KDV indirimi sonrası marketlerin fiyat artışına Erdoğan'dan ilk tepki

BAE dönüşü aralarında Kanal7 Genel Yayın Yönetmeni Zahid Akman'ın da bulunduğu gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, marketlerin KDV indirimi yerine zam yaptığı iddialarına ilişkin 'Bunların üzerine çok farklı şekilde gideceğiz' dedi.

GİRİŞ 16.02.2022 14:00 GÜNCELLEME 16.02.2022 15:50
Bu Habere 401 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti dönüşünde aralarında Kanal7 Yönetim Kurulu Üyesi ve Kanal7 Genel Yayın Yönetmeni Zahid Akman'ın da yer aldığı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a temel gıda ürünlerindeki yüzde 7'lik KDV indirimi sonrası vatandaşların sosyal medyada paylaştığı ve indirim yerine zam yapılan ürünler ve fiyat etiketleri soruldu.

SORU: Cumartesi günü enflasyonla mücadele yolunda çok önemli bir karar açıkladınız. Gıda ürünlerinde KDV yüzde 1’e düşürüldü. Ancak özellikle marketlerde gıda ürünlerinde uygulamada bir sıkıntı olduğuna dair genel bir kanaat var. Özellikle zincir marketler cephesinde ilginç şeyler oldu. Örneğin KDV indirimi öncesi 30’lu bir koli yumurta 38,90 liradan satılıyordu. Açıklama sonrası aynı gün içinde aynı yumurta 45,90 liraya çekildi. Pazartesi günü zincir marketler yaptıkları 7 lira zammı, 3’er lira geri çektiler, toplamda koli başına 4’er lira zam yaptılar. Toplamda 50 bin şubesi bulunan bu zincir marketlerin organize hareket etmesi maddi anlamda bir milli güvenlik sorunu teşkil etmiyor mu? Enflasyonla Mücadele Timi kurulacağını söylemiştiniz. Bu tim enflasyonla mücadelede başarılı olabilir mi? 

"1-2 AY İÇERİSİNDE HEP BERABER GÖRECEĞİZ"

KDV indirimi denetimlerinin çok sıkı yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan,  "Şu an itibarıyla gerek Hazine ve Maliye Bakanlığımız gerek Ticaret Bakanlığımız bunları yakın markaja almış durumda. Bazı ürünlerde KDV indirimi sonrası fiyatlar belli oranlarda geri gelmiş görünüyor. Öyle veya böyle inecek. Ben tabii Hazine ve Maliye Bakanımıza “Süratle bunların üzerine gitmeniz gerekiyor” dedim. Onların patronlarıyla da bizzat Nureddin Bey görüşmek suretiyle bunların üzerine gitmeye ve bir de bunları teftişe devam edeceğiz. Biz devlet olarak temel gıda ürünlerinde KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1’e indirdik ama bir de dedik ki siz de indireceksiniz. “Biz nasıl KDV’yi 7 puan indirdiysek, buna ek olarak sizden de burada en az yüzde 7 fiyat indirimi bekliyoruz” dedik. Ki bu toplamda 14 puan eder. Onlardan da daha sonra bu istikamette açıklamalar aldık. Şimdi bu devam etmezse biz bunların üzerine çok farklı bir şekilde gideceğiz. Bir defa vatandaşımızı bunlara ezdirmeyeceğiz. Bunların üzerine üzerine gideceğiz. Böylece meyveydi, sebzeydi, hububattı, yumurtaydı, süt ve süt mamulleriydi aklınıza ne gelirse, tüm temel gıda ürünlerinde gerekli olanı yapacağız. Şurada 1-2 ay içerisinde bu rafların nasıl düzeldiğini hep beraber göreceğiz. Hiç endişeniz olmasın." dedi.

YORUMLAR 401
  • Gerçekler acıdır 2 yıl önce Şikayet Et
    Hapis cezası ,çok çok ağır para cezası şube kapatma cezası olmadığı sürece kesilen 3,5 milyon TL ceza vatandaştan iki günde çıkartılıyor , ürünlerin maliyetleri tek tek hesaplanarak kar marjı belirlenip üzerine satılan ürünler için ceza kesilmeli serbest piyasayı bu fırsatçılar haketmiyor nasıl ki maske için şu rakam üzerine satılamaz denildi aynı şekilde tüm ürünlerde maliyetler hesaplanmali nakliye vb. Giderler sonrası kar marjı belirlenmeli , faiz fiyat ile satanlara acimamalo vatana ihanet millete ihanetten başka birşey değil bu gıda terörü dagdakindan farklı değil
    Cevapla
  • Suavi 2 yıl önce Şikayet Et
    bence boşuna konuşuyoruz tavşana kaç taziya tut politikasi yapıliyor.bugüne.kadar soylendi ne oldu hal komisyoncular içinde ayni şeyler dendi sonuç kocaman SIFIR
    Cevapla
  • Vch 2 yıl önce Şikayet Et
    Hikaye ucuz kahramanlık ceza kesildi geri dönüşü yok güle güle.
    Cevapla
  • Vir 2 yıl önce Şikayet Et
    En güzel ceza 3 ay kapatırım marketini desin devlet.. bak nasıl adam oluyorlar
    Cevapla
  • harun 2 yıl önce Şikayet Et
    zincir marketler oyle kafalarina gore hareket edemez tekellesme ispat edilirse cok agir mueyyideler uygulanmali para cezalari milyon dolarlari bulmaliki aci versin bence turkiye hollanda modeline bakmali eger supermarketler arasinda fiyat anlasmalari oldugu ispat edilirse 300 milyondan baslamali cezalar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle