Penceresi yok! Mezar gibi odaya 900 TL istiyorlar

Kendimi İstanbul’da üniversite kazanmış bir öğrenci gibi tanıtarak 3 gün kalacak yer aradım. Ancak ne doğru düzgün bir yurt ne de ev bulabildim. Çoğu emlakçıda gösterecek kiralık daire bile yoktu. Olan evler ise çok kötüydü...

Penceresi yok! Mezar gibi odaya 900 TL istiyorlar
Penceresi yok! Mezar gibi odaya 900 TL istiyorlar
GİRİŞ 16.09.2021 11:03 GÜNCELLEME 16.09.2021 11:03
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesiyle şehirler arası öğrenci göçü başladı. Uzaktan eğitim döneminde ev ve yurtları boşaltan öğrenciler, döndüklerinde aynı rakamlara barınacak yer bulamadı. İki üç katı artan ücretlere razı olsalar dahi özellikle üniversitelere yakın semtlerde kiralık ev ya da yurt bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Ben de öğrencilerin yaşadıklarını deneyimlemek için İstanbul’da üniversite kazanmış bir öğrenci gibi kendimi tanıtarak 3 gün boyunca kalacak yer aradım. Yaşadıklarıma inanamadım. Bütçeme göre oturabilecek gibi ne bir ev bulabildim ne de yurt. Resmen sokakta kaldım.

GÜNEŞ GÖRMEYEN EVLER

Bütçemi öncelikle 1000 TL olarak belirleyerek en başta emlakçılar ile yurtların sitelerini inceledim. Ulaşımın kolaylığı ve birçok üniversiteye yakın olması nedeniyle Şişli, Kağıthane Bölgesi’nde arayışa başladım.

Ancak 1000 TL’ye merkezi hiçbir yerde ev bulamadığım için bütçemi 1500 TL’ye yükselterek emlakçılara gittim. Çoğunda kiralık daire yoktu, vitrinleri bomboştu. Hepsine telefonumu verdim ama 3 gün geçmesine rağmen emlakçıların hiçbiri dönüş yapmadı. Belirlediğim ücretin üstüne çıkmak zorunda kalarak ve uzun uğraşlar sonucunda birkaç emlakçıda kiralık daire bulabildim. Ancak bulduklarım, 1+0, 1+1 gibi çok küçük daireler. Üstelik girişin birkaç kat altında, kot 2-3 olarak adlandırılan ve güneş almayan yerler. Emlakçılar biraz daha iyi bir evde oturmam için 2500 TL’yi gözden çıkarmam gerektiğini söylediler.

YILLIK 50 BİN TL’YE YURT VAR

Ev arayışım hüsranla sonuçlanınca rotayı yurtlara çevirdim. İstanbul’da her isteğe göre bir yurt bulmak mümkün. 3 öğün yemek, servis, spor salonu, çamaşır hizmetleri gibi otel konforunda hizmet verenlerin ücretleri yıllık 50 bin TL’ye kadar çıkıyor. Ortalama bir yurtta kalmak için ise en az 20-25 bin TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Bu da aylık 2000-2500 TL demek. Üstelik bu parayı vermeyi kabul etsem de birçok yurt, yer olmadığını söyleyerek beni merkezden uzaktaki şubelerine yönlendirdiler. Bazısı ise sadece tek kişilik odalarında yer olduğunu, bu odaların da daha pahalı olduğunu belirttiler.

PENCERESİ BİLE YOK!

Bütçemi aştığı için daha ucuz yurt arayışına girdim. Bunun sonucunda ‘Apart, Pansiyon, Öğrenci ve Bekar Evi’ adıyla farklı yerler buldum. İlk aradıklarım tüm yataklarının dolu olduğunu bir ay sonra tekrar aramamı istediler.

Bir tanesinde ise tek kişilik odalarında yer olduğunu öğrendim ve yola koyuldum. Çağlayan’da bulunan pansiyonun tek kişilik odasında pencere ve havalandırma yoktu. Yatak ve bir dolap zor sığdırılmış. Bu odanın fiyatı 850 TL.

Görevli eğer cam ve TV istiyorsam da ücretin 1150 TL’ye çıkacağını belirtti. Aynı pansiyonda 12 kişiliğe kadar odalar da var fakat hepsi dolu. Kalan kişiler ise öğrenciler, çalışanlar, bir kısmı ise yabancı uyruklu. Banyo ve tuvalet ortak kullanım fakat banyonun sıvaları dökülmüş ve çok pisti.

Bir elektrik panosunun üzerinde ‘Öğrenciye, bekara kalacak yer’ ilanıyla bulduğum ikinci apart ise ulaşım açısından çok ters bir yerdeydi. Apartmanın girişinde bir tekstil atölyesi ve çay ocağı bulunuyordu. Giren, çıkanı kontrol etmek mümkün değildi ve hiç temiz gözükmüyordu.

MEZAR GİBİ ODA, 900 TL

Çağlayan’da bir başka aparta gittim. Tek kişilik odasında sadece bir yatak ve dolap bulunuyordu. Havalandırması var denilen oda çok küçük bir pencereye sahip ve yan binanın duvarına sadece 10 santim uzaklıkta. Bu nedenle hava akışı olmuyor. Aynı apartta 2, 4, 6 kişilik seçenekler de var. Ranzalı sistemde yapılan odalarda öğrencilerin yanı sıra çalışanlar da kalıyor. Üçüncü yurttaki tek kişilik odaya ise koridora açılan bir menfezden hava akışı sağlanıyordu. Bu apartlarda ücretli bir şekilde çamaşır, ütü, ortak mutfak gibi imkânlar da bulunuyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen aylık 900 lira olan odaların çoğu dolu. Yer bulmak istiyorsam acele etmem gerektiği konusunda uyarıldım.

DİĞER ŞEHİRLER DE PAHALI

Türkiye genelinde hem yurt fiyatları hem de kiralar arttı. Son bir yılda öğrencilerin yoğun yaşadığı illerde kiralarda yüzde 20 ile 50 arasında artışlar yaşanırken yurt fiyatları ise en az yüzde 20 zamlandı. Ankara’da ve İzmir’de özel yurt ücretleri 18.000 TL’den 35.000 TL’ye; Eskişehir’de 17.000 TL’den 30.000 TL’ye, Çanakkale’de 16.000 TL’den 25.000 TL’ye; Antalya’da ise 18.000 TL’den 35.000 TL’ye kadar değişiyor. Kiralık ev fiyatları ise öğrencilerin yoğun yaşadığı bölgelerde İstanbul’da 1.500 TL’den 5.000 TL’ye, Ankara’da 1.500 TL’den 2.500 TL’ye, İzmir’de 1.200 TL’den 2.500 TL’ye; Eskişehir’de 850 TL’den 1.200 TL’ye; Çanakkale’de 700 TL’den 1.300 TL’ye; Antalya’da 1.200 TL’den 2.000 TL’ye çıkıyor.

KAYNAK: MİLLİYET,
YORUMLAR 84
  • Yedek ogrenci 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin en iyi üniversitesini kazan. Malum büyük bir kısmı İstanbul'da. Uzaktan akraba, tanıdık yanında gel. Yurt başvuruları gec başlasın. Sonuçlar okul açıldıktan sonra açıklansin. 3-5-10 bininci yedekte ol. Zor tanımadığın kisilerin yanina sığınmak. Yük olma duygusu. Özel yurda git. Sana 3-4 aya çıkar deyip almak istemesinler. Tamam da bir tanıdığın yaninda vizeler, finaller 3-4 ay eğitim süreci nasıl geçecek? Bu gençler nasıl muhalefete empati beslemeye başlamasın? Yedek sırası hızlı işlesin
    Cevapla
  • Manisalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah'tan korkmaz,kuldan utanmazlar.haram zıkkım olsun inşallah.fırsat düşkünleri.
    Cevapla
  • hacı 2 yıl önce Şikayet Et
    ögrenciler üniversiteye arsa kiralasa şehir dışından daha ucuza gelecek
    Cevapla
  • Doğrucu 2 yıl önce Şikayet Et
    Değerli danışmanlar bu yorumlara Bi bakın bu insanlar boş konuşmuyor içlerini burada döküyorlar
    Cevapla
  • İsimli vatan sever 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu resmi AKP nin ülkeye yaptıkları köşesine koyacan ki, 2023 yılı şahlanış yılı tam olsun gelecek bodrum ve köhne evlerde yazılıyor. Herkes Türgev den faydalanmıyor.
    Cevapla
  • yerinde hamle 2 yıl önce Şikayet Et
    Siz eleştirmiyor muydunuz betona yatırım yapıyorlar diye? O kadar konut yapılmasına rağmen yetmiyor. Kiralar bu nedenle yüksek. Demek ki Ak partinin toki vesaire konut hamlesi çok yerindeymiş. Onlar yapılması hiç yer bulunmayacakmış. Vatandaş açıkta kalacakmış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle