Faiz belirleme yetkisi Merkez Bankası'na verildi! Yurtdışındaki vatandaşlar için TL kararı

Türk Lirasına dönüşüm hesaplarında faiz belirleme yetkisi Merkez Bankası'na verildi. Öte yandan, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşların Türkiye'deki bankalardaki döviz hesapları da istemeleri halinde TL'ye dönüştürülebilecek.

GİRİŞ 01.02.2022 08:27 GÜNCELLEME 01.02.2022 09:57
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi hakkında tebliğ yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, faizi belirleme yetkisi Merkez Bankası'na verildi.

Uygulama, "TL'ye dönüşüm hesaplarında politika faizinin altında bir faiz oranı belirlenemez" hükmüyle başlamıştı.

Altın hesaplarında da Merkez Bankası'nın faiz oranını belirlemeye yetkili olduğu belirtildi.

YURT DIŞINDAKİ TÜRK VATANDAŞLARI DA YARARLANACAK

Yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye'deki bankalardaki döviz hesapları da istemeleri halinde TL'ye dönüştürülebilecek.

Dolar, euro, sterlin hesabını TL'ye çeviren yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, destek uygulamasından yararlanacak.

YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLAR İÇİN YUVAM HESABI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesapları Hakkında Tebliğ'i, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, YUVAM hesaplarının vadeleri ve bu hesaplara dönüştürülen döviz tutarları üzerinden anaparaya sağlanacak ilave getiri oranları, Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslar ile belirlenecek. İlave getiri döviz bazında anaparanın Türk lirası karşılığı üzerinden hesaplanacak ve Türk lirası olarak ödenecek.

Söz konusu hesap, yurt dışında yerleşik vatandaşların dolar, avro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyelerinin dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilerek açılabilecek. Dönüşüm kurunda, dövizin Türk lirasına çevrildiği gün Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kuru baz alınacak.

Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı, Merkez Bankasınca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamayacak. Katılma hesabına sağlanacak getirinin Merkez Bankasının katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri kapsamında yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadiyle alım işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması halinde, aradaki farkı katılım bankacılığı esasları çerçevesinde katılım bankası karşılayabilecek. Karşılanmayan kısım için Merkez Bankasınca ödeme yapılmayacak.

Tebliğ ile YUVAM hesaplarına geçiş kapsamında vade sonu işlemlere ilişkin hükümler de belirlendi. Bu kapsamda, vade sonunda YUVAM hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödenecek.

Vade sonu kurunda, YUVAM hesabının vadesinde Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kuru baz alınacak. ​​​​​​​Vade sonunda, hesap sahibinin vade sonu kuru üzerinden hesaplanan döviz bazında anaparası ile Merkez Bankasınca sağlanacak ilave getiri tutarı toplamını elde etmesi esas olacak. Katılma hesaplarında katılım bankacılığı esasları geçerli olacak.

Öte yandan vade sonu kurunun, dönüşüm kurundan yüksek olması ve kur farkı üzerinden hesaplanan tutarın banka tarafından ödenecek faiz veya kar payından yüksek olması durumunda, kur farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kar payı düşülerek hesaplanan tutar ile Merkez Bankasınca sağlanacak ilave getiri tutarı Merkez Bankasınca hesap sahibine ödenecek. Vadeden önce çekim yapılması durumunda, Merkez Bankasınca kur farkı ve ilave getiri tutarı ödenmeyecek.

225 MİLAR TL KUR KORUMALI SİSTEME GEÇTİ

Kurdaki yükselişi engellemek amacıyla getirilen korumalı Türk lirası mevduat hesabının toplamı 225 milyar liraya yaklaştı. Döviz hesaplarından dönüşen tutar ise 72 milyar lira oldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • Faiz indirimi 2 yıl önce Şikayet Et
    Faiz indirimi her an gelebilir. Faiz iyi bir şey değil.
    Cevapla
  • Yasar 2 yıl önce Şikayet Et
    Gurbetçi yakınlarımın hepsi Türkiyedeki hesaplarının alman vergi dairelerine bildirilmesine çok KIZMIŞ durumdalar. Bu sebeple 2 3 tanesinin döviz ve altın hesaplarını istememe'me rağmen benim üzerimden yatırdılar. Onlar bana güveniyorda ölüm var kalım var çocuklarımada söylüyorum ama inşaAllah kötü olmazlar dünyalık mal için.
    Cevapla
  • Yasar 2 yıl önce Şikayet Et
    Gurbetçi yakınlarımın hepsi Türkiyedeki hesaplarının alman vergi dairelerine bildirilmesine çok KIZMIŞ durumdalar. Bu sebeple 2 3 tanesinin döviz ve altın hesaplarını istememe'me rağmen benim üzerimden yatırdılar. Onlar bana güveniyorda ölüm var kalım var çocuklarımada söylüyorum ama inşaAllah kötü olmazlar dünyalık mal için.
    Cevapla
  • millet nerde 2 yıl önce Şikayet Et
    döviz bozdurulup TL ye dönen para 5 milyar dolar. neden bu kadar az oldugu araştırılmalı.
    Cevapla
  • Ersel 2 yıl önce Şikayet Et
    Faiz haram deniyor herkasi faize çağrıyorlar bize 100/100 enflasyon az bile
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle