Bakan Muş duyurdu: Kasım ayı ihracatında rekor

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "İhracatımız kasımda, geçtiğimiz yılın kasım ayına göre yüzde 33,4’lük artışla 21,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu değer, en yüksek aylık ihracatımız" dedi.

GİRİŞ 02.12.2021 12:14 GÜNCELLEME 02.12.2021 12:34
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, kasım ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "İhracatımız kasımda, geçtiğimiz yılın kasım ayına göre yüzde 33,4'lük artışla 21,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu değer, en yüksek aylık ihracatımız" açıklamasında bulundu.

PANDEMİ ÖNCESİNİN ÜZERİNE ÇIKTI

Bakan Muş'un açıklamalarından satır başları;

Yıllıklandırılmış bazda ihracatımız 221 milyar dolara yükselirken ocak-kasım döneminde ise ihracatımız 203,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam ile pandemi öncesi son yıl olan 2019 verilerinin çok üzerine çıkılmıştır. Bu veri göstermektedir ki; ihracatımızdaki artış baz etkisine bağlanamaz.

Kasımda ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yılın aynı ayına göre 4 puan artışla yüzde 80'e ulaşmış, enerji hariç bakıldığında yüzde 101,2 olarak kaydedilmiştir.

Bakan Muş, ihracatımız kasımda, geçtiğimiz yılın kasım ayına göre yüzde 33,4’lük artışla 21,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini duyurdu.

YATIRIMLAR TÜRKİYE'YE KAYDIRILDI

Bu sonuçlar ülkemizin konum ve rekabetçiliğiyle her alanda ön plana çıktığını göstermektedir. Türkiye avantajıyla güçlü ve güvenilir tedarikçi olarak yeni iş modellerine kucak açmaktadır.

Yabancı yatırımcı finans ve inovasyona kadar birçok yatırımını Türkiye'ye kaydırmıştır. Küresel ekonomideki işleyişin bozulduğu dönemde Türkiye bir cazibe merkezi olduğunun göstergesidir.

Markalaşma potansiyeli yüksek firmalara yüzde 50 teşvik sağladık. Katma değerli üretim ile fazla veren bir ülke hedefine emin adımlarla ilerlediğimizi vurgulamak istiyorum. Temel hedefimiz ihracat kültürünü tabana yaymaktır. 

DÖVİZ KURLARINDAKİ DALGALANMALARIN MİNİMUM DÜZEYDE YANSIMASI İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ

Döviz kurlarındaki dalgalanmaların vatandaşlara minimum düzeyde yansıması için azami çaba sarf ediyoruz. Çalışanlarımızı asla ve asla enflasyona ezdirmeyeceğiz. Asgari ücretteki artışları ivedi olarak gerçekleştireceğiz.

TÜRKİYE, GÜVENLİ BİR LİMAN

Üretimin, yatırımın, istihdamın artışıyla milletimiz geleceğe daha iyi bakacaktır. Biz felaket tellallarına itibar etmiyoruz. Türkiye dünya ticaretinde güçlü tedarikçi ve güvenli bir limandır. Piyasalarda meydana gelen geçici dalgalanmaları da bertaraf edeceğiz. 

DIŞ TİCARET AÇIĞI GERİLEDİ

Dış ticaret açığımız Ocak-Kasım döneminde geçtiğimiz yıla göre yüzde 13,6 azalışla 39,2 milyar dolara gerilemiştir.

Bakan Muş ihracat rakamlarını sosyal medya hesabından paylaştı

KAYNAK: AA
YORUMLAR 31
  • anı 2 yıl önce Şikayet Et
    düşürün şu coni parasını senden tiskiniyorum dolar
    Cevapla
  • izmir-doğru söyler 2 yıl önce Şikayet Et
    ithal ettiğiniz çin malları ithalatın yüzde 80 ni çinden geliyor çinle anlaşıp çin yeniyle mal almaya başlayın çok geciktiniz dolara şımartan siz oldunuz hac parasını diyanet dolar karşılığı alıyor.tl almıyor hiç kusura bakmayın acilen türki ülkeler çin-rusya ve müslüman işbirliği ülkeleri doları bırakın bırakın anlaşıp çin yeniyle çalışın
    Cevapla
  • izmir-doğru söyler 2 yıl önce Şikayet Et
    bunu unutmayın dışarı satılan her mal ve meyve iç piyasada azlığa ve pahalılığa sebebtir.neden adam 1 dolara elma-limon satıyor 12-13 tl iç piyasaya neden versin 3 tl ye ürün azaldığında yok çekerler sonra iç piyasa zamlı alır.
    Cevapla
  • sen 2 yıl önce Şikayet Et
    emekçi çiftçi , izmirli olmak kolay mı bunların siyasete bakışı chp nin özeti zaten bunlar karnını doyursun yeter ülke kimin umrunda bunlar için şu bakış açısına bak ya
    Cevapla
  • Gariban çiftçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Hemen sebze meyve aklınıza geliyor.hiç beyaz eşya araba aklınıza gelmiyor.yav arkadaş Rusya’dan başka kimse bizden sebze meyve almıyor .ama diğer ürünler tüm ülkelere satılıyor.suan Rusya’da Ukrayna’ya siha satışı yüzünden bizden sebze meyve almıyor.elma suan buzanede 3 TL mandalina limon dalında 1.5tl yüzüne bakan yok .lütfen konuşurken işkembeden sallamayın.okuyun araştırın öyle yazın
    Cevapla
  • Alibak 2 yıl önce Şikayet Et
    İhracata gidecek diye iç piyasa da mal bırakmadınız zamların kaynağı ihracat yapan firmaların yüksek karlar etmesi ,ihracat artıyor cari açık aynı duruyor bir ülke ihtiyaç fazlası mallarını ihraç etmelidir.
    Cevapla
  • one minutes 2 yıl önce Şikayet Et
    e en cok almanya, ingiltere ve abdye satmisiz. Bunlar emperyalist ve hain dis gucler degil mi? Satmayalim raflari bos kalsin kuyruklarda beklesinler...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle