Ünlü ekonomist Adam Hamilton'dan çarpıcı yorum: Altının önünü kesmeyecek

Altın fiyatlarının bu yıl yükselmesini bekleyen analist Adam Hamilton, "Altın 1971'den bu yana 12 faiz artışı döngüsünün 6'sından güçlenerek çıktı. Faiz artışı borsalardan çıkış tetikleyerek altını destekleyebilir" diyor.

GİRİŞ 08.01.2022 12:26 GÜNCELLEME 08.01.2022 13:22
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

 Gelişmiş ekonomilerde yüksek enflasyon ve Omicron varyantının hızla yayılmasının yarattığı endişeler altın fiyatında ivmeyi engelliyor. Fed'in mart ayı toplantısı sonrasında mayıs ayına kadar faiz artırımına gideceği yönünde beklentiler ons altın fiyatlarının güç kazanmakta zorlanmasına yol açıyor. Dünya'dan Evrim Küçük'ün haberine göre finans piyasaları araştırma şirketi Zeal LLC’nin kurucusu Adam Hamilton ise altının yeniden parlamaya başlayacağını savunuyor.

FED faizi sabit tutarsa dolar, altın yükselir mi?

FAİZ ALTININ ÖNÜNÜ KESEMEYECEK

Hamilton, Fed’in parasal sıkılaştırmasının piyasaya 2019’dan bu yana pompalanın paranın azalacağı anlamına gelmediğini hatırlatıyor. Ekim 2019’dan bu yana Fed tarafından piyasalara enjekte edilen 4.84 trilyon doların yaratacağı enflasyonun altının cazibesini artıracağını söyleyen Hamilton’a göre, faiz artışları altının önünü kesemeyecek. Enfl asyonla mücadele için yeni bir faiz artırımı döngüsü yaklaşıyor ancak Hamilton, “Fed faiz artırımı döngüleri altın için bir tehdit oluşturmuyor, çünkü 1971’den bu yana şahit olduğumuz faiz artışı döngülerinin bazılarında altın güçlü kazançlar elde etti. Yükselen oranlar borsalara satış getirip altını talebini körükleyebilir” diyor. Fed’in para politikasını sıkılaştırmasının ve faiz artışlarının neden altını engelleyemeyeceğini Zeal LLC’nin kurucusu Hamilton şöyle anlatıyor:

Ons altın

9 FAİZ ARTIRIMINDA DA ALTIN TIRMANDI

■ Yatırımcılar Fed'in faiz artırımlarının altını düşürme eğiliminde olduğunu varsayar. Çünkü faiz artışı dolara yönelimi artırır. Ancak tarihsel olarak altın, Fed faiz artırım döngüleri sırasında gerçekten iyi bir performans gösterdi. Son faiz artışı döngüsü Aralık 2015'ten Aralık 2018'e kadar sürdü, Fed federal fonlama oranını toplam 225 baz puan olacak şekilde üst üste 9 kez artırdı, ama altın yine de tırmandı. Söz konusu dönemde ons altın yüzde 17 prim yaptı.

6'SINDA YÜKSELDİ, 5'İNDE DÜŞTÜ

■ Altının 1971'den bu yana faiz artırım döngülerindeki performans analizine bakalım: Yukarıda bahsettiğimiz 12’inci hariç, 11 faiz artırımı döneminde altın ortalama yüzde 26.9 kazanç elde etti. Bu dönemlerin 6’sında çok daha başarılı bir görünüm sergileyen altın, bunların her birinde ortalama yüzde 61 yükseliş sağladı. Altın geri kalan 5 faiz artışı döneminde gerileme gösterdi. Düşüş ise ortalama yüzde 13.9 idi. Altının faiz artışı dönemlerindeki performansı iki temel faktöre bağlı; bu döngülere nasıl bir fiyatlanma ile girdiği ve Fed’in ne kadar hızlı sıkılaşmaya gittiği. Nispeten düşük fiyat ve kademeli artış dönemlerinde altın daha iyi görünüm sergiliyor.

Fed Başkanı Jerome Powell

HER TOPLANTIDA ÇEYREK PUAN ARTIŞA GİDEBİLİR

■ Fed’in 13’üncü faiz artırma ortamında her iki seçenek de geçerli. Altın, Ağustos 2020'deki 2,062 dolarlık zirvesine kıyasla nispeten düşük seviyede kalıyor ve aşırı alımdan uzak. Fed, kırılgan borsalarda yıkım yaratmakla suçlanmaktan korkuyor, bu yüzden hızlı bir faiz artışına gitmesi beklenemez. Her bir toplantıda çeyrek puanın üzerinde artışa gidilmesi ya da FOMC toplantı takvimine uymadan faiz artırılması ‘hızlı’ olarak nitelendirilebilir.

FED'İN FAİZ ARTIRIMI ALTIN FİYATLARINI ARTIRABİLİR

■ Fed'in faiz artırımları altın fiyatını artırabilir çünkü yüksek faiz ortamında borsalar düşüş eğilimi gösteriyor. Hisse senetleri Fed'in sıkılaşma dönemlerinde gerilerken, portföylerin çeşitlendirmesi için altın yatırım talebi artıyor.

FED DOLAR SELİ YARATTI, FİYATI 2.980 DOLAR OLMALI

■ Fed 3 büyük parasal genişleme hamlesi sonrasında Ekim 2019'da muslukları yeniden açarak 4’üncü parasal genişlemeye (QE4) start verdi. Mart 2020'de pandemiyle mücadele amacıyla Fed'in bastığı para muazzam seviyelere yükseldi. Fed, o zamandan bu yana geçen 22 ayda 4.63 trilyon dolarlık tahvil alımı yaptı. ABD ekonomisine saçılan para Fed'in bilançosunu yüzde 111.4 daha yüksek bir seviyeye çıkardı! Bu dolar tufanı, o zamandan beri şiddetli enflasyonunu körükledi.

■ Altın her zaman nihai enflasyon koruması olmuştur, çünkü arz artışı sınırlı bir metaldir. Küresel altın madenciliği arzı, enflasyon oranlarının çok gerisinde artıyor. Piyasaya sürülen tüm yeni para sınırlı miktarda altın için rekabet ediyor ve bu da altını cazip kılıyor.

■ Parasal büyüme, Mart 2020'deki hisse senedi paniğinden sonra daha da arttı. Altının 2020 ortasındaki yüzde 40.0'lık büyük yükselişi, yeni ortaya çıkan Amerikan Doları selinin yansımasıydı. 2021'de ise altın çok geride kaldı. Söz konusu para akışıyla bir dengeye oturması için altının önümüzdeki yıllarda çok daha yüksek seviyelere çıkması gerekiyor.

Altın güçlü bir boğa sinyali veriyor

■ QE4’ün 26.5 ayı boyunca, Fed'in bilançosu yüzde 122.5 yükseldi yani 4.84 trilyon dolar artarak 8.75 trilyon dolara ulaştı. Şimdi Fed’in devasa bilançosunu yansıtmak için altının çarpıcı bir şekilde yükselmesi gerekiyor. QE4 başlamadan bir yıl önce Fed’in bilançosu ortalama 3.9 trilyon dolardı. Şimdi bunun 2.2 katı arz var. Bu altının görünümü için güçlü bir boğa sinyali veriyor.

■ QE4 öncesindeki yıl altın ortalama 1.337 dolardı. Bu devasa yeni para seliyle orantılı olarak yükselmesi için altının 2.980 dolara gelmesi gerekiyor. Bu rakam ise altını son haftalarda flört ettiği 1.800 dolar bandının çok üzerinde.

■ Fed’in varlık alımlarını azaltması, piyasadaki paranın daraldığı anlamına gelmiyor. Sadece varlık alım hızı yavaşlıyor. Yani QE4 ile piyasaya gelen para çıkmıyor.

YORUMLAR 13
  • Musta63 2 yıl önce Şikayet Et
    borsada dolandirici patronlari durdursalar para borsaya akar ama patronlar milleti soymanin farkli varyasyonlarini deniyor ama spk denilen kurum patron koruyup kollamayi birakmiyor
    Cevapla
  • Antepli 2 yıl önce Şikayet Et
    Son cirpinis bu o dediği tarihlerde ons 1300 dolardı altının maliyeti 1270 dolar civarı gibi hatırlıyorum suan 1700 dolar ve faiz artarsada dolar dahada artar ve altın maliyetide düşer simdi bu adam ne yapmaya çalışıyor bir düşünmek gerek .
    Cevapla
  • dr. bahr 2 yıl önce Şikayet Et
    soyguna hazırlanıyor, ne yapacak. altının 50 ykl geçmişine bak. her 8-10 yılda bir 1200 dolara düşüyor. bu yıl işte o 8. yıla denk geliyor.
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bankaların kiralık kasalarında 20 milyar dolar,35 milyar euro,3200 ton altın var, piyasa değeri : 3 TrilyonTL,piyasaya girse dolar 5 Türk Lirasına düşer,Devlet enerji şirketi kursun bütün halkımızı ortak etsin yeşil enerjiyede geçmiş oluruz.200 milyon panelden oluşan devasa bir enerji kaynağı 60.000 MW gücünde Temiz enerji veya Rüzgar, panel başına 250 usd bozdurulacak, aylık bir kişi en fazla 10.000 TL kar elde edebilecek kadar alabilecek .Devletimiz 30 yıl boyunca halkımıza kar payı dağıtsın faizsiz,Faize bulaşmak istemeyen kardeşlerimde faydalanır. Büyük bir çağ başlatmış olursunuz ekonomide. Rusya ya Elektrik üretmek içinde yılda 16 milyar dolarımız Kömür, Doğalgaz alımı için gitmez.
    Cevapla
  • ismet 2 yıl önce Şikayet Et
    0n numara yorum faize dolara alternatif yatirim şart altın şu anda balon gibi 16 aydır 1800 dolar civarında dolar düştü nolur hali altın döviz bir haftada 100 lira artıp inmez bitcoine döndü arada yanan 3 küçük altinı olan
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bankaların kiralık kasalarında 20 milyar dolar , 35 milyar euro, 3200 ton altın var, piyasa değeri : 3 Trilyon TL, piyasaya girse dolar 5 Türk Lirasına düşer, Devlet enerji şirketi kursun bütün halkımızı ortak etsin yeşil enerjiyede geçmiş oluruz. 200 milyon panelden oluşan devasa bir enerji kaynağı 60.000 MW gücünde Temiz enerji, panel başına 250 usd bozdurulacak, aylık bir kişi en fazla 10.000 TL kar elde edebilecek kadar alabilecek .Devletimiz 30 yıl boyunca halkımıza kar payı dağıtsın faizsiz, Faize bulaşmak istemeyen kardeşlerimde faydalanır. Büyük bir çağ başlatmış olursunuz ekonomide. Rusya ya Elektrik üretmek için yılda 9 milyar dolarımız Kömür ve doğalgaz alımı için gitmez.
    Cevapla
  • ismet 2 yıl önce Şikayet Et
    altın tek başına bir değer işin acı ve adaletsiz yanı altının değerini dolar belirliyor 70 ulke bir olup bu adaletsiz düzene dur demiyor dünya eşittir dolar dolara bağlı olmayan bir yatırim aracı olması lazım mesela altın dövizden bağımsız değer kazanması
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle