Konut fiyat artışında lider Türkiye

Türkiye konut değer artışında dünya liderliğini koruyor. Knight Frank’in 2021 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, dünyada konut fiyatı en çok artan ülke, yüzde 35.5’lik oranla Türkiye oldu

Konut fiyat artışında lider Türkiye
Konut fiyat artışında lider Türkiye
GİRİŞ 27.12.2021 09:40 GÜNCELLEME 27.12.2021 09:40
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

2021'de konut satışlarında rekora doymayan Türkiye, değer artışında da dünya lideri oldu. 56 ülke ve bölgenin değerlendirildiği 'küresel konut fiyat endeksi'nin üçüncü çeyrek verilerini yayınlayan İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, 2020 üçüncü çeyrek ile 2021 üçüncü çeyrek arasındaki bir yıllık sürede konut fiyatının en çok Türkiye'de değerlendiğini açıkladı.


YÜZDE 35.5 ARTIŞ YAŞANDI

Buna göre Türkiye'de konut fiyatları, Eylül 2020-Eylül 2021 arasındaki 12 aylık dönemde yüzde 35.5'lik artış ile listenin ilk sırasında yer aldı. Rapora göre yüzde 21'lik enflasyon düşüldükten sonra bile konutta net değer kazancının yüzde 15'e yakın olduğu görülüyor. Listede ikinci sırayı yüzde 26.4'lük artışla Güney Kore, üçüncü sırayı yüzde 21.9'luk artışla Yeni Zelanda aldı. İsveç, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Jersey, Hollanda, Slovakya ve Kanada ilk 10'da sıralandı.

AVRUPA ÜLKELERİ DİPLERDE

Knight Frank'ın son raporuna göre Avrupa'da konutlar ortalama yüzde 8 seviyesinde değerlendi. Rapora göre Eylül 2021'de, Eylül 2020'ye göre Avrupa'da konut fiyatı Almanya'da yüzde 12.5, İngiltere'de yüzde 11.8,Avusturya'da 10.4 değerlendi. Golden visa ve vatandaşlıkta Türkiye ile yarışan Portekiz'de aynı dönemde değerlenme yüzde 9.6, İspanya'da ise yüzde 2.5 seviyesinde kaldı. Bu oran Yunanistan'da yüzde 8, Fransa'da ise yüzde 7.5 olarak gerçekleşti. İtalya'da ise yüzde 0.4 seviyesinde kaldı.

EN İYİ YATIRIM ARACI GAYRİMENKUL

COLDWELL Banker Türkiye ve Ülke Başkanı Gökhan Taş, Knight Frank'ın üçüncü çeyrek rakamlarının sürpriz olmadığını belirtti. Önceki raporlarda da Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını hatırlatan Taş, şöyle devam etti: "Pandemi sonrası en iyi yatırım aracının gayrimenkul olmasının bir kez daha anlaşılması konut alım talebini canlı tutuyor. Değer artışında dünya lideri de olsak daha gidecek çok yolumuz var. Herkes bu potansiyeli de satın alıyor. "

AVRUPA PANDEMİNİN ŞOKUNU ATLATAMADI

NEVITA Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, İspanya ve İtalya gibi ülkelerde enflasyon da hesaba katıldığında değer artışı yerine değer kaybı yaşandığına dikkat çekti. Akbal, şöyle devam etti: "İspanya, İtalya, Fransa ve İngiltere pandemi yılı 2020'de ağır bir yıl geçirdiler. Tüm bu ağır resme karşın konut sektöründe Avrupa'da salgın döneminde sadece İngiltere'de teşvikleri gördük. Türkiye ise üçüncü çeyreğe kadar önemli bir teşvik açıklamadı. Buna rağmen konut satış adedinde en hareketli piyasa olmayı sürdürüyor" dedi.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 2
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada çocuk genç nüfus yok konut ihtiyacı stabil bunun için aynı kalıyor Türkiyemiz dinamik ve genç...
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayata yeni atılmış bir genç olarak çok değil, 2 sene öncesinin ekonomik koşulları şimdi olsa ev alabiliyordum. Şimdi ev de araba da hayâl oldu. İleri gitmemiz gerekirken, geriye gittik. Dünyada 1 kat sıkıntı varsa bizde 10 kat sıkıntı var. Eğer 2023'ten sonra bir şeyler değişmezse bu ülkenin yarısından ahirette alacaklıyım. Benim ve bu ülkenin gençlerinin hakkını kim yedi ve yiyorsa Allah en kısa zamanda misliyle çıkarsın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!