Yeni nesil elektrikli motor üretildi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Garaj Kuluçka Merkezi'nde robotik, otomasyon ve yazılım üzerine faaliyet gösteren firma, yüzde 90'ın üstünde verim sağlayan, fırçasız doğru akımla (BLDC) çalışan elektrikli motor üretmeyi başardı.

Yeni nesil elektrikli motor üretildi
Yeni nesil elektrikli motor üretildi
GİRİŞ 07.04.2022 12:36 GÜNCELLEME 07.04.2022 13:32
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Gibrin Robotik Otomasyon Yazılım Ltd. Şti. Kurucusu ve Genel Müdürü Berkant Erol, AA muhabirine, şirketin TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BİGG) Desteği ile 2019 yılında kurulduğunu söyledi.

Yaklaşık 3 yıldır doğrudan akımla çalışan elektrikli motorlar üzerine Ar-Ge çalışması yaptıklarını belirten Erol, bu motorları TOBB ETÜ Garaj Kuluçka Merkezi'nde yerli imkanla ürettiklerini kaydetti.

Erol, motorla ilgili projenin tamamlandığı ve gerekli tüm testlerin yapıldığı bilgisini paylaşarak, "Şu anda motorlar prototip aşamasında. Ayrıca ticarileşme ve patent süreci için de faaliyetlerimiz bulunmakta." dedi.

Fırçasız doğru akımla çalışan elektrikli motorların geleceğin teknolojisi olacağını vurgulayan Erol, şöyle konuştu:

"Geleneksel motorlar alternatif akımla çalışıyorlar ve verimleri, doğru akımla çalışan fırçasız motorlara göre genelde daha düşük. Bu yeni nesil (doğru akımla çalışan) motorlar tamamen dijital, yazılımla kontrol edilebiliyor. Bu motorlar yüzde 90'ın üstünde verimle çalışabiliyor."

Erol, motorların havalandırma ve iklimlendirme sistemleri, deniz teknolojisi, biyomedikal teknolojileri ve tarım başta olmak üzere klasik elektrikli motorların çalıştığı her alanda kullanılabileceğini anlattı.

JENERATÖR GÖREVİ DE GÖREBİLİYOR

Berkant Erol, motorun jeneratör görevi görebileceğini, gerektiğinde motorlardan elektrik de üretilebildiğini bildirdi.

Yenilebilir enerji kaynaklarının (güneş, rüzgar ve su enerjisi) motora bağlanabileceğine dikkati çeken Erol, motorun batarya takılarak da çalışabileceğini dile getirdi.

Erol, motorların kendine has bir sürücüsü olduğu bilgisini vererek, bu yazılımların şirket bünyesinde yerli imkanlarla yapıldığını kaydetti.

Yazılımlar sayesinde motorun tablet ve telefon üzerinden kontrol edilebildiğini belirten Erol, bu özelliği sayesinde motorların "Endüstri 4.0" için kullanılabileceğini söyledi.

HEDEFİMİZ İHRACAT YAPMAK

Patent ve gerekli süreçleri tamamladıktan sonra diğer desteklere de başvurmak istediklerini ifade eden Erol, "Ticarileşmeyle ilgili görüşmelerimiz var. Öncelikle hedefimiz yerli piyasaya, ardından da küresel piyasalara açılmak. En büyük hedeflerimizden biri ihracat yapabilmek." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • Yusuf ay 2 yıl önce Şikayet Et
    Bende bu motorların çağın son teknolojik olduğuna inaniyorum
    Cevapla
  • Dr.aytunc 2 yıl önce Şikayet Et
    Sanki yeni bir buluş hub motorunu kopyaliyorsunuz sonra yeni birseymis gibi sunuyorsunuz.Turkiyede bilim adamı ve çalışması ne zaman gerçek olacak merak ediyorum.
    Cevapla
  • sinan 2 yıl önce Şikayet Et
    Haberin ayrıntılarına dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Verimlilikte iyileşme doğrudan batarya üzerinden kullanılma, motor sürücüsünde yenilikler gibi çok sayıda gelişme söyleniyor.
    Cevapla
  • Sevtap 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi gıdada zamlar var. Yetmez gibi. Irak devleti gıda kırızi var diye kısıtlamayı kaldırmış. Bizden Ülkemizden Sıvı yağ un şeker tavuk eti yumurta pirinç vs alacaklarmış. Bizde sıtokta yok birtane alın derler. Hergün zam gelir. Dışarıya koştur koştur satar ihracat olur. Sonra gelsin yeni zamlar. Şu sıra ülkemizden gıda ihracatı yasaklanmalı derim. Konu dışı yazdım özür dilerim.
    Cevapla
  • Mehmet bozkurt 2 yıl önce Şikayet Et
    Ozanan ihracati yasaklayalim. Hep ithal edelim1980 lerde dolarimiz olmadigi icin 5 litre mazot icin 3 gun benzinliklerde yattik bizim gida eksigimiz yok hainimiz cok
    Cevapla
  • Abdurrahman 2 yıl önce Şikayet Et
    İyi güzelde motoru görsek bahsettiği motor şuan kullanımda var sürücülü motor var zaten ama yinede ellerine sağlık güzel olmuş
    Cevapla
  • vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    bisiklet dinamosu nasil elektrik uretiyorsa arabada donen teker elektrik uretebilir radyator artik yok ama onun bulundugu yere bir fan konulabilir ruzgar enerjisindende elektrik uretebilir
    Cevapla
  • Ally 2 yıl önce Şikayet Et
    Reyiz bir arabayanın tavanına fan koyduğunu düşün hareket halindeyken sürekli enerji üretecek. Nekadar mantıklı demi xd ama fizik kuralları öyle demiyor fana çarpan hava aracı yavaşlatır daha fazla güç harcamasını sağlar bu yüzden ariodinamic diye bişiy var sürtünmeyi en aza indirmek mermi çekirdeği gibi bir araç tasarlarsan senin orda hayal ettiğin enerji miktarının 5 katı kadar daha tasarruf edersin sürtünmeden xd
    Cevapla
  • İsmail Kürşad 2 yıl önce Şikayet Et
    Beyin denen şey sana uğramamış sanırım , bisiklete pedal çevirerek güç veriyorsun , arabayida mi pedal çevirerek hareket ettireceksin.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Yuk bindiginde oyle olmuyor malesef
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi