Fahiş fiyatlara karşı 6 kritik öneri

AK Parti Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Ali Özkaya, “Nüfusu 5 binden az olan yerlerde zincir market olmamalı, gıda sanayinde fason üretim yaptıramamalı” önerisinde bulundu.

Fahiş fiyatlara karşı 6 kritik öneri
Fahiş fiyatlara karşı 6 kritik öneri
GİRİŞ 23.09.2021 07:31 GÜNCELLEME 23.09.2021 19:04
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Zincir marketler başta olmak üzere tüm marketlerdeki, denetimleri sürdürmek suretiyle, ciddi fiyat farklarını ortadan kaldıracağız” açıklamasının ardından gözler bu alanda atılacak adımlara çevrildi. AK Parti Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Ali Özkaya, “Nüfusu 5 binden az olan yerlerde zincir market olmamalı, gıda sanayinde fason üretim yaptıramamalı” önerisinde bulundu.

Özkaya’nın, bu konudaki 6 maddelik önerisi...

1- Nüfusu 5 binden (3-4 bin de olabilir) az olan yerlerde zincir market olmamalı.

2- Ulusal marketlerde, üst şube sayısı, toplam alan ve şube alanı sınırı olmalı.

3- Marketler tarım ve hayvancılık üretiminde bizzat olmamalı.

4- Marketler istediği her ürünü değil belirlenen ürünleri her zaman satmalı.

5- Ürünleri depolama sınırları belirlenmeli.

6- Marketler fason üretim yaptıramamalı. Ya başka şirketlerin ürününü satmalı ya da bizzat kendisi üretmeli. 

TEŞVİK MEKANİZMASI

AK Parti 1 Ekim’de açılacak meclis öncesi fiyat enflasyonun önüne geçilmesi için Hal Yasası’nı tekrar gündemine aldı. Hal Yasası ile market raflarındaki ürün fiyatlarının dengelenmesi için frigofirik (Isı değişimine duyarlı) araç almak isteyenlere teşvik verilmesi planlanıyor. Buna göre bir teşvik mekanizması kurulacak.

Teşvik ile frigofirik araç alımının kolaylaştırılması sağlanacak, ÖTV desteği verilebilecek. Nakliyatta frigorifik araçların koruma koşullarının uygulanıp uygulanmadığı yönündeki denetim arttırılacak. AK Parti kurmayları, “Ürünlerin zayiata uğramasının önüne geçilecek. Ürünler şehirlerarası taşımacılıkta kışın donuyor, yazın ise çürüyor, bozuluyor. Yüz kiloda, 20 kilo zayiata uğrayan bir ürünün maliyeti yüzde 20 artıyor. Bu uygulamayla, maliyet azalacak. Azalan maliyet ile raflardaki fiyatların bir nebze olsun azalması sağlanacak” dediler. Hal yasasıyla komisyoncu sayısının minimum seviyeye indirilmesi öngörülüyor. Fiyat ve gramaj denetimleri yaygınlaştırılacak. Öte yandan kooperatifçiligin teşvik edilmesi ve üretici ile tüketicinin direkt olarak buluşturulması da hedefleniyor.

ÜRETİCİ BİRLİKLERİ SATIŞ YAPABİLECEK

Hal yasası ile üretici birliklerinin hal ve pazarlarda stant açarak satış yapmasının da önü açılacak. Belediyeler, üretici birliklerine hal ve pazarlarda yüzde 30 yer tesis edecek. Bir ilin üretici birliği kendi ilinin üreticisinin ürününü küçük bir komisyon ile Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerin hal ve pazarlarında satılabilecek.

Ayrıca buğday, mercimek, şeker pancarı, patates gibi belirli dönemlerde üretilen fakat 12 ay ihtiyaç duyulan ürünlerin depolaması ile ilgili de yeni bir yol izlenmesi planlanıyor. AK Parti’li kurmaylar, bu ürünlerin depolama zorunluluğu olduğunu belirterek, fiyatlarda istikrarsızlığı önlemek için bu kapsamda yıllık üretim ve tüketim planlanmalı, depolanma da buna göre belirlenmeli. Bu konuda düzenleme yapıyoruz” ifadesini kullandı.

ÜRÜNLERİ AZALTIP FİYAT BELİRLİYORLAR

Kurmaylar ayrıca, özellikle et, patates gibi ürünlerde büyük firmaların belirleyici olduğunu belirterek, “20 büyük patates firması, 10 büyük et firması bulunuyor. Bu büyük firmalar piyasada belirleyici oluyor. Büyük firmalar, Adana, Konya, Niğde, Afyon, İzmir, Kayseri ve Sivas illeri başta olmak üzere örneğin, patates fiyatlarının düşük olduğu zamanlarda çiftçilerden ürünü alıyorlar. Piyasada ürünü azaltıyor, daha sonra kendi ürünleri ile birlikte yüksek fiyata piyasaya sürüyorlar. Büyük firmaların belirli ürünleri stoklayarak, piyasayı speküle etmesinin önüne geçilecek” ifadelerini kullanıyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 43
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    gıda pahalaşmasının bir nedeninide hal ve toptancıların çoğunun doğu kökenli olmasında görüyorum,içlerinde pkk sempatizanları olabilir,pkk talimatıyla malları çöpe ve denize döküyorlar yönetimi zor durumda bırakmak için.
    Cevapla
  • Qwerty 2 yıl önce Şikayet Et
    Walla ak parti elini çabuk önlemlerini al bazı şeyler ters gidiyor onları düzelt
    Cevapla
  • Feramuz 2 yıl önce Şikayet Et
    Serbes piyasa modelini kaldirin fiyatlari standart hale getirin (eskiler bilir turkiyenin neresine gidersen git şeker cay makarna ekmek un vs fiyatlar ayni idi )enfilasyon falanda yoktu bu ozal bunu getirdi benim memurum işini bilirdedi esnaf karaborsaci memur rüşvetçi oldu çikti vesselam reis bunlari bitirmek yine sana düştu
    Cevapla
  • gsli 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne yani şimdi zincir marketler mi yapıyor bu zamları. Ne alakası var. Bence zincir marketler olmasa daha yüksek olur fiyatlar. Asıl sorun zincir marketler değil, ayrıca sadece gıdada değil ki artış. Elektrik, doğalgaz, lpg, kira fiyatları, ev fiyatları, araba vb. Hepsi uçmuş durumda hepsi. Ayrıca yıllardır söylüyoruz tarım ve hayvancılık en önemlisi, sanayiden bile önemli diye. Ama sonuç sıfır. Tarım alanları gittikçe daralıyor, tarım alanlarına fabrika ya da konut yapılıyor. Son olarak parayı aracılar kazanıyor olan da hem üreticiye hem de millete oluyor. Ayrıca kimsenin bu sorunu çözmeye de gerçek anlamda niyeti yok bence. Gördüğüm bu
    Cevapla
  • Ayhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet Un ve YAG üreten fabrikaları denetlesin her hafta liste yeniliyorlar her hafta zam bayileri de fırsatçı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle