Son KDV indirimleriyle devletin feragat ettiği toplam miktar belli oldu

Vatandaşın artan maliyetini düşürmek için hükümet harekete geçti ve KDV indirimine gitti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı son KDV indirimleriyle, devletin yıllık yaklaşık 35,5 milyar TL'den feragat ettiği ortaya çıktı.

Son KDV indirimleriyle devletin feragat ettiği toplam miktar belli oldu
Son KDV indirimleriyle devletin feragat ettiği toplam miktar belli oldu
GİRİŞ 30.03.2022 07:13 GÜNCELLEME 30.03.2022 07:15
Bu Habere 146 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi akşamı açıkladığı ve 1 Nisan'da yürürlüğe girecek son KDV indirimlerine dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Başkan Erdoğan'dan peş peşe müjdeler! Çok sayıda ürüne indirim geldiBaşkan Erdoğan'dan peş peşe müjdeler! Çok sayıda ürüne indirim geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı KDV indirimi kararı Resmi Gazete'de yayımlandıCumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı KDV indirimi kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Buna göre; 

- Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete, diş fırçası ve macunu, diş iplikleri ile bebek bezi, hijyenik ped gibi ürünlerin satışında KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek.

- Birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar için uygulanan yüzde 18 KDV oranı yüzde 8'e düşürülecek. 

- Konut teslimlerindeki KDV oranının sadeleştirilmesi sağlandı. Konutların net alanının 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 8, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda, bu sınırı aşan kısım için yüzde 18 olarak belirlendi.

Konut ve arsa satışlarındaki KDV indirimi müteahhitleri sevindirdiKonut ve arsa satışlarındaki KDV indirimi müteahhitleri sevindirdi

- Ancak dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanı 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 1,150 metrekarenin üzerindeki konutlarda, bu sınırı aşan kısım için yüzde 18 olarak uygulanacak.

- İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden yetkili oto galericilerin kullanılmış araç teslimlerinde alım-satım bedeli arasındaki fark üzerinden hesaplamaları gereken KDV oranı, yüzde 18 oldu.

- Yüzde 8 KDV oranı uygulanan tarım makinelerinin kapsamına; sütçülükte kullanılan makine ve cihazlar ile yumurtaları, meyveleri veya diğer tarım ürünlerini ağırlık veya büyüklüklerine göre ayırmaya veya temizlemeye mahsus makine ve cihazlar da dâhil edilecek.

- Yine yüzde 8 KDV oranı kapsamına; Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Tıbbi Cihaz Yönetmeliği" ve "İn Vitro Tanı Amaçlı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği" hükümlerine tabi olan cihazların teslimi ile bunların kiralanması hizmetleri de dâhil edilecek.

- Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinin KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanacak.

Hangi ürünlere KDV indirimi geldi? Gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinde KDV ne kadar oldu?Hangi ürünlere KDV indirimi geldi? Gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinde KDV ne kadar oldu?

İŞTE KALEM KALEM KDV İNDİRİMLERİ

Hükümet, özellikle temizlik ve hijyen ürünleri, yeme içme hizmetleri ve turizm harcamalarına dair almış olduğu bu kararlarla birlikte; hane halkı bütçelerine nefes aldırmayı ve işletmelerde ciro artışını sağlamayı hedefliyor. Yapılan tahmini hesaplamalarda da, devletin ciddi bir gelirden vazgeçerek, piyasayı sübvanse ettiği görülüyor.

- Yeme içme sektörünün 2022 yılı tahimini ciro büyüklüğünün, KDV dahil 180 milyar TL'yi bulması öngörülüyor. Devlet, buradan yaklaşık 18 milyar TL vergi feragatı yaptı.

- Hane başı temizlik ürünü ortalama harcaması, yıllık 7.200 TL'yi buluyor. Türkiye'de 20 milyon hane olduğu düşünülürse, buradaki yıllık KDV feragatı 14,4 milyar TL'yi buluyor. 

- Kişibaşı yerli turist harcaması (2022 yılında yaz tatili için tahmin edilen tutar) 1.500 TL olarak öngörülüyor. Türkiye'de 20 milyon kişi tatile çıkıyor, buradaki toplam KDV feragatı da 3 milyar TL olarak hesaplanıyor.

Sonuç olarak devletin sadece bu 3 kalemde toplam vergi feragatı, yıllık yaklaşık 35,5 milyar TL'yi bulacak.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / ÖMER FARUK BİNGÖL
YORUMLAR 146
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Sürekli alışveriş yaptığım marketlerden bazı ürünlerin KDV indirimi öncesi fiyat etiketlerinin fotoğrafını çektim indirim sonrası karşılaştıracağım arada bir fark olacağını sanmıyorum.
    Cevapla
  • MEHMET DURAN 1 yıl önce Şikayet Et
    bu kdv indirimleri hırsız yan kesici gaspcı toptanccı ve marketlerin kasasına kar olarak giriyor sayın başkan sözünüzde durun hani bu fırsatcıların malına el koyacaktınız size güvenmiştik
    Cevapla
  • gsli 1 yıl önce Şikayet Et
    çözüm basit,,kdv indirimi öncesi ve sonrası fiyatları karşılaştır,,fırsatçılık yapmışlarsa ifşa et ve kapat,,
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar yorum var görüyorsunuz ve ne kadar canı yanan var. her habere bu kadar yorum olmuyor. çünki bu haberi yapanında bu yorumları yazanlarında bunları okuyanlarında canı yanıyor. fakat asıl haber yapılması gereken konu ney biliyormusun editör kardeşim cimere yazıyosun kopyala yapıştır cevap veriyor, haksız fiyat uygulamasına şikayet yazıyosun 1,5 ay olmuş daha cevap yok. insanın aklına gelmiyor değil ya danışıklı dövüşse diye. çünki 2-3 markete girip ceza yaz bitti 2 de haber yap tamam. olan vatandaşa oluyor abi yazık günah
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    kdv indirimi olmasın hazır hazineye giden gelir eksiliyor..Kdv indirimi olduğunda büyük marketlerde tavuk kg. 20,90 dı bir hafta geçti önce 24,90 dah sonra 29,90 tl oldu.. bir çok örnek verilebilir. KDV tüketiciye yaramıyor bari devletin kasasına gitsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle