem 5 Temmuz'da 100 TL'den satılırken, 2 Ağustos itibarıyla fiyatı yüzde 180 artışla 280 TL'ye çıkartıldı.

GIDAYA DAHİ GÖZ DİKTİLER

Fırsatçıların sadece yangın müdahale araçlarına değil bölgedeki insanların temel gıda ihtiyaçlarına da göz dikmesi pes dedirtti. Yangın bölgelerinde bulunan insanlara gıda desteği sağlamak için gönderilen konserve fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Örneğin, 200 gramlık 48 adet nohut pilaki fiyatının 28 Temmuz'a kadar 172 TL iken bu tarihten itibaren yüzde 77'lik artışla 306 TL'ye yükseldi.

TİCARET BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

Yangınlarda en fazla ihtiyaç duyulan malzeme ve ekipmanlara yapılan zamlar kamuoyunda da büyük tepkilere neden oldu. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yapılan fahiş zamlara ilişkin inceleme başlatıldığını duyurdu.  Twitter hesabından açıklama yapan Ticaret Bakanı Mehmet Muş şöyle konuştu:

Yangın söndürme ekipmanlarında (Yangın söndürme topu, yangın tüpü, yangın söndürme kıyafetleri gibi..) fahiş fiyat artışları yapıldığına ilişkin iddialar Bakanlığımızca incelemeye alınmıştır. Ülkemizin yangınlarla mücadele ettiği bu dönemde, çalışmaları sekteye uğratacak olan her türlü suistimal cezasız kalmayacaktır ve fırsatçılar cezalandırılacaktır. Bu çerçevede Bakanlığımız Ticaret İl Müdürlükleri tarafından gerekli denetimlere başlanmıştır.

YORUMLAR 108
  • Dadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu tip vicdansizlara denetim olmazsa daha çok soyarlar milleti zehir zıkkım olsun inşallah
    Cevapla
  • Miroglu 2 yıl önce Şikayet Et
    Burda amaç bu pahalılıktan biz sorumlu değiliz demek. Dünyanın neresine gidersen git talep arttar ürün azalırsa fiyatlar yukarı çıkar. Tarlada ürün fiyatları araştırılsın marketteki farka bakılsın ondan sonra konuşulsun.
    Cevapla
  • Yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Dün fahiş fiyattan satılan yüzlerce ürün ilanından bu gün bir ikisi hariç nerdeyse hiç yok, ürün bizzat bu tefeci, iktidar, millet düşmanı, gözü dönmüş sözde tüccarlar tarafından piyasadan çekildi. bu alçaklıktır!
    Cevapla
  • Zaza 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım,ne zaman zora girsek bu imansızlar bizi daha da vurdular.Ramazan gelir her şey zamlanır,deprem olur kiralar fırlar,yangın çıktı her şey kat kat arttı.Peki siz ne yapiyorsunuz? konuşuyorsunuz ama uygylama yok,ağır ceza yok,hapis yok.Bitirdiler bizi bu fırsatçilar bitirdiler Allah onları da yaksın.Allah aşkına artık somut adım atın.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    amin, tez elden enflasyonun asıl sorumlusu bu alçaklara ağır cezalar ve yaptırımlar getirlmeli. yarın değil bu gün, hemen!
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz bunları çok gördük sayın bakan adm birken 10 yapıyor sen 3 liralık ceza kesiyorsun adama 7 lira kar kalıyor sonuç kazıklayan zengin vatandaş mağdur. Al bakalım elinden ticaret sicil belgesini araştır ne kadar satış yapmış kes okkalı cezayı olsun bitsin
    Cevapla
  • mtdrgn 2 yıl önce Şikayet Et
    adamlar %100 zaman yaparak 100 tl kazanç sağlar, devlet ceza olarak 3 lirasını alır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle