Gıda komitesi enflasyon için toplanıyor!

Gıda Komitesi, emtia fiyatına tedbirler, tarımsal üretimin artırılması, arz güvenliği gibi önemli gündem maddeleriyle toplanıyor.

Gıda komitesi enflasyon için toplanıyor!
Gıda komitesi enflasyon için toplanıyor!
GİRİŞ 23.05.2022 07:36 GÜNCELLEME 23.05.2022 09:31
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, bu hafta enflasyon gündemiyle toplanıyor. Toplantıda, "gıda, emtia fiyatlarındaki gelişmelere yönelik tedbirler, tarımsal üretimin artırılması, gıda arz güvenliğinin güçlendirilmesine" yönelik önlemler masaya yatırılacak. Tarım ürünlerinde üretim planlaması güncellenirken, kalıcı arz eksiğine karşı yeni teşvikler devreye alınacak.

DENETİM PLANI UYGULAMADA

Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında cumartesi günü toplandı. Toplantıda, küresel ve yerel düzeyde enflasyonda görülen artışların ekonomiye etkileri değerlendirildi. Enflasyonla üzerindeki arz yönlü etkiler de bu hafta toplanacak Gıda Komitesi'nden değerlendirilecek ve alınacak kararlar ivedilikle uygulamaya konulacak.

Hazine Bakanlığı, diğer sektörlerde olduğu gibi gıda ürünlerindeki fiyat artışlarını da algoritma ile ortaya koydu. Yapılan detaylı risk analizleri kapsamında ülke geneline yönelik denetim planları hazırladı. Faaliyet alanları ile ciro büyüklükleri dikkate allanarak risk analiz sistemine göre belirlenen gıda sektöründe de mükelleflerin adreslerinde saha denetimi başladı. Özellikle gıda sektöründe geçmiş dönemler itibarıyla (aylık veya üçer aylık) satışı yapılan ürünlerin alış ve satış fiyatlarının tespiti yapılıyor.

SATIŞ FATURALARI KONTROL EDİLİYOR

Gıda sektöründeki firmalardan depolama yapmayanlara, satışını yaptıkları ürünleri direk üreticiden alıp müşteriye teslim edip etmedikleri soruluyor. KDV'si düşürülen ürünlere yönelik olarak düzenlenen satış faturası ya da fişlerinde bu düzenlemeye uyulup uyulmadığı kontrol ediliyor. Ayrıca bu ürünlerin KDV oranındaki değişiklik öncesi ve sonrası satış fiyatlarının tespiti yapılıyor. İşyerinin kira olup olmadığı ve kiralık ise ne kadar kira ödendiğine de bakılıyor.

DİJİTAL SİSTEM DEVREYE GİRİYOR

Gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları önlemek, enflasyona etkisini azaltmak amacıyla anlık ürün takibini sağlan dijital bir sistem de devreye alınıyor.

Farklı aşamalarda elde edilen sinyallerin hangi ürünlerde hangi boyutta arz eksikliği oluşturacağı tespiti yapılacak. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda ürün takibini anlık olarak yapılmasını sağlayacak yeni sistemle üretim deseni verileri oluşturulacak, üretici korunacak, tüketici kollanacak.

Farklı aşamalarda elde edilen sinyallerin hangi ürünlerde hangi boyutta arz eksikliği oluşturacağı tespiti yapılacak. Ürün bulamama riski azaltılacak, olağanüstü haller daha iyi yönetilecek.

ÜRETİM PLANLAMASI YAPILIYOR

Üretim deseni verileri oluşturulacak, tarım ürünlerinin üretim planlaması kolaylaşacak. Sistem sayesinde kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik uygun teşvik ve tedbirler devreye girecek.

Tarımsal üretim, fiyatların izlenmesine yönelik veriler kullanılarak ihtiyaç halinde dış ticaret, vergi konularında tedbirler tespit edilecek. Sistem, kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik önlemlerin geliştirilmesine katkı sunacak.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    Yine carsi pazar senlenmis cozmezseniz . Onlar emekliyi bitirecek . Sizlerede emekliler oy vermeyecek oyuncak olduk elimizde maas kalmiyor. 3000 le nefes alamiyoruz ezildik duyun sesimizi. O anket şirketlerine hicbiriniz guvenmeyin. Gercegi yansıtmıyor bizi dusunmeyenleri artik bizde dusunmeyiz
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Günaydın
    Cevapla
  • cevdet 1 yıl önce Şikayet Et
    boşuna toplanmasınlar sonuç sıfır
    Cevapla
  • Md1983 1 yıl önce Şikayet Et
    Enflasyonu artıran enerji yani dolar bilmiyorum da ihracattan fazla kazanacağız diye halkın ezilmesi çok yanlış bu halk ezilmek için sizleri oralara getirmedi
    Cevapla
  • Bir vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    TELEFON FATURALARINA DA %40 ZAMMMM gelmiş yine kimse konuşmuyor. Herşeye gelirde gıdaya gelmezmi. 4 ay içerisinde telefon faturalarına 2. zammmmmm
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle