Son dakika: Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası son dakika faiz kararını açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 100 baz puan indirerek yüzde 15'e düşürdü.

GİRİŞ 18.11.2021 14:06 GÜNCELLEME 18.11.2021 15:16
Bu Habere 501 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplandı. Toplantının ardından saat 14:00'te piyasaların merakla beklediği faiz kararı da açıklandı.

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 16’dan yüzde 15’e indirdi.

KARAR SONRASI PİYASALAR HAREKETLENDİ

Faiz kararının ardından dolar hareketlendi. Karar öncesi 10,55'nin hemen üzerinde seyreden dolar/TL, faiz kararı sonrası ilk tepki olarak 10,95'in üzerine çıktı. Euro/TL de 11,95 seviyesinden 12,30'u aştı. 

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise faiz indirimi sonrası satıcılı seyre döndü ve 1.705 puanın altına indi. Karar öncesi borsa 1.710 puandan işlem görüyordu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından yapılan açıklama şöyle;

Küresel iktisadi faaliyette yılın ilk yarısında yaşanan toparlanma ve aşılama oranlarındaki artışa rağmen salgında yeni varyantlar küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerinde olumsuz yansımaları görülmektedir.

GELİŞMİŞ ÜLKE MERKEZ BANKALARI DESTEKLEYİCİ PARA POLİTİKASINI SÜRDÜRÜYOR

Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, gelişmiş ülke merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

Merkez Bankası rezervleri açıklandıMerkez Bankası rezervleri açıklandı

TURİZM VE BAĞLANTILI SEKTÖRLERDE İYİLEŞME İKTİSADİ FAALİYETE OLUMLU YANSIYOR

Öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Aşılamanın toplumun geneline yayılması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. Dayanıklı tüketim malları talebi yavaşlarken, dayanıksız tüketim mallarında toparlanma devam etmektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimiyle yılın geri kalanında yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenmekte, bu eğilimin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir.

PARA POLİTİKASINDAKİ GÜNCELLEME TİCARİ KREDİLERE OLUMLU YANSIYOR

Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Para politikası duruşunda yapılan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerle ilgili gelişmeler yakından takip edilmektedir.

YÜZDE 5 ENFLASYON HEDEFİNDE KARARLILIK VURGUSU

Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirerek politika faizinin 100 baz puan indirilerek yüzde 15 olarak belirlenmesine karar vermiştir. Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

DÖVİZ REZERVLERİNDEKİ ARTIŞ FİNANSAL İSTİKRARI OLUMLU ETKİLEYECEK

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 501
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Faizler daha fazla düsmeli yatirimin önü acilmali
    Cevapla
  • Öyle Biri 2 yıl önce Şikayet Et
    Faizi 0 a indir önce çok yoruluruz takla atarız ama bu faiz lobisinden kurtuluruz
    Cevapla
  • mertçe 2 yıl önce Şikayet Et
    Döviz lobisini napcaz.
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Faizi indir ekonomiden sorumlular düşman çok millet çözüm bekliyor hızlıca çok çalışaşacak sınız doları euroyu düşürecek siniz tl bu kadar değersiz olamaz 1 dilarımız yok paramız tl herşey dolar üzerinden hesaplanıyor biz tl üzerinden alıyoruz çözümmmmmmmmmm istiyoruzzzzzzzzzzz
    Cevapla
  • EMS 2 yıl önce Şikayet Et
    faizin düşmesini desdekliyoruz. Rabbim reise hayırlı muvaffakıyetler ihsan eylesin
    Cevapla
  • Nevzat 2 yıl önce Şikayet Et
    Faiz sıfırlanır sa doların sahte yülseşişide biter.
    Cevapla
  • Ali BARUT 2 yıl önce Şikayet Et
    dolar yükselmiyor tl eriyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle